Öfke Nöbeti Geçiren Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuklarda çok fazla hiddet durumunda ne yapılmalıdır, ne kadar önemlidir? Hiddet nöbeti emareleri, yapılması gerekenler hakkında bilgi. H...

Çocuklarda çok fazla hiddet durumunda ne yapılmalıdır, ne kadar önemlidir? Hiddet nöbeti emareleri, yapılması gerekenler hakkında bilgi.



ofke-nobeti



Hiddet Nöbeti Geçiren Çocuklar



Çok fazla öfkelerime, iki-dört yaş arasındaki çocuklarda normaldir. Çünkü bu zamanda çocuk, her istediğini açıklayabilecek şekilde hemen hemen konuşamamakta ve kendi öz iradesiyle hemen hemen yeni yeni tanışmaktadır. Ana-babayla olan çatışmalar, ikinci senenin sonlarına doğru iyice şiddetlenir. Bu hiddet, kendisini türlü şekillerde izah edebilir ama çocuk daha çok kendini yere atar, sağı-solu tekmeler, haykırır, başını duvara vurur ve hatta soluğunu dahi tutabilir. Bu sırada kendi güvenliği diye bir şey düşünmediğinden, mühim yaralanmalara sahne olabilir.



Ne kadar önemlidir?



Bu çok fazla hiddet krizlerinin bizzat kendileri tehlikeli değildir ama, münasebetsiz zamanlarda ortaya çıkabilirler. Evladınız morarana kadar soluğunu tutsa dahi kendine zarar veremez; çünkü oksijen ihtiyacının azami derecede olduğu anda çalışan ve irade gücüyle engel olunamayan bir refleks, solunumun yine başlamasını sağlar.



İlk olarak ne yapmalısınız?



1. Sakin olun. Çocuğunuzun öfkesi sizi etkilese dahi, bu konuyu ona hissettirmeyin.



2. Çocuğunuza mümkün olduğunca dikkat etmemeye özen gösterin; kalkın, yürüyün ama çocuğunuzu görüş alanından çıkarmayın. Bu hiddet krizi, kendisini dinleyen birisi bulunmadığı takdirde sertliğinden çok şey kaybeder. Bununla beraber sert kenarlı, köşeli eşyalar çocuğunuza zarar verebileceğinden, bu tarz şeyleri uzaklaştırmanızda yarar vardır.



3. Eğer bu tedbir işe yaramazsa, evladı kucağınıza alın ve sakinleşene kadar ku10cağınızda tutun. Bu durumda kucağınızdan inmeye çalışabilir ya da hakkaten gereksinim duyduğu sevgi ve sempatiyi fark edince rahatlar.



Doktora başvurmalı mısınız?



Bu çok fazla hiddet krizleri hakkında doktorunuza danışmanız, çoğu zaman lüzumlu değildir. Fakat, hiddet krizleri beş yaşından sonrasında da devam ederse ya da bunlarla başedebilmede zorlanıyorsanız, doktora başvurarak tavsiyelerini edinebilirsiniz.



Tabip ne yapmış olacaktır?



• Hiddet krizlerinin sıklığı ve tabiatı hakkında size sorular soracaktır, bunlara bir takım davranış sorunlarının eşlik edip etmediğini öğrenmeye çalışacaktır. Sizi, bir çocuk psikiyatrisine de gönderebilir.



Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?



• Hiddet krizlerinin direkt size yönelik bulunduğunu ihmal etmeyin. Krizin gayesi, sizin dikkatinizi çekmektir. Hiddet krizleriyle, çok sayıda kimsenin bulunmuş olduğu ve çocuğun başarı kazanabileceğini düşündüğü bir ortamda başa çıkmanız zor olsa gerek. Fakat, hiddet krizlerinin bir işe yaramadığını gösterirseniz, bu tür durumlar kısa zamanda ortadan kalkacaktır.



• Ne benzer biçimde sorunlarla karşılaşabileceğinizi evvel tahmin edip hareket tarzınızı buna nazaran ayarlayın, planlar yapın. Çocuk büyüdükçe, şartları daha rahat kavrayacaktır.



• Hiddet krizi esnasında çocuğunuza niçin öfkeli bulunduğunu, sakın sormayın. Bu durumu sizinle konuşacak durumda değildir.



• Evladınız soluğunu tutuyorsa, bu konuyu sona erdirmek için sakın tokat atmayın, yalnızca bekleyin. Solunumu kendiliğinden adım atacaktır.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Öfke Nöbeti Geçiren Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Öfke Nöbeti Geçiren Çocuğa Nasıl Davranmalı?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ofke-nobeti.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ofke-nobeti-geciren-cocuga-nasl.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ofke-nobeti-geciren-cocuga-nasl.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content