Nemide Kitap Özeti – Halit Ziya Uşaklıgil

Halit Ziya Uşaklıgil’in Nemide isminde kitabının / eserinin özeti. Nemide kitap ana fikri, özeti, Nemide kitabının mevzusu. 1. Nemide Kita...

Halit Ziya Uşaklıgil’in Nemide isminde kitabının / eserinin özeti. Nemide kitap ana fikri, özeti, Nemide kitabının mevzusu.



Nemide Kitap Özeti



1. Nemide Kitabı Mevzusu :Anası verem sebbi ile vefat etmiş ve kendisi de verem hastalığının pençesinde yaşam mücadelesi veren genç bir kızın yaşadıkları mevzu edilmektedir.



2. Nemide Kitabının Özeti : Şevket Bey varlıklı bir insanın iki oğlundan biri idi. Ilkin ağabeyini bir süre sonra babasını kaybetmişti. Babasını kaybettiğinde kendisine Sultanahmet Caddesi’nde bir konak, Kanlıca’da bir yalı, beş altı dükkan, bir zeytinlik, bir çiftlik kalmıştı. Şevket Bey babasının sağlığında her şeye meraklıydı neredeyse her iş hakkında bilgi edinmişti. Hiçbir şeyin üstünde oldukça fazla durmamış fakat hepsine eğilimi bulunduğunu göstermişti. Babasının ölümünden sonrasında Şevket Beynimiz içinde bir boşluk oluşmuştu.



Günler böylelikle geçerken bigün annesinin yanında yürümekte olan genç bir kız görmüştü. O an içinde bir takım kıpırdanmalar oldu. Kıza o denli özenle bakmıştıki kızcağızın yüzü kızarmıştı. Şevket Bey bir süre sonra aynı kızı bir kere daha görmüş ve evine kadar takip etmişti. Kızın girmiş olduğu ev Şevket Beynimiz evine yakın bir mekanda bulunuyordu. Bir süre düşündükten sonrasında Şevket Bey bu kız ile evlenmek istediğini kızın annesine bildirmiş ve bu isteği pozitif karşılanmıştı. Şevket Bey evlendiğinde sanki dünyanın en mutlu insanı olmuştu. Fakat bu mutluluğu fazla uzun sürmedi. Karısı Naime hastalanmış ve doktorların muayenesi sonucu kesinlikle çocuk yapmaması tavsiye edilmişti.Fakat bu tavsiye çok az geç kalmış bir tavsiye idi.Çünkü Naime hamile idi.



Naime çocuğunu doğurdu fakat kendisi hayata gözlerini yumdu. Yeni doğan bu kıza Nemide ismini verdiler. Bu acıya dayanamayan Şevket Bey yeni doğan bebeğini Dr. Osman Beye emanet ederek iki senelik bir seyahate çıktı. Dönüşte kızını doktordan geri aldı. Fakat kızının da bünyesi anası şeklinde çok zayıftı ve yaşam boyu sağlığına büyük bir dikkat gösterilmesi gerekiyordu. Şevket Bey’in bundan sonrasında kendi yaşamını kızına adamaktan başka yapabilecek hiçbir şeyi yoktu. Bir baba olarak bu durumu ve gerektiğinde bundan büyük fedakarlıkları yapmak zorundaydı.Çünkü Nemide ona Naime’den kalan tek ve en büyük varlıktı.



Şevket Bey kızının üstüne titredi. Seneler geçti ve Nemide büyümüş gelinlik kız olmuştu. Nemide amcasının oğlu Nail’e karşı büyük bir sevgi hissediyordu. Ama Nail’in Nemide için hissettiği sevgi daha değişik bir duyguydu, onu bir kardeşçesine seviyordu.



Nail her hafta belli başlı günlerde amcasını ve Nemide’yi görmeye gelirdi. Nail Nemide’den yaşça büyüktü. Nail tıp eğitimini tamamlamak için Paris’e gittiğinde Nemide çok üzülmüştü. Nail Paris’te üç yıl kaldı ve geri döndü. Bir süre sonrasında Nail ile Nemide nişanlandı. Fakat Nail küçüklükten bu yana acayip bir bağ ile bağlı olduğu Nemide’ye değildir, ufak yaşta annesini kaybeden ve babası tarafınca terkedilen teyzesinin kızı Nahit’e aşıktı. Nahit de Nail’e deliler şeklinde aşıktı. Nail Nahit’i çok sevmesine karşın Nemide’nin sağlığını düşündüğü için duygularını açığa vurmuyordu ve kaderine razı oluyordu. Bir süre sonrasında Nemide şartları sezdi ve nişan yüzüğünü Nahit’e verdi.Kendisini sevmeyen birisiyle evlenemeyeceğini söylemiş oldu.Bir süre sonrasında Nemide vereme yenik düştü ve Nahit ile Nail evlendiler.



KİTABIN ANA FİKRİ : Mutluluğun, başkalarına ait mutluluğuna engel olarak yakalanamayacağı ve sevginin fedakarlık gerektirdiği.



KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRMESİ :



Kitap oldukça klasik ve mütevazı bir mevzudan bahsetmiş olduğu için şaşırtıcı ya da gerçek dışı bir vaka yaşanmamıştır. Bence kitaptaki en mühim vaka Nemide’ nin nişan yüzüğünü asla çekinmeden Nahit’e vermesidir.



Şevket Bey : Varlıklı bir babanın oğlu olması itibariyle hayatta pek sorun çekmemiş fakat varlıklı oluşu kendisini bir şımarıklığa itmemiştir.



Nemide : Nemide de hayatta neredeyse her isteği yerine getirilen birisidir.Bu vaziyet Nemide’yi çok az şımartmıştır.



Nail : Öğrenimine öncelik vermiş ve bir süre sonra Nahit ile evliliğe ilk adımını atmıştır.



Nahit : Minik yaşta annesini kaybetmesinden dolayı duyduğu üzüntü onu olgunlaştırmıştır.



Osman Bey : İyiliksever ve temiz kalpli bir insandır.



Nemide Kitap KapağıKİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER : Nemide kitabında işlenen mevzu hayatta her insanın karşılaşacağı vakaları ele almıştır. Fakat Halit Ziya Uşaklıgil’in üslubu ve yapmış olduğu tasvirler kitabı çekici kılmaya fazlası ile yetmiştir. Böylelikle kitap büyük bir akıcılık kazanmıştır. Kitabı ilk elinize aldığınızda sonuna kadar bırakamayabilirsiniz. Kitabı kesinlikle tüm edebiyat tutkunlarının okuması gerektiğine inanmaktayım



KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ : Servet-i fünun romancılarından. İstanbul’da dünyaya geldi ve gene bu şehirde öldü. İlk tahsilinden sonrasında Fatih Askeri Rüştiyesi’ne gitti ve 17 yaşlarında okuldan ayrıldı. 1884’te “Nevruz” gazetesini ,bir süre sonra “Hizmet” ve “Uyum” gazetelerini kurdu. İzmir Rüştiyesi’nde Fransızca öğretmenliği yapmış oldu. İdadide Türk Edebiyatı dersi okuttu. Reji Müdürlüğü Başkatibi oldu. Servet-i Fünun dergisine girdi ve en büyük romanları burada yayımlandı. Darülfünunda garp edebiyatı dersleri verdi. Mabeyin Başkatibi, Ayan Üyesi oldu. Sessizliği, garp müziğini, kitap okumayı, çiçekleri severdi. Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca, Arapça ve Farsça bilirdi. Roman, öykü, tiyatro, mensur şiir, hatıra, hitabet, edebiyat zamanı, yazı türünde eserler verdi. Romanlarında toplumsal ve ruhsal mevzuları işler. Kahramanları gerçek yaşamdan alınmıştır. 150’den fazla eseri vardır. Çağdaş Türk öykü ve romanının babası sayılır. Çevirileri de mevcuttur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Nemide Kitap Özeti – Halit Ziya Uşaklıgil
Nemide Kitap Özeti – Halit Ziya Uşaklıgil
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/nemide.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nemide-kitap-ozeti-halit-ziya-usaklgil.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nemide-kitap-ozeti-halit-ziya-usaklgil.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content