Mussolini Kısaca Hayatı

Faşizmin kurucusu olan ve 2. DÜnya Harbinde Hitler ile beraber büyük insan kıyımlarına sebep olan ünlü diktatör Mussolini yaşamı hakkında kı...

Faşizmin kurucusu olan ve 2. DÜnya Harbinde Hitler ile beraber büyük insan kıyımlarına sebep olan ünlü diktatör Mussolini yaşamı hakkında kısa bilgiler.



Benito MussoliniBenito Mussolini (1883 – 1945), İtalyan politika ve devlet adamıdır, faşizmin kurucusu ve bununla birlikte bir diktatördür. 1922’den 1943’e kadar İtalya’yı diktatörlükle yönetim etmiştir.



Mussolini, İtalya’nın Romagna bölgesinde, Dovia nahiyesinde dünyaya geldi. Anası öğretmen, babası nalbanttı. Mussolini, 14 yaşlarındayken Mussolini Dovia yakınında Salesyalı papazların işlettikleri bir okula gönderildi. Mussolini okulun sıkı hayatına uyamıyordu. Kısa bir süre sonra okuldan kovuldu. Bir süre sonra Forli’de başka bir okula gitti, orasını tamamlamış oldu. Bir ara ilköğretim öğretmenliği yapmış oldu. 1902’de İsviçre’ye gitti, geçimini işçilikle sağlamış oldu. Bir taraftan da ekonomi ve siyasal bilgiler öğrenimi hayata geçirmeye zaman buldu.



1904’te İtalya’ya döndü. 1909’da gazeteciliğe başladı. Bu sıralarda milliyetçilerle temasa geçti. 1912’de toplumcu partinin organı «Avanti» gazetesinin yazı işleri müdürü oldu. 1914’te toplumcu partisinden atıldı. 1915’ten 1917’ye kadar cephede savaştı. Yaralanınca ordudan ayrıldı.



Mussolini, 1919’da ilk Faşist topluluğunu kurdu. Eski Roma’nın şaşaalı devrini tekrardan yaşatmak hevesine kapılmıştı. 1922’de Faşistler adamakıllı kuvvetlendiler, İtalyan hükümetini korkutacak hale geldiler. Kral III. Vittorio Emanuele Faşistlerle başa çıkamıyacağını anlayınca, idareyi Mussolini’ye bıraktı. Mussolini, bu şekilde asla kan dökmeden İtalya’nın başbakanı oldu.



İtalya’yı dünya genelinde çağdaş bir devlet haline getirmeyi amaçlıyordu. Ayrıca İtalyan vatandaşlarının özgürlüklerinin kısıtlanması yolunda mühim adımlar atıp bu durumu başardı. Yalnız, diktatörlüğünün ilk yıllarında halka kendini sevdirmişti. Millete boş bir gurur aşılamaya, ayrıca savaşçı bir akım yaratmaya çalışıyordu. Bu gayretlerin sonucu olarak, 1935’de Habeşistan’a karşı cenk açtı, 1936-39 İspanya İç Savaşı’nda General Franco’yu destekledi, bir süre sonra da Mihver devletleri’nden birisi olarak, Almanya ve Japonya ile beraber, İtalya’yı II. Dünya Savaşı’na sürükledi.



Muharebede İtalya yenilince Mussolini İsviçre’ ye kaçmak istedi. Yıllardan bu yana sevgilisi olan Clara Petacci de yanındaydı. Mussolini ile sevgilisi tevkif edildiler, Clara Petacci’de Mussolini ile beraber istediğini söyleyince ikisi birlikte idam edildiler. Cesetleri Milano’yo götürüldü ve günlerce halka teşhir edildi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mussolini Kısaca Hayatı
Mussolini Kısaca Hayatı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/benito-mussolini.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mussolini-ksaca-hayat.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/mussolini-ksaca-hayat.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content