Oran ve orantı mevzuları ile ilgili olarak temel ve kısa bilgilerin olduğu , oran ve orantı nedir sorusunun cevabının yer almış olduğu yazım...
Oran ve orantı mevzuları ile ilgili olarak temel ve kısa bilgilerin olduğu , oran ve orantı nedir sorusunun cevabının yer almış olduğu yazımız.
İki şey içinde, büyüklük, nicelik ve aşama bakımından parça ile tüm içinde bulunan bağıntıya «oran» (oran) denir. Matematikte de bir değerin aynı cinsten başka bir değere kısmı de «oran» diye anılır.
Aynı cinsten iki kıymet arasındaki bağıntı denildiğinde ikinci kıymet birinci değerin kaçta kaçı olduğu akla gelir. Elde edilmiş sayı bu iki değerin birbirine oranıdır. Bu da, iki değerin sayılarından başka, üçüncü bir sayıyla belirtilir. Birbiriyle ölçülen değerlerden küçüğü yukarıya, büyüğü de altına yazılıp aralarına kısa bir çizgi çekilir. Bu iki sayının bölünmesi, bu iki değerin birbirine oranını gösterir.
Aynı cinsten iki kıymet alalım, bu tarz şeyleri A ve B diye adlandıralım. Bunlardan A, B’nin yedide birinin beş misli bulunduğunu kabul edersek, bu oranı 5/7 şeklinde yazar, «beş bölü yedi» diye okuruz. Eğer Eğer A’nın B’ye oranı 5/7 ise, B’nin de A’ya oranı 7/5’dir. Böylece A/B ile B/A oranları birninin tersidir.
Orantı. — İki oranın eşitliğine «orantı» denir. Orantı şu şekilde yazılır:
Bu ifadede A ile D «yanlar», B ile C «ortalar» diye anılır. Bir orantıda yanlarla ortaların çarpımı birbirine eşittir. orantısında A.D = B.C olur.
YORUMLAR