Mıknatıs Nedir? Mıknatıs Hakkında Bilgiler

Mıknatıs nedir ne anlamına gelir? Mıknatıslar ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu mıknatısların özelliklerinden bah...

Mıknatıs nedir ne anlamına gelir? Mıknatıslar ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu mıknatısların özelliklerinden bahseden yazımız.



Mıknatıs Nedir?



MIKNATIS, kendi haricinde manyetik bir alan oluşturan ve başka bir kaynakça oluşturulmuş olan manyetik bir alana konulduğundan dönel tesir oluşturan manyetik gücü oldukça yüksek maddelere mıknatıs denir.



Mıknatıs kullanılır durumda değilken bir kutuptan ötekine uzanan, yumuşak, kolay mıknatıslanablen, mıknatıs gücü yüksek bir maddedir. Yumuşak demir buna örnek olarak gösterilebilir. Kutuplar arasındaki manyetik alanın güç çizgileri yoğunlaşmıştır. Uygar kurama gore, hacmi büyük maddelerin manyetik özellikleri, yörüngesel hareketlere ve maddeyi oluşturan atomların elektronlarının yörüngesel hareketleri ufak elektrik akımı oluşumunda bir manyetik alan oluşur.



Akım dalgasının bir manyetik momenti vardır. Bir atomun manyetik momenti, atomun içindeki elektronların dönüşlerinin ve yörüngesel hareketlerinin manyetik momentlerinin vektör toplamıdır. Mıknatıs gücü olan bir maddenin her atomunun belirgin oranda manyetik momenti vardır. Belirgin bir alandaki atomların tüm manyetik mometleri, alanın doyum noktasında manyetize olabilmesi için aynı yönde sıralanmışlardır. Şu demek oluyor ki her alanın doyum noktasında manyetize olabilmesi için aynı yönde sıralanmışlardır. Şu demek oluyor ki her alanın oldukça büyük bir net manyetik momenti vardır.Bir mıknatıs çubuğunun manyetik ikiz kutup momenti mıkntıstaki tüm ikiz kutup momentlerinin vektör toplamıdır. Tüm bu tür durumlar bir mıknatısın niçin kendi haricinde manyetik alan oluşturduğunu ve manyetik bir alana uygun şekilde yerleştirildiği süre niçin dönme momenti oluşturdğu açıklar. Bir mıknatıs çubuğu dünyanın manyetik faaliyetinde serbset bırakılırsa, kendiliğinden kuzey-güney doğrultu-suda döner. Kuzeye dönen uç, mıknatısın şimal kutbu, ötekisi de cenup kutbu olarak adlandırılır.



Durağan bir mıkantıs çubuğunun demir talaşıyla çekilmiş olan fotoğrafında, demir talaşlarının manyetik alamn güç çizgileri süresince dağılmış oldukları görülür. Kutuplarda görülmesinin sebebi, demir talaşlarının bu noktalarda kümelenmiş olmalarıdır. Kutuplar manyetik alanın güç çizgilerinin mıknatısa girip çıkmış olduğu bölgelerdir. Çizgiler cenup kutuptan girer, şimal kutuptan çıkarlar. Tertipli bir manyetik alan içindeki bir mıknatıs üstündeki dönme momenti fakat birbirine eşit ve zıt iki basar kuvvetçe üretilebilir ve bu iki eşit kuvvet de bu şekilde bir ikiliyi oluşturur. Tüm bunlardan biride çıkan sonuca gore aynı kutuplar birbirini çeker, aynı kutuplar ise birbirini iter.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mıknatıs Nedir? Mıknatıs Hakkında Bilgiler
Mıknatıs Nedir? Mıknatıs Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/miknatis-2.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mknats-nedir-mknats-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mknats-nedir-mknats-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content