Pastörizasyon nedir? Pastörizasyon işlemi ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. PASTÖRİZASYON , sıvı besinlerde bulunan mik...
Pastörizasyon nedir? Pastörizasyon işlemi ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
PASTÖRİZASYON, sıvı besinlerde bulunan mikrop florasını kısmen yok etmek amacıyla sıvı maddeleri kısa sürede yüksek sıcaklıktan geçirme işlemine verilen isimdir.
Pastörizasyonunun temel amacı, sıvı besinlerde bulunan ve bu besinlerin bozulmasına neden olan bayağı ve daima görülen mikropların büyük bir bölümünü yok ederek bu gıdaları uzun süre saklayabilmektir. Pastörizasyonun ikinci amacı, sıvı besinlerle insanlara bulaşabilecek hastalık icra eden tifo, verem, koli basilleri benzer biçimde etmenlerin yok edilmesidir.
Pastörizasyonda erişilen ısı, daima sıvıların kaynama derecesinden alttadır. Bundan dolayı kaynama derecesinden yüksek bir ısı, pastörize edilen sıvı besinlerin fizyolojik yapısında ya da kimyasal bileşiminde, bilhassa vitamin ve proteinler açısından kayıplara yol açabilir. Ek olarak bu besinlerin rengini, tadını, kokusunu bozup değiştirebilir. Mikropların tümü pastörizasyonla yok edilemez. Yüksek ısıya dayanıklı mikropların bir çok, bilhassa sporlular, tüm pastörizasyon yöntemlerine karşı dirençlidirler, sadece sterilazasyonla yok edilebilirler. Pastörizasyon şekilleri bilhassa süt endüstrisinde kullanılır.
YORUMLAR