Ninni Nedir?

ninni isim (ni'nni) 1 . Bebeklerin uyumasına yardımcı olmak için söylenen türkü "Gırç gırç bir beşik sallanıyor, kal...


ninni
isim (ni'nni)




1 . Bebeklerin uyumasına yardımcı olmak için söylenen türkü


"Gırç gırç bir beşik sallanıyor, kalın, uzun bir kadın sesi ninni söylüyordu."- H. E. dıvar.


2 . ünlem Bu türkülerin sonunda tekrarlanan söz:


"Uyusun da büyüsün ninni!"- .









  • Fıkra, atasözü, bilmece, ninni gibi kültürel ögelerin benzemelerinin nedeni nedir?


  • Neden ninni söylenir?


  • Ninni nedir?


  • Paylaş  

  • Paylaş

  • Paylaş



Bir annenin bebeğini uyutmak için şarkı söyleyerek kucağında ya da beşiğinde sallaması çok eski zamanlardan beri süregelen bir alışkanlıktır. Bebekleri yatıştırmak ve uyumalarını sağlamak için yumuşak bir sesle söylenen ağır ve tekdüze şarkılara ninni de­nir. Ninnilerin dünyadaki kültürlerin hemen hepsinde yeri vardır. Yaratıcısı belli olmayan ve kuşaktan kuşağa geçen ninnilerin müziğini ve sözlerini belirleyen kurallar yoktur. Anne­ler kimi türküleri ve konuşma parçalarını da ninni makamına uydurarak söylerler. Bunlar bebek için geleceğe yönelik iyi dilekler olabil­diği gibi, yakınmalar hatta beddualar, yani kötülük dilekleri de olabilir. Ninnilerin en ilginç yanı doğaçlamaya açık bu özelliğidir. Ninni çoğu zaman annenin, çocuğu uyutmaya çalıştığı uzun süre boyunca kendi kendine, çocuğuyla ya da bir başkasıyla konuşması ve içini dökmesi biçiminde sürer gider. Genellik­le dörtlüklerden oluşan ninnilerin son dizele­rinde "e, e, e" gibi sözler yinelenir. Kimi zaman da "dandini dandini dastana" gibi anlamsız sözcükler yer alır. Hıristiyan dünyasında Noel şarkılarının bir­çoğu bebek İsa'ya söylenen ninnilerden olu­şur. ünlü bestecilerden Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert ve Charles Gounod da ninniler yazmışlardır. Johannes Brahms'ın beş şarkıyı içeren Opus 49 NinnCsi (1868) bestelenmiş ninniler içinde belki de en sevile­nidir. Frédéric Chopin'in (Opus 57) ve Gab­riel Fauré'nin (Opus 56) berceuse adını taşı­yan sözsüz, enstrümantal parçaları da klasik batı müziğinin tanınmış ninnileri arasındadır. Ninniler genellikle hafif sallanma etkisi yara­tan 6/8Tik ritimle yazılır. Müziğe dökülünce sözcükler de sallanma duygusu veren bir ritme girer.






MsxLabs TemelBritannica











Bebeklerin uyumasına yardımcı olmak için söylenen türküdür anneler söyler


NİNNİ a

1. Çocukları uyutmak için söylenen ağır ve tekdüze şarkı. (Bk. ansikl. böl. Ed.)

2. Ninni gibi, tekdüze ağır ve sıkıcı müzik parçası ya da konuşma için kullanılır.


♦ ünl. Söylenen ninnilerde cümle ya da dize sonlarında yinelenen söz: Uyusun da büyüsün, ninni.


*-*ANSİKL. Ed.ve Folk. Ninni, basit sözlü bir türküdür. Yaratıcısı belli olmayan metin yinelenirken bebeğin durumuna, annenin etkilendiği koşullara göre sözlerinde bazı değişiklikler yapılır. Dizelerin ya da dörtlüklerin sonunda “ninniâ€, "e yavruma, e, e, e", "hu, hu, hoppala" gibi sözler yinelenir. Zaman zaman “Dandini dandini danalı bebek" türünden yansımalı dizelere yer verilir. Anne, ninnisinde yavrusunun uslu durmasını, kolayca uyumasını ister. Yatırların, din ulularının onu esirgemesini bekler. Kolayca yürümesini, büyümesini, sünnet olmasını, iyi bir meslek edinmesini, kız çocuğun gelin olmasını diler. Bazen tekerlemeyi andıran eğlenceli sözler sıralanır. Bazen anne derdine bebeği ortak edinir; onun aracılığıyla babaya, onun akrabasına sitem yöneltir. Anne bebeğini uyuturken harekete uygun bir ritimle, bebeğin huysuz ya da uysal davranışına uyacak biçimde sesini düzenler. Bebek uyumaya başladığında, sesini alçaltarak ninnisini bitirir.


*-*Müz. Musorgskiy, Chopin, Stravinski gibi besteciler, ninni üslubunda parçalar bestelediler. Tanburi Cemil Bey de, "Ninni†adlı kemençe taksiminde, ağlayan çocuğun, “ee ee ee!†diyen annenin, “yangın vaaar!†diye bağıran tulumun, tulumbacıları göreve çağıran borunun, karşılıklı pencereye çıkıp yangın üzerine konuşan kadınların seslerini, çalgısıyla taklit etti.


Kaynak: Büyük Larousse





  • Fıkra, atasözü, bilmece, ninni gibi kültürel ögelerin benzemelerinin nedeni nedir?


  • Neden ninni söylenir?


  • Ninni nedir?


  • Paylaş  

  • Paylaş

  • Paylaş


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ninni Nedir?
Ninni Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ninni-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ninni-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content