Parmenides Nedir

Parmenides (doğumu hemen hemen 540 senesinde), yalnız çığır kuran bir felsefeci değildir, yurdu Elea’da devlet adamı, kanun koyucu olarak da...

Parmenides (doğumu hemen hemen 540 senesinde), yalnız çığır kuran bir felsefeci değildir, yurdu Elea’da devlet adamı, kanun koyucu olarak da mühim bir rol oynamış.Öğretisinde, Anaximenes, Xenophanes ve Pythagorasçılardan gelen etkisinde bırakır var.Ama bunların yanında, büsbütün yeni olan bir çizgi de var onda: Dialektik’e,kısaca salt kavramlarla emek vermeye bir eğilim. Parmenides, Yunan mantık ve dialektiğininin babasıdır.

“Doğru (aletheia) ve Sanı (doxa) üzerine” bir araştırma olan yapıtının başlangıcında, Güneş Kızları, filozofu her şeyi bilen Tanrıçaya götürmektedirler; Tanrıça ona bilgeliği, yaşamı sürdürmenin o tek doğru yolunu öğretecektir. Felsefeci, ondan iki şey öğrenip ölümlülere bildirecek: Tam ve son doğru ile içlerinde hakkaten inanılabilecek hiçbir şey bulunmayan insanların sanılarını. Öğretici (didaktik) ve manzum olan yapıt da, buna gore, iki kısma ayrılır: “ Doğru’ya giden yol” ile “ Sanılara götürmüş olan yol”.

Birinci bölümde,tek doğru olan “ Bir varlık” incelenir ve şu sonuca varılır: Bir Varlık vardır -Parmenides buna, özetlemek gerekirse, Bir, Bir olan da der. Bir birliktir o, kendi içine kapalıdır, doğmamıştır, yok olmayacaktır, değişmez, bölünmez,yoğunlaşmaz, seyrekleşmez. Bunun karşıtı olan her görüş, varolmayanı var diye göstermek zorunda kalır, bu da olması imkansız. Çünkü Varolan meydana gelmiş bir şey olsaydı, varolmayan bir şeyden doğmuş olması gerekirdi, böylelikle varolmayan hakkaten varolmuş olacaktır. Yok olsaydı, yerine varolmayan geçecektir.Değişmede, asla eğer olmazsa belirgin bir yönüyle, bir meydana gelme ile bir yok olmadır. Bölünebilir olsaydı Varlık, bölümlerin arasına bir varolmayan girerdi. Yoğunlaşma ile seyrekleşmede de böyledir: Yoğunlaşma ile seyrekleşme, bir maddenin az ya da çok bir kısmının bir araya birikmesi anlamına gelir.Bilginin gayesi ve ödevi : Varolanı düşünmektir;yanılması da:Varolan içinde varolmayanı düşünmeye, bu durumu varsaymaya kalkışmasıdır. “Yalnızvarolan vardır ve ama bu fikir edilebilir: Varolmayan yoktur ve düşünülemez de”Bu, Parmenides’in ana- önermesidir.

Parmenides’te ilk olarak, deney bir yana bırakılıyor, salt düşünme ile - Varlık üstünde yalnız düşünmekle—Varolanın nitelikleri türetilmeye çalışılıyor, Varlık’ın aslı gereği,meydana gelmemiş, değişmez,bölünmez olduğu sonucuna bu yolla varılıyor.

Bundan önceki felsefelerin göz önünde bulundurduğu gaye,deney dünyasının inandırıcı bir açıklamasını yapmaktı - deney dünyasındaki nesnelerin çokluğu, fazlalığı bir kökten türetilmek isteniyordu.Parmenides’in öğretisi bu durumu gözden kaçırmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Parmenides Nedir
Parmenides Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/parmenides-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/parmenides-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content