PASTA a. (ital. pasta). 1. Ana maddesi un, yumurta, şeker ve kimi zaman yağdan oluşan; krema, çikolata, meyve ezmesi vb. katılarak ...
PASTA a. (ital. pasta).
1. Ana maddesi un, yumurta, şeker ve kimi zaman yağdan oluşan; krema, çikolata, meyve ezmesi vb. katılarak hususi bir tat verilmiş şerbetsiz hamur harcı tatlısı. (Bk. ansikl. böl.)
2. Pasta fırını, bazı pastaları pişirmede kullanılan hususi fırın. || Pasta hamur harcını, un, şeker, yumurta ve kimi zaman yağla hazırlanan ve pastanın ana maddesini oluşturan hafifçe, fazla kabarmayan hamur harcı. || Pasta kalıbı, içinde pastanın hamur harcı kısmının pişirildiği, çeşitli biçimlerdeki kalıp.
*Camc. İçinde katkı maddeleri bulunan bir çözeltide çok ince demir oksit taneciklerinin asıltısından oluşan ve azca taşlanmış düz camın taşlanmasında kullanılan madde. (Pasta, taşlama araçları olan keçelerin yakınına ve devamlı olarak cam üstüne dökülür.)
*Kuyuc. Balçık pastası, açılmakta olan bir kuyunun çeperlerine, kuyu açma çamurunun bıraktığı ince kil katmanı.
*Teknol. Sıhhi tesisatçıların, lehimleme işleminden ilkin, üstüne havyalarını sürttükleri sodyum borat parçası. || Zımpara pastası, perdah makinesinin taşlama taşlarından çıkan ve mermerin son cilasında kullanılan hamursu madde. (Cila pastası da denir.)
*ferz. Bazı elbise, perde vb.'ye uygulanan, kat yerine makine dikişi çekilmiş enlice kıvrım. (Perde elbise eteklerine bezeme yanında kısaltma amacıyla da yapılır; bazı giysilerde robaya ya da omuzdan aşağıya süs öğesi olarak uygulanır.) || Pasta yapmak, kumaşı giysinin tersine doğru kıvırarak pili yapmak.
*ANSİKL. Pasta, içine konan madde ya da biçimlerine gore değişik adlar alır: frambuazlı, kestaneli, rulo, piramit pasta vb. Pastanın hamur harcı kısmı, çeşitli kalıplar içinde fırında ya da başka yöntemlerle pişirilir ve çoğu zaman incedir. Pişme işlemi tamamlandıktan sonrasında arası, üstü krema, meyve ezmesi, çikolata vb. ile bezenir.
1. Ana maddesi un, yumurta, şeker ve kimi zaman yağdan oluşan; krema, çikolata, meyve ezmesi vb. katılarak hususi bir tat verilmiş şerbetsiz hamur harcı tatlısı. (Bk. ansikl. böl.)
2. Pasta fırını, bazı pastaları pişirmede kullanılan hususi fırın. || Pasta hamur harcını, un, şeker, yumurta ve kimi zaman yağla hazırlanan ve pastanın ana maddesini oluşturan hafifçe, fazla kabarmayan hamur harcı. || Pasta kalıbı, içinde pastanın hamur harcı kısmının pişirildiği, çeşitli biçimlerdeki kalıp.
*Camc. İçinde katkı maddeleri bulunan bir çözeltide çok ince demir oksit taneciklerinin asıltısından oluşan ve azca taşlanmış düz camın taşlanmasında kullanılan madde. (Pasta, taşlama araçları olan keçelerin yakınına ve devamlı olarak cam üstüne dökülür.)
*Kuyuc. Balçık pastası, açılmakta olan bir kuyunun çeperlerine, kuyu açma çamurunun bıraktığı ince kil katmanı.
*Teknol. Sıhhi tesisatçıların, lehimleme işleminden ilkin, üstüne havyalarını sürttükleri sodyum borat parçası. || Zımpara pastası, perdah makinesinin taşlama taşlarından çıkan ve mermerin son cilasında kullanılan hamursu madde. (Cila pastası da denir.)
*ferz. Bazı elbise, perde vb.'ye uygulanan, kat yerine makine dikişi çekilmiş enlice kıvrım. (Perde elbise eteklerine bezeme yanında kısaltma amacıyla da yapılır; bazı giysilerde robaya ya da omuzdan aşağıya süs öğesi olarak uygulanır.) || Pasta yapmak, kumaşı giysinin tersine doğru kıvırarak pili yapmak.
*ANSİKL. Pasta, içine konan madde ya da biçimlerine gore değişik adlar alır: frambuazlı, kestaneli, rulo, piramit pasta vb. Pastanın hamur harcı kısmı, çeşitli kalıplar içinde fırında ya da başka yöntemlerle pişirilir ve çoğu zaman incedir. Pişme işlemi tamamlandıktan sonrasında arası, üstü krema, meyve ezmesi, çikolata vb. ile bezenir.
Kaynak: Büyük Larousse
Pasta Resimleri (1. Katalog)
Etimekli Pasta Tarifi
Bisküvili Pasta Tarifi
YORUMLAR