Nükleik asitlerin yapısında bulunan kimyasal bağlar nelerdir?

Nükleik asitlerin yapısı, nükleik asit kimyası, nükleotid bağları, nükleotid yapısına katılan kimyasal bağlar nelerdir? Nükleik asit...

Nükleik asitlerin yapısı, nükleik asit kimyası, nükleotid bağları, nükleotid yapısına katılan kimyasal bağlar nelerdir?

Nükleik asitlerin yapısında bulunan kimyasal bağlar nelerdir?

Nükleotidlerin yapısında; azotlu organik baz, 5 C'lu şeker ve fosfat molekülleri bulunur.Şekerin C-1 atomu azotlu bazla kimyasal bağ yapar. Pirimidin N-1 atomu şekerin C-1 atomu ile kimyasal bağ yapar (Pürinlerde N-9).Nükleotidlerde fosfat grubu, şekerin C-2, C-3 ya da C-5 atomu ile kimyasal bağ yapar!







Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!






  • Kimyasal Bağlar ve Hibritleşme


  • Canlıların yapısında bulunan mineraller ve görevleri nelerdir?


  • Suyun yapısında hangi bağlar bulunmaktadır?










Nükleik asitlerin altbirimleri (yapıtaşları) nükleotitlerdir. Herbir altbirim;azotlu bir baz, 5 karbonlu bir (pentoz) şeker ve fosfat grubundan oluşur. Bazlar, iki halkalı purin ve tek halkalı pirimidin olmak üzere iki gruba ayrılır. Adenin ve guanin, purin baz olarak hem DNA hem de RNA'nın yapısında yeralır. Sitozin, hem DNA hem de RNA'da, timin ( T ) ise yalnızca DNA'da bulunan pirimidin bazlardır. RNA'da timinin yerini diğer bir pirimidin-urasil almıştır. Molekül olarak timin ve urasil, timinin 5. pozisyonunda (C5) metil grubu (CH3) içermesiyle farklılık gösterir. Purin (A, G) bazlarının N9'dan ve pirimidin (C,T ve U) bazlarının N1'den pentoz şekerin N1 pozisyonuna B-N glikozid bağ ile bağlanmasından nükleozidler oluşur. Nükleik asitlerin DNA (deoksiribonükleik asit) ve RNA (ribonükleik asit) olarak adlandırılması, nükleozidin yapısındaki şekerin 2' pozisyonunda OH grubunun varlığı (bu durumda riboz) veya yokluğundan (deoksiriboz) lanır. Şekerde (C2' pozisyonunda) OH'ın olmaması nedeniyle DNA'daki nükleozidler deoksiadenozin, deoksiguanozin,deoksisitidin ve deoksitimidin olarak, RNA'dakiler ise adenozin, guanozin,sitidin ve uridin olarak adlandırılır. Ancak bir RNA olan tRNA'nın yapısında timin bulunur.B u farklılık ribotimidin olarak belirtilir.


Nükleotitler, nükleozidlerin fosfat esterleridir. Nükleik asitlerdeki herbir nükleotit birimi, biri C5'-OH,diğeri C3'-OH gruplarıyla esterleşmiş fosfat grupları içerir. Deoksiribonükleotitler DNA'nın, ribonükleotitler RNA'nın yapıtaşlarıdır. Nükleozid yapısında yeralan şekerler birden fazla OH grubu içerdiğinden deoksiribonükleotitler 3' ve 5', ribonükleotitler ise 2',3' ve 5' fosfat esterleri oluşturabilir. Bu kimyasal özelliğe uygun olarak adenozin 5' fosfat, 5'-ribonükleotit (adenilik asit ya da kısaca AMP) olarak tanımlanırken, deoksisitidin 3'-fosfat ise, 3'-deoksi(ribo)nükleotit (sitidilik asit veya kısaca dCMP) olarak tanımlanabilir. Eğer nükleotidin şeker birimi üzerinde iki tane fosfat mono esteri varsa nükleozid bifosfat (örneğin, guanozin 3'-5' bifosfat), pirofosforik asitin nükleozid mono esteri (pirofosfat bağ veya fosfoanhidrit bağ) şeklinde bulunuyorsa nükleozid difosfat (örneğin ADP) denilir.Tripolifosforik asit nükleozid esterleri şeklinde uzatılırsa nükleozid trifosfatlar (örneğin ATP) olarak isimlendirilir.Bir tek fosfat grubu hem C3'-OH hem de C5'-OH grubuyla esterleşerek halkasal nükleotit oluşur (3'-5' halkasal nükleotit,kısaca cAMP ya da cGMP gibi).




NüKLEOTİT POLİMERİZASYONU VE DNA'NIN BİRİNCİL YAPISI


Bir nükleotit 5'- pozisyonundaki fosfatı ile diğer bir nükleotidin 3'-OH grubu arasında fosfodiester bağ oluşturarak birleşirse dinükleotit oluşur.Bu ikili yapının serbest 3'-OH ucuna birkaç nükleotit eklenerek oligonükleotitler, daha fazla sayıda nükleotit eklenerek polinükleotit zincirler oluşturulur.Bir polinükleotit zincir 5' uçta fosfat, 3' uçta OH ile sonlanarak DNA ve RNA'nın primer (birincil) yapısını belirler.DNA ve RNA'nın omurgasını şeker ve fosfatlar, genetik bilgi içeriğini ise özgün tip ve sayıdaki bazlar oluşturur .

WATSON-CRICK BAZ EŞLEŞMESİ VE DNA'NIN İKİNCİL YAPISI


Moleküler biyoloji biliminin temeli 1953'de James Watson ve Francis Crick tarafından ilk kez DNA'nın üç boyutlu yapısının bir model olarak açıklanmasıyla atılmıştır: DNA dışta şeker-fosfat omurgası,içte bazların yeraldığı çift sarmal iki polinükleotit zincirden oluşan bir moleküldür.Polinükleotid zincirler biri 3'-5',diğeri 5'-3' yönde antiparaleldir ve zincirler hidrojen bağlar ile birarada tutulurlar.Bir polinükleotit zincirin özgün nükleotit dizilimi diğerinin benzeri değil,tamamlayıcısıdır.Bu nedenle herbir zincir kalıp olarak diğerinin özgün nükleotit diziliminin de belirleyicisidir.Bu özellik, nükleik asitlerin kalıtım molekülü olarak kopyasının çıkmasını ve aktarılmasını, genetik bilginin RNA'ya ve proteine dönüştürülmesini sağlar. Watson-Crick baz eşleşmesi olarak da tanımlanan bu purin-pirimidin ya da tersi baz eşleşmeleri DNA'nın ikincil yapısını oluşturur.İki polinükleotit zincir A ile T arasında iki, G ile C arasında üç hidrojen bağı oluşturarak birarada tutulur .Hidrojen bağ oluşumu az da olsa enerji salınmasına neden olur.Böylece baz eşleşmesiyle sağlanan küçük enerjiler ve ek olarak hidrofobik etkileşimler, çift sarmalın termodinamik kararlılığını sağlar.Bu nedenle polinükleotitlerin baz bileşimi veya dizilim özelliği serbest enerji değişimini bu da sarmalın kararlılığını etkiler.

Alıntı




Sebep: Mesaj düzeni!




Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Nükleotidlerin yapısında; azotlu organik baz, 5 C'lu şeker ve fosfat molekülleri bulunur.Şekerin C-1 atomu azotlu bazla kimyasal bağ yapar. Pirimidin N-1 atomu şekerin C-1 atomu ile kimyasal bağ yapar (Pürinlerde N-9).Nükleotidlerde fosfat grubu, şekerin C-2, C-3 ya da C-5 atomu ile kimyasal bağ yapar!





  • Kimyasal Bağlar ve Hibritleşme


  • Canlıların yapısında bulunan mineraller ve görevleri nelerdir?


  • Suyun yapısında hangi bağlar bulunmaktadır?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Nükleik asitlerin yapısında bulunan kimyasal bağlar nelerdir?
Nükleik asitlerin yapısında bulunan kimyasal bağlar nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nukleik-asitlerin-yapsnda-bulunan.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nukleik-asitlerin-yapsnda-bulunan.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content