Olgu Nedir

Doğruluğu genellikle ispatlanmış olan önermelere olgu (phenomena) denir. Bir şeyin var olma durumudur. Gözlem ürünüdür, yaşadığımız dünyada...

Doğruluğu genellikle ispatlanmış olan önermelere olgu (phenomena) denir. Bir şeyin var olma durumudur. Gözlem ürünüdür, yaşadığımız dünyadan elde ettiğimiz verilerdir. Kısaca Beklenen eylemlere olgu denir. Olguları oluşturan vakalara olay denir.

Olgu Örnekleri :
Güneş tutulması, Gece, Gündüz. Yağmur yağması bir olgu, Salı günü trabzona yağmur yağması bir olaydır.

Olgu; nesnel ve irade dışı olumdur ve sık sık olay ile karıştırılır.

Olgunun temel özellikleri şunlardır:



1 - Nesneldir,
2 - İstenç (irade) dışıdır.

Karşıt örnekler:
Atatürk 1881 yılında doğmuştur : (Olgu değil olaydır çünkü bu tarihte doğmayabilirdi.)
Türkler'in ilk sözlüğü Divan-ı Lugat-it Türk'tür : (Olgu değil olaydır çünkü bir insan tarafından yapılmıştır.)
Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmıştır : (Olgu değil olaydır çünkü bu tarihte çıkmayabilirdi ve bir insan tarafından yapılmıştır)
Türkiye'nin başkenti Ankara'dır : (Olgu değil olaydır çünkü başka bir il de olabilirdi ve insanlar tarafından yapılmıştır.)
Atatürk 10 Kasım 1938'de vefat etmiştir : (Olgu değil olaydır çünkü bu tarihte ölmeyebilirdi.)

Uygun örnekler:
Suyun 99 derecede kaynayıp 100 derecede buharlaşması, olgudur ama falancanın kilosu olaydır.
Işığın hızı, olgudur ama falancanın saniyedeki hızı, olaydır.
Yer çekimi, olgudur ama cinsel çekim ve paranın gücü, olaydır.
Canlıların üremeleri, olgudur ama falancanın üremesi, olaydır.
Bu düzeltme ve açıklamalar Türkiye'li bilge Necdet Gürçiftçi'ce yapılmıştır.(2010 şubat)



Olgu, kolayca anlaşılabilen, tam olarak bilinen, objektif olarak kanıtlanabilen ve bilimsel verilere (bilgilere) dayandırılabilen somut şeyler, olay ve düşünceler.

Olgu cümleleri
• Atatürk, TC’nin ilk cumhurbaşkanıdır.
• Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım adadır.
• Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü’dür.
• Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.
• Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir.

Görüş, kişiden kişiye değişen ve insanların bireysel düşüncelerini yansıtan bilgiye denir.

Sinema tiyatrodan daha eğlencelidir.

Görüş Cümleleri
• Sinema tiyatrodan daha eğlencelidir.
• En kolay ders matematik dersidir.
• Türkiye'nin en iyi futbol takımı Karşıya spordur.
• Elma portakaldan daha güzeldir.
• Trenle seyahat etmek daha kolaydır.

Olgu Nedir ? (Detay) :
gerçekleşmiş olan her şey... olam ve olay birer olgu’dur. olgu deyimi bu iki yakın anlamlı deyimden daha geniş kapsamlıdır ve ikisini de içerir. olam zaman ve yer özellikleriyle ele alınan olgu, olay zaman ve yer özelliklerinden sıyrılmış olgudur. olmuş olan her şey olgu’dur; bundan ötürü de olgu deyimi olası, olanaklı ve düşünsel, tasarımsal deyimleriyle karşıt anlamlıdır. çünkü bu deyimler henüz gerçekleşmemiş olanı dile getirirler; gerçekleşmeleri muhtemeldir, mümkündür ya da gerçekleştirilmeleri düşünülmektedir, tasarımlanmaktadır ama henüz olmamış’lardır ve bundan ötürü de olgu değillerdir. cladue bernard “deneyimsel düşünceye yol gösterecek ve aynı zamanda onu denetleyecek tek gerçek olgulardır” der. olay deneyim konusu olan olgu’ dur, ama onun deneyimini olgu denetler; çünkü olgu betimleyici ve somut, olay’sa çözümsel ve soyuttur. olay deney konusu, olgu ise deney sonucudur. örneğin savaş, gerçekleşmiş olarak olgu , soyut olarak olay , belli bir yer ve zamanda geçmiş olarak olam’dır. auguste comte ve olgucu izleyicileri (pozitivistler) bizim algı dediğimize olgu derler. onlara göre sadece duyumlarımız ve algılarımız dolaysız verilerdir, bunları incelemekle yetinmemiz gerekir. kierkegaard ve varoluşçu izleyicilerine (egzistansiyalistler) göre insan anlaşılamayan ve hiçbir açıklanması bulunmayan bir salt olgu’dur. ve kendisine yabancı bir dünya içine atılmıştır. mantık açısından da bilim, olgulardan önermeler çıkarır ve bu önermeleri olgularla tanıtlar. bir olguyu açıklamak demek, onu başka olgulara indirgemek demektir. ne var ki açıklanamayan, eş deyişle başka olgulara indirgenemeyen olgular da vardır. örneğin herhangi bir şeyin varlığı, böylesine bir olgudur. kızgın bir sobaya elinizi dokundurduğunuzda elinizin yandığından şüphe edemezsiniz, bunlar kesin olarak verilmiş olgulardır. doğa bilimleri ve genellikle bilim sadece olguları açıklamakla yetinmez, onları en yalın bir biçimde açıklamaya çalışır. bilim olguları sadece yasalara bağlamaya değil en yakın yasalara bağlamaya çalışır. olgular, deneyin sağladığı gerçek verilerdir. deneyimsel yöntemde olgulara dayanılır ve deneyimler ancak olgulara başvurularak denetlenebilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Olgu Nedir
Olgu Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/olgu-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/olgu-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content