Metin Nedir?

metin (I ) -tni isim Arapça metn 1. Bir yazıyı biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan kelimelerin bütünü, tekst. 2.Bas...


metin (I ) -tni isim Arapça metn



1.
Bir yazıyı biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan kelimelerin bütünü, tekst.




2.Basılı veya el yazması parça, tekst.

metin (II) sıfat (meti:n) Arapça met'n



Acılar karşısında dayanma gücünü yitirmeyen, sağlam, dayanıklı, metanetli: "Geçimi yolunda, maddeten ve manen metin bir ailedir."- R. H. Karay.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller






  • Bilimsel Metin Nedir? Nasıl Yazılır?


  • 9.sınıf metin ve edebi metin örnekleri nelerdir?


  • Edebi metin nedir?



METİN sıf. (ar. metin).

1. Acıya, üzüntüye karşı dayanıklı kimsenin davranışı için kullanılır; metanetli, sağlam: Metin adamdır: haberi önce ona verelim. Metin bir görünüşü vardı.

2. Metin olmak, dayanıklı, soğukkanlı olmak: Metin ol, oğlum; ölenle ölünmez.




METİN, -tni a. (ar. metn). Ed.

1. Bir yazılı yapıtı oluşturan terimlerin, cümlelerin tümü: Özgün metne bağlı kalmak. Bir yasanın metnini incelemek, iki metni karşılaştırınız.

2. Yapıt ya da yazılı yapıt parçası: XV. yy. metinlerinden seçmeler. (Bk. ansikl. böl.)

3. Bir sanat yapıtında yazılı sözlerin oluşturduğu bölüm; söz, libretto, senaryo vb.: Bu operanın metnini kim yazdı? Metnini ezberleyen bir oyuncu. Metinlerini kendi yazan bir şarkıcı 4. Metinler arası inceleme, metinler arasındaki ilişkileri konu alan inceleme türü. (Bk. ansikl. böl.)

5. Boş ya da resimli yerlere karşıt olarak, saylanın yazılı bölümü: Metinler çok yer kaplıyor, daha çok resim koymalıyız.


—Ciltç. Metin dışı resim, ansiklopedi, kitap, dergi vb. yayımlarda, formalarla aynı boyutta olup, formanın arasına ya da dışına yerleştirilmiş, genellikle daha nitelikli kâğıda basılmış, renkli ya da renksiz resim.


—Ed. Metin çözümlemesi ya da tahlili, bir edebiyat metnini yazara, sözkonusu türün özelliklerine, edebiyat geleneğine ait bilgilerden de yararlanarak açıklama yöntemi; genelde metnin kendi içindeki konu, anlatım ve dil öğelerine dayanılır. || Metin tamiri, eski bir metnin eksik yerlerini metin yayımında gözetilen bilimsel araştırma yollarıyla tamamlama. || Metin yayımı, yazara ait ilk ve doğru yazmanın kaybolduğu eski bir yapıtın bilimsel yayımı. En güvenilir yazma temel alınır; öteki yazmaların ayrılıkları notlarda gösterilir ya da yazmalardaki ayrılıklar ayıklanır; dil özellikleri, anlam, yazarın kişisel kullanışları, edebiyat geleneği vb. gözetilerek metin yeniden kurulur.


—ANSİKL. Ed. Çağdaş edebiyat eleştirisinde metin terimi, toplumsal, imgesel, ya- şamöyküsel ve düşünsel belirlenimleriyle ve kurgusunun bütünüyle kendi bitmiş- liği içinde ele alınan yapıt anlamına gelir. Bir yazıyı bir metin olarak ele almak demek, onu dilbilimsel yöntemlerin gelişmesi çerçevesinde incelemek, yani cümleyle yetinmeyerek, cümle ötesi alana kaymak, söylemin sınırları içinde kalmayıp, yapıtı tek ve sürekli bir söylem olarak incelemek demektir. Bu bakımdan, sözsel üretimlere göre ikincil bir sistem sayılan sanatsal yazı, birincil söylemin yananlamlarını kapsadığı ölçüde sözle bağlantılı ve aynı zamanda da ondan farklıdır. Y. Lotman'ın ortaya attığı metinler kuramında, sanatsal metnin anlaşılması demek, bu metnin öteki kültürel metinlerle birlikte, bir benzerlik ve rekabet ilişkisi içinde, aynı zamanda da toplumsal ereklerin bölüşülmesi çerçevesinde ele alınması demektir Çağdaş edebiyat estetiğinde metin dediğimiz zaman, kendi üreme koşulları üzerinde duran ve özerkliğini simgesel ve ideolojik verilerin bilinçli olarak işlenmesinden alan yapıtı anlarız. Metnin son bir anlamı da, ideolojik, edebi sınıflandırmalara karşıt olarak, kendi oluşumu içinde bir edebiyat ve kendi başlarına birer dil olmaları bakımından ele alınan yapıtların sürekliliğini vurgulamaktır.


*Metinlerarası inceleme. Çağdaş edebiyat kuramında Bahtin, Lotman, Riffaterre, Julia Kristeva'nın incelemeleri, yazılı tüm metinlerin, bütün toplumsal diller gibi bir birleriyle bir diyalog halinde olduklarını göstermiştir. Her metin, ayrıştırıcı bir biçimde öbür metinlerle ilişkilidir ve bu metinleri yeniden düzenler; okuyucu kendi kültüründen hareket ederek bu metinler arasındaki ilişkiyi kurar Bu, hiçbir metinde anlamın donmadığını, tam tersine anlamın çoğul bir dinamizmle oluştuğunu gösterir. Bu bakımdan bir yapıtın yaratılması hiçbir zaman tekil değil, belirleyici edebi düşünceler ortamında gerçek bir üretimdir.

Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Metin Nedir?
Metin Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/metin-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/metin-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content