Mürekkebin İcadı ve Yapımı

Milattan ilkin 2500’lü yıllarda Çin mürekkebi bulunmuştu bununla beraber Mısırlılarında mürekkep kullanımı aynı zamanlarda bulduklarını gös...

Milattan ilkin 2500’lü yıllarda Çin mürekkebi bulunmuştu[​IMG] bununla beraber Mısırlılarında mürekkep kullanımı aynı zamanlarda bulduklarını göstermektedir. Asur[​IMG] Mısır ve Yunan Medeniyetlerinden kalan taşlar üstüne yazılmış yazılar[​IMG] toprak levhalar değişik kalıntılardır. Mısırlıların yeraltındaki mezarlarından çıkarılan mürekkeple yazılmış olan papirüsler de bulunan kanlıntılar arasındadır.



Bulunan elyazmalarında Calamus ve tüy kalem kullandıkları sanılmaktadır. Romalılar ve Yunanlılar fikirlerini aktarmak için yalnız tabletleri ve kazı kalemlerini kullanmıyorlardı. Bunların yanı sıra mürekkep kullandılar. Esasen Plinius[​IMG] Marcus Vitrunius Polio ve Dicskorides`in yazıtlarında mürekkebin formüllerine rastlanmaktadır.



Eskiçağ’da sepi ali ve demir tannanlı mürekkepler biliniyordu. Bu mürekkeplerin[​IMG] elyazmalarını kopya eden sanatçılar tarafınca kullanıldığı sanılmaktadır. Bir takım parşömenlerde[​IMG] kafa harflerin erguvan rengi (temel maddesi zencefre[​IMG] cıva sülfür ve kantaşı) mürekkeple yazıldığı görülür.



Bizanslılarda kırmızı mürekkep (mukaddes mürekkep)[​IMG] imparatorluk yazışmalarında kullanılırdı ama 470 Fermanı’yla bu mürekkebin hususi yazışmalarında kullanılması yasaklandı.



Ortaçağ elyazmalarında[​IMG] altın ve gümüş yıldızlı türlü mürekkeplere rastlanılır. Bu çağda[​IMG] siyah mürekkep yapımında[​IMG] bilhassa mazı urundan yararlanılırdı. Fakat bu yapım usulü çok ilkeldi ve mürekkep kalitesiz olduğundan[​IMG] bugün elde bulunan yazmalar ya nefes ya tamamen renksizdir.



18. yüzyılda[​IMG] mürekkep yapımında bir gelişme görüldü ve daha bilimsel usullere başvuruldu. Yeniçağ’da çok türlü ve renk renk mürekkepler ortaya çıktı. Bir süre sonra dolmakalem mürekkebi[​IMG] kopya mürekkebi[​IMG] marka mürekkebi; tipografi[​IMG] litografi baskılarda kullanılan yağlı[​IMG] altın[​IMG] gümüş[​IMG] bronz yıldızlı basımevi mürekkepleri yapılmış oldu.



Türkler[​IMG] 20. yüzyıla kadar[​IMG] çoğu zaman bezit yağının yakılmasından elde edilmiş bezir mürekkebini kullandılar. Siyah mürekkep ise[​IMG] Musul mazısı[​IMG] sirke[​IMG] göztaşı ve temiz suyun kaynatılıp süzülmesinden sonrasında[​IMG] içine az bir Arap zamkı katılmasıyla hazırlanılırdı.



Uzun süre[​IMG] mürekkep yapım usûlleri gizli saklı tutuldu. Her matbaacı[​IMG] mürekkebini kendi yapıyordu. Ama 1818 senesinde Fransız matbaacısı Pierre Lorilleux[​IMG] ilk mürekkep fabrikasını kurdu ve yapmış olduğu mürekkepleri[​IMG] başka matbaalara satmaya başladı.


Görünmez Mürekkep



Harp dönemlerinde[​IMG] ajanların haber iletimi pek güvenli değildi. Açık yazılmış mektuplar okunabilir[​IMG] şifreler çözülebilir[​IMG] telefonlar dinlenebilirdi. Bundan dolayı[​IMG] gizli saklı bilgi aktarmak isteyenler[​IMG] daima görünmez mürekkeplere başvurmuşlardır.



Yazı mürekkebi[​IMG] günümüzden 6[​IMG]000 yıl kadar ilkin Mısır’da bulunduğuna bakılırsa gelişi güzel kimselerin okuyamadığı mürekkep de bu tarihlerde bulunmuş olabilir. Bizanslı Philomenes[​IMG] meşe yazısından elde edilmiş bir gizli saklı mürekkepten söz etmiştir. George Washington ile Kont Rumford[​IMG] yazışmalarda bu mürekkebi kullanmışlardır. Bu mürekkebin okunması mümkün hale gelmesi için bir takım kimyasal işlem yapılması gereklidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mürekkebin İcadı ve Yapımı
Mürekkebin İcadı ve Yapımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/nokta.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/murekkebin-icad-ve-yapm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/murekkebin-icad-ve-yapm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content