Osmanlı Devletinin I. Dünya Savaşına Girmesi

Osmanlı Devletinin I. Dünya Savaşına girme sebepleri nelerdir? Almanya’nın Osmanlı Devleti’ni Savaşa Sokma Nedenleri OSMANLI DEVLETİ’NİN SA...

Osmanlı Devletinin I. Dünya Savaşına girme sebepleri nelerdir? Almanya’nın Osmanlı Devleti’ni Savaşa Sokma Nedenleri





OSMANLI DEVLETİ’NİN SAVAŞA GİRMESİ



Osmanlı Devleti, önce savaşa katılmayıp tarafsız kalmayı yeğledi. Balkan Savaşı’nın bitiminden ancak bir yıl geçmişti. Devlet perişan ve yoksuldu. Halk bitkindi.



Anlaşma Devletleri de Osmanlı Devleti’nin tarafsız kalmasını istiyorlardı. Böylece Ortadoğu yolu güvenlik altında olur, yeni cepheler açılmazdı.



Almanlar, Osmanlı Devleti’nin kendi saflarında savaşa girmesi için ortam hazırlıyorlardı.



Almanya’nın Osmanlı Devleti’ni Savaşa Sokma Nedenleri



a. İngiliz ve Rus birliklerinin bir kısmı, Osmanlı cephesine kayacak, böylece Almanya’nın yükü azalacaktı.



b. İmparatorluğun jeopolitik özelliği, savaşta bir üstünlük sağlayabilirdi.



c. Anlaşma Devletleri’nin, Boğazlar yoluyla Rusya’ya yardım etmeleri de önlenmiş olacaktı.



d. Almanlar, Osmanlı halifesinin İslam dünyasındaki manevi etkisinden yararlanmayı umuyorlardı.



e. Osmanlı topraklarından yararlanarak İngilizlerin, sömürgelerinden yararlanmalarını engellemek ve Musul-Kerkük petrollerinden yararlanmak, Almanların diğer amaçlarındandı.



• Osmanlı Devleti’nin Almanya’nın yanında savaşa girmesi halinde, daha önce kaybettiği topraklarını geri alabileceği düşünülüyordu.



Çoğunluk, savaşa girilmesine karşı olduğu halde, Enver Paşa’nın başını çektiği bir grup Almanlarla gizli bir anlaşma imzaladı.



İki Alman savaş zırhlısının (Goben ve Breslav) İngiliz donanmasından kaçarak Osmanlı Devleti’ne sığınması üzerine Osmanlı Devleti, bu iki gemiyi satın aldığını açıkladı. Anlaşma Devletleri, Osmanlı Devleti’ne, bu gemilerdeki Alman askerlerinin memleketlerine gönderilmesi halinde kapitülasyonları kaldıracaklarını ve paraca yardımda bulunacaklarını bildirdiler.



Osmanlı Devleti kapitülasyonları kaldırdığını ilan etti. Anlaşma Devletleri buna da razı oldular. Buna rağmen Enver Paşa’nın talimatlarıyla bu iki gemi Karadeniz’e açılarak Rus limanlarını topa tutmaya başlayınca; Enver Paşa ve Almanların oldu bittisi yüzünden Osmanlı Devleti de savaşa girmiş oldu (3 Ekim 1914).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Osmanlı Devletinin I. Dünya Savaşına Girmesi
Osmanlı Devletinin I. Dünya Savaşına Girmesi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/osmanl-devletinin-i-dunya-savasna.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/osmanl-devletinin-i-dunya-savasna.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content