Olimpiyat Oyunları Hakkında Bilgi

Her dört yılda bir düzenlenen dünyanın en büyük ve en kalabalık spor organizasyonu Olimpiyatlar ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu...

Her dört yılda bir düzenlenen dünyanın en büyük ve en kalabalık spor organizasyonu Olimpiyatlar ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Olimpiyat Bayrağı



OLİMPİYAT OYUNLARI, dört yılda bir meydana getirilen, internasyonal spor yarışmalarıdır. Bu oyunları gene internasyonal bir kurul düzenler, yarışmalar her seferinde dünyanın başka bir büyük şehrinde yapılır.



Olimpiyatların çok eski bir zamanı vardır. Eski Yunanistan’ın mukaddes şehri olan Olimpia’ da tanrıların babası Zeus’un hatırasına her dört yılda bir, haziran ayında, Olimpiyat Oyunları yapılırdı. İlk kez M.Ö. 776’da düzenlenen bu oyunlar M.S. 392 yılına kadar, 1168 yıl devam etti.



Olimpiyat Oyunları’na yabancılar, hanımlar, köleler, esirler, haklarından yoksun edilmiş kimseler katılamazlardı. Yarışmalara katılacak sporcular da, oyunların açılış tarihinden on ay ilkin çalışmalara adım atmak zorundaydılar. M.Ö. 720 senesinde olimpiyat programına yeni yarışmalar konuldu, o zamana kadar sporcuların kullandıkları uzun elbiseler kaldırıldı, sporcular yarışmalara oldukça çıplak bir biçimde katıldılar. M.Ö. 708’de pentatlon; 688’de boks; 680’de otomobil yarışı; 648’de pankreas (boks-güreş karışımı); 632’de çocuk sporcular; 520’de de tabanca taşıyan sporcular içinde ayak yarışmaları olimpiyat programına alındı.



Bayanların bu olimpiyat yarışmalarını seyretemleri dahi yasaktı. Yalnız, hanımlar içinde, gene dört yılda bir, daha az sporun iştirak ettiği Olimpiyat yarışmaları da yapılırdı. Hanımlar arasındaki bu olimpiyat oyunları M.S. VI. yüzyılda Roma İmparatorluğunun Yunanistan’ı işgali üstüne kaldırıldı.



Şimdiki Olimpiyatlar



XIX. yüzyılın sonlarına doğru, bir taraftan insanların birbirleriyle boyuna cenk yapmaları yüzünden yıprandığı, öte taraftan, ırkların bir sürü sebepler dolayısı ile bozulmaya yüz tuttuğunu görenler buna bir çare aramaya başlamışlardı. Fakat, sporun heyecansız, tatsız bir halde uygulamalı zor olduğundan rekabet esasına ehemmiyet verilecek şekiller arandı. Bu rekabet her milletin yalnız spor alanındaki kuvvet ve kudretini göstermesini değildir, ulusal hislerin de doğmasına yol açtı. Ayrıca, internasyonal spor karşılaşmalarının istenilen sonucu vermesi için bazı kurallar, düzenler kabul edildi, bu temasların belirgin zamanlarda yapılması düşüncesi ortaya çıktı.



Eski Olimpiytalar’ın son olarak yapıldığı IV. yüzyıldan tam 1500 yıl sonrasında Yeni Olimpiyatlar’ı oluşturmak için teşebbüse geçen, Fransa’nın ileri gelenlerinden Baron Pierre De Coubertin isminde bir spor meraklısıdır. Baron De Coubertin, Olimpiyat Oyunları’nı tekrardan canlandırmayı düşünürken bu konuyu tüm dünyanın ortak bir malı haline getirmek istedi. Yalnız, Atina’nın zamanı şerefini düşünerek, ilk olimpiyatların bu şehirde yapılmasını uygun görmüş oldu.



Pierre De Coubertin’in önayak olmasiyle 1894 yılı 23 haziranında Fransa Spor Klüpleri Birleşik Kurumu’nun Sorbonne’da meydana getirilen toplantısında internasyonal Olimpiyat Komitesi kuruldu, ilk karşılaşmaların da 1896’da yapılmasına karar verildi.



Bugün, Olimipyatlar’ı yönetmek suretiyle bir Internasyonal Olimpiyat Komitesi vardır. Bu birliğin dokuz üyelik bir yönetim kurulu vardır, her dört yılda bir, Olimpiyatlardan sonrasında, tekrardan seçilir.



Olimpiyat Oyunları’na yalnız amatör sporcular katılabilir. Oyunların programında bulunan bir takım spor dalları şunlardır:



Atletizm, bisiklet, jimnastik, halter, eskrim, greko-romen ve özgür güreş, boks, atıcılık, kürek, su topu, yüzme, yelken, binicilik, polo, futbol, rugbi, hokey, hentbol (el-topu), çağdaş pentatlon, kano, basketbol, voleybol. Her yıl ve dönem bu spor dallarına eklemeler ve çıkarmalar yapılmaktadır.



Olimpiyat Bayrağı



1920’de Anvers’te meydana getirilen Olimpiyatlar’ da ilk kez olarak Olimpiyat bayrağı kullanıldı. Bu bayrakta, ak üstüne, iç içe girmiş, ayrı ayrı renklerde beş halka vardır. Bu halkaların her birisi dünyanın beş kıtasından birisini temsil eder. Halkaların rengi olan mavi, sarı, siyah, yeşil, kırmızı da, bu renklerin tüm milletlerin bayraklarında bulunan renklerin çoğunluğu olduğundan seçilmiştir. Bunlardan biride mavi Avrupa’yı, sarı Asya’yı, siyah Afrika’yı, Yeşil ABD’yı, Kırmızı da Okyanusya’yı temsil eder. Bu ayrı ayrı renklerdeki halkaların iç içe girişi de, tüm milletlerin spor kendi alanında birleşmiş olduklarını temsil eder.



Olimpiyat bayrağında beş halkanın altında yazılı olan Latince «Citus-Altus-Fortis» kelimeleri de «hızlı, yüksek, güçlü» anlamına gelir. Atletin daha süratli koşması, daha yükseğe atlaması, daha güçlü atmasını söylemek için kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Olimpiyat Oyunları Hakkında Bilgi
Olimpiyat Oyunları Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/olimpiyat-bayragi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/olimpiyat-oyunlar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/olimpiyat-oyunlar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content