Okyanusal İklim Nedir

Okyanusal iklim, genel olarak, 30° - 60° enlemleri arasında, karaların batı kıyılarında görülür. Yazlar fazla sıcak, kışlar da fazla soğuk o...

Okyanusal iklim, genel olarak, 30° - 60° enlemleri arasında, karaların batı kıyılarında görülür. Yazlar fazla sıcak, kışlar da fazla soğuk olmaz. Yıllık sıcaklık ortalaması 15°C dir. Yıllık sıcaklık farkı 10°C yi bulmaktadır. Yıllık yağış ortalaması 1500 mm. dir. En fazla yağış sonbaharda görülür. Tabii bitki örtüsü yayvan ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlardır. Ormanların tahrip edildiği yerlerde çayırlar bulunur. Okyanusal iklim, Batı Avrupa, Kuzey Amerika nın kuzeybatısı, Güney Şžili, Avustralya'nın kuzeydoğusu ve Yeni Zelanda da etkili olmaktadır.

Orta kuşak karalarının deniz etkisinde kalan batı kıyılarında görülür. Yani batı Avrupa ve Doğu Amerikada.
ekvatoral iklim gibi her hevsim yağışlıdır ama ekvatoral iklimden ayrılan özelliği bu iklim tipinde yılda 1000 mm civarı yağış olurken bu miktar ekvatoral iklim de 2000-2500 mm civarıdır.

Okyanusal iklim Avrupa'nın batısıyla Kuzey Amerika'nın ve Asya'nın doğu bölgelerinde egemendir. Yıllık sıcaklık ortalaması 14°C 15°C dolaylarındadır. Yıllık yağış miktarı 1000 mm kadardır. Mevsimlere düzenli dağılmıştır. Yağış miktarı kışın ya da sonbaharda kısmen artış gösterir. Ocak ayı ortalaması 7°C 8°C iken Temmuz ortalaması 18°C 20°C dolaylarındadır. Bu iklimde yayvan yapraklı ormanlar bulunur. İç kesimlere sokuldukça ya da yükseldikçe iğne yapraklıların karışmasıyla karma ormanların şekillendiği görülür. En belirgin özelliği tam yazlarla tam kışların olmadığı ılımlı bir iklim olmasıdır.

Okyanusal iklim'in bitki örtüsü yayvan ve iğne yapraklardan oluşan karışık ormanlardır.

Batı rüzgarlarının etkili olduğu yerlerde de görülür. Batı Avrupa doğu, Batı Amerika kıyıları ile ülkemizde Karadeniz'de nemlilik fazladır.


Orta Kuşak Okyanusal İklimi



Genel olarak, 30° - 60° enlemleri arasında, karaların batı kıyılarında görülür. Okyanusal iklim Batı Avrupa, Batı Kanada ve Güney Alaska kıyılarında, Güney Şžili, Avustralya’nın kuzeydoğusu ve Yeni Zelanda’da etkili olmaktadır.

En sıcak ay ortalaması 24-25 °C, en soğuk ay ortalaması 5-6 °C dir. Yıllık ortalama 13-15 °C dir. Kıtaların batı kıyılarındaki sıcak su akıntıları ve nemli batı rüzgârları iklimin oluşumunda önemli rol oynarlar. Yıllık sıcaklık farkları 10-15Ëš ‘yi geçmez. Her mevsim yağışlıdır. Nemlilik fazla olduğu için yıllık yağış miktarı 1500 mm civarındadır En fazla yağış Sonbaharda, en az yağış ilkbaharda görülür. Yağış oluşumu yamaç yağışı şeklindedir.

Bitki örtüsü kışın yaprağını döken yayvan yapraklı ormanlardır. Ormanların tahrip edildiği yerlerde çayırlar bulunur.

Okyanusal İklimin Etkileri



1. Bitki örtüsü geniş yapraklı ormanlar ile kışın yaprağını dökmeyen iğne yapraklı orman karışımıdır. Ormanın olmadığı yerlerde çayırlar yaygındır.
2. Nüfusu çekici özelliği vardır. Nüfus yoğunluğu fazladır.
3. Büyükbaş hayvancılık için elverişli ortam yaratır.4. Toprak türü kahverengi orman toprağıdır.
5. Yaz kuraklığı isteyen tarım ürünlerine uygun değildir.
6. Çiçekçilik, gülcülük yaygındır.
7. Akarsu rejimi kısmen düzenlidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Okyanusal İklim Nedir
Okyanusal İklim Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/okyanusal-iklim-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/okyanusal-iklim-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content