Övgü nedir, niçin yazılır? Methiyenin özellikleri, yazma gelenekleri ve hakkında bilgi. METHİYE bir kimseyi ya da birşeyi övmek için yazıl...
Övgü nedir, niçin yazılır? Methiyenin özellikleri, yazma gelenekleri ve hakkında bilgi.
METHİYE bir kimseyi ya da birşeyi övmek için yazılmış şiir. Övgü yazmak oldukça eski bir gelenektir. Eski Türk edebiyatında, bilhassa Divan edebiyatı döneminde birini övmek için yazılan şiirlere “övgü” adı verilir. Methiyenin gerçekçi olması gerekmez; övülmek istenen kimsenin beğenip hoşlanacağı bir anlatımla manzumeyi örmek yeterlidir.
Övgü, her ölçü ve her uyak düzeniyle yazılabildiği benzer biçimde düzyazıyla (düzyazı) da yazılabilir. Ozanın kendini övmek için yazdığı methiyelere “fahriye” denir, doğu edebiyatında övgü yazma geleneği İran’da adım atmıştır. İran hükümdarları çoğu zaman ozanları korumuş olan, onları seven ve sayan kimselerdi. Cahiliye döneminde Araplar da bu geleneği benimsemişti; İslam dininin doğuşundan sonrasında da yetenekli ozanlara hükümdarların saraylarında yer ve kıymet verildi. Divan edebiyatında methiyecilik resmi bir vazife değildi, sadece padişahlara ve devlet büyüklerinin gözüne girmek onlardan “caize” denen bağışlar almak için övgü yazan ozan çoktu. Osmanlı cemiyet yaşamında ve devlet yönetiminde birçok dalkavukluğa neden olan bu anane zaman içinde terkedildi.
YORUMLAR