Nefrit nasıl bir hastalıktır? Nefrit hastalığının belirtileri, nedenleri, çeşitleri nelerdir, tedavisi hakkında bilgi. Nefrit; böbreğin ilt...
Nefrit nasıl bir hastalıktır? Nefrit hastalığının belirtileri, nedenleri, çeşitleri nelerdir, tedavisi hakkında bilgi.
Nefrit;böbreğin iltihabıdır. Ancak bu terim içine giren böbrek hastalıklarının nedeni iltihap olmayabilir. Nefrit üçe ayrılır: Akut nefrit, kronik nefrit, nefrotik sendrom.
Akut glomerulonefrit. Antibiyotiklerin bilinmesinden önce kızıl hastalığına yol açan hemolitik streptokok mikrobu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkabilir. Günümüzde ise antibiyotiklerin zamanında kullanılmasıyla bu mikrop yalnızca boğaz ağrısıyla iltihabına yol açabilmektedir. Bu tür bir boğaz hastalığından 1-2 hafta sonra böbrek glomerüllerinde antijen ve antikor birleşimlerinin birikmesinden dolayı akut nefrit belirtileri ortaya çıkabilir.
Belirtileri: İdrarı kanlı yapmak, yüz ve bacakların şişmesi, tansiyonun yükselmesi, ense ve baş ağrısı başlıca belirtilerdir. Hastalık ilerledikçe nefes darlığı, öksürük, bulantı,1 kusma ve idrar yapımının azalması gibi belirtiler yukarıdakilere eklenebilir.
Tedavisi: Hastanın dinlenmesi ve yatakta yatması baş koşuldur. Yiyeceklerinden tuz kaldırılır. Sıvı ve protein alımı en aza indirilir. Bu uygulamaların ardından 10 gün kadar sonra hasta kendini daha iyi hissetmeye başlar. Hafif seyreden vakalarda hasta iyileşme belirtilerinin başlamasından sonra iki üç hafta daha yatakta kalarak kendini toparlamalıdır. Ağır vakalarda ise bu süre daha uzar.
Kronik nefrit. Akut nefrit geçiren hastalar tam iyileşemezse sonunda kronik nefrite dönüşebilir.
Belirtileri: Genellikle bir rastlantı sonucu kanda protein bulunmasıyla ortaya çıkar. Hastaların çoğunda belirli bir belirti yoktur. Azotlu artık maddelerin atılmasında aksama biçiminde üre düzeyinin arttığı görülür. Bunların yanı sıra böbreğin idrarı yoğunlaştırma işlevi de bozulduğundan yoğunluğu çok azalmış bir idrar atılır ve idrarda tuz kaybı çoğalır, idrar hacmi fazlalaştığından hasta normale oranla daha fazla idrara çıkar. Bazı hastalarda kansızlık da görülebilir.
Tedavisi: Belirti vermeyen vakalarda, teşhis konmadığından tedavi söz konusu değildir. Kişi hasta olmakla birlikte günlük normal yaşamını sürdürür. Böbrek işlevlerinde bozukluk belirdiğinde vücuttaki artık azot birikmesi, perhizle düşük düzeyde tutulabilir, fazla su ve tuz kaybı da perhizle karşılanabilir. Tansiyon yükselmesine karşı gerekli ilaçlar kullanılır. Bazı vakalarda yapay böbreklerle kan dializi yararlıdır ve çok önemli vakalarda böbrek transpontasyonu gerekebilir.
Nefrotik sendrom: İdrara aşırı derecede albümin karışmasına nefrotik sendrom adı verilir. Bu duruma akut nefrit, başka glomerülonefritler, şeker hastalığı, özellikle cıva içeren ilaç zehirlenmelere nefrotik sendromu oluşturan hastalıklardır. Bazı hastalarda böbreklerde belirli bir anatomik bozukluk olmadan nefrotik sendrom ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan nefrotik sendrom bu türdendir.
Belirtileri. En çok 2-4 yaş arasındaki erkek çocuklarında görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta görülen kas erimelerini, yüz ve bacaklarda oluşan şişlikleri maskeler. İdrar yüksek düzeyde protein içerir. Bu arada oluşan enfeksiyonlar durumu ağırlaştırabilir. Kronik neftire dönüşmeden nefrotik sendro-mun belirtileri yıllarca görülebilir. Çocuklarda bu durum bazen kendiliğinden iyileşebildiği gibi, bazen de yinelenebilir.
Tedavisi: Önce nefrotik sendromu oluşturan hastalığın tedavisi gerekir. Özellikle ilaç zehirlenmelerinde bu durum çok önemlidir. Ödem şişkinliklerini yok etmek için idrar söktürücü, potasyum tuzları alınır, sodyumsuz perhiz uygulanır. Alınan yiyeceklerin protein değerinin yüksek olmasına özen gösterilir. Ancak proteince zengin olan yiyecekler sodyum açısından zengin olduğu için, sodyum içermeyen, ancak protein açısından zengin olan süt tozu gibi besinler alınmalıdır. Tansiyonun yüksek olduğu durumlarda, tansiyon düşürücü ilaçlar alınmalıdır. Eğer böbreklerdeki işlev bozukluğu büyükse tansiyon için alınacak ilaçların iyi seçilmesi gerekir, yoksa birtakım komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
YORUMLAR