Gösterim: 9 Boyut: 18.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> Nahhat Nahhat ; sözlükte marangoz, doğramacı, ağ...
Gösterim: 9
Boyut: 18.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Boyut: 18.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Nahhat
Nahhat ; sözlükte marangoz, doğramacı, ağaç oymacısı, taş yontucusu olarak geçmektedir. Naht ise, ağacı yontmak suretiyle kabartma şekiller yapma, yontma, oyma sanatı olmaktadır. Hakkak ile Nahhat arasındaki fark birinde düz zemin içeriye doğru kazınarak, oyularak çalışılmasıyla diğerinde yazının ya da resmin kabartma halinde işlenmesinden ibarettir.
Hüsnü hat ve süsleme sanatının gelişmesiyle beraber, bilhassa camii süslemelerinde, gömüt taşlarında, ahşap ağırlıklı süslemelerin çoğunlukla kullanıldığı mekânlarda geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.
Hattı-ahşap'da hat sanatı eserlerinin ahşap üstüne uygulanmış olduğu bir sanat dalıdır. İşte bu sanatın uygulayıcılarına da Nahhat denilmektedir. Bununla beraber hem hattat hem hakkak olan sanatçılarda bulunmaktadır. Buna Evliya Çelebi ve Ahmed Şemseddin Karahisari'yi örnek gösterebiliriz.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde minimum 4 yerde mermer üstüne bizzat kendisinin yazdığı kitabelerden bahseder. Bunlar sırasıyla
(1) Uyvar Kalesi'nde (Slovakya'da Nitra Nehri kıyısında) Sultan IV.Mehmed Han Camii (1074/1663),
(2) Girit-Kandiye'de Sultan IV.Mehmed Han Camii (1080/1669),
(3) Mora Yarımadası'nda Zarnata Kalesi'nde (1081/1670),
(4) ve gene Zarnata'da Sultan IV.Mehmed Han Camii'ndeki kitabedir.
Evliya Çelebi'nin Zarnata'da Hünkâr Camii'nde yazdığı yazıt ile ilgili olarak Seyahatname'de şöye demektedir:
“Zarnata'da ve Hünkâr Camii'nin mihrabı üzre mermerde Karahisari seçimi müzehheb hatt ile mihrab ayetini ve minber üzre Kelimei Tevhid ism-i celâllerin ve bâlâda tahrir olunan şikeste beste ve güfte tarihlerimermer üzre hakîr yazup hakkâki sikke-i mermerde kazup kala kapuları üzre koyup nice yüz gûne âsârı acîbeler edüp hakirin inşa ettirdiği tekyeme dükkânları vakf edüp tekyeyi gûya nûr etdimâ€.
Nahhât ~ Ù†Øات
Nahhât (a. i.): Kereste kesicisi, doğramacı; marangoz; tahta, ağaç oymacısı .
Nahhat
Gösterim: 21
Boyut: 194.4 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
YORUMLAR