Pelvik Taban Kas Egzersizleri

PELVİK TABAN NEDİR? Pelvik taban, pubik kemik (leğen kemiğinin ön kısmı) ve omurga kemiğinin alt kısmı (kuyruk sokumu kemiği) içind...

PELVİK TABAN NEDİR?

Pelvik taban, pubik kemik (leğen kemiğinin ön kısmı) ve omurga kemiğinin alt kısmı (kuyruk sokumu kemiği) içinde bir hamak şeklinde asılı duran kas tabakalarıdır. Bu destekleyici kas tabakaları pelvik taban olarak adlandırılır. Mesaneyi, rahmi ve bağırsakları yerinde meblağ, mesane ve kalınca bağırsak çıkışını kapatma görevi görür.

Pelvik taban kas egzersizleri, pelvis ve rektal bölgeyi [kalın bağırsağın son bölümü olan anüs (makat) açıklığını çevreleyen] çevreleyen kasların fonksiyonunu güçlendirmek için uygulanan bir metoddur.





Vücudumuzdaki kasları daha iyi ve etkili kullanmak için uygulanan bir yöntemdir. Dışkılama işlevinin kontrolünü sağlamak için kullanılabilir. Eksternal (dış bölümde bulunan) anal sifinkter ve puborektalis isminde iki irademizle denetim edebildiğimiz (istemli) kas bu fonksiyonu denetim eder. Pelvik tabandaki kaslar gerilmiş durarak mesaneden (idrar torbası) idrar, kalınca bağırsaktan ise gaita (dışkı) kaçmasını önler. İdrar ya da büyük abdest (gaita) yapılacağı sırada bu kaslar gevşerler. Bir süre sonra kontrolü sağlamak için yeniden kasılırlar.

PELVİK TABAN EGZERSİZLERİNDEN KİMLER YARAR GÖRüR ?

Yarar görülen iki vaziyet, Anal Yetmezlik ve Kabızlıktır.


ANAL YETMEZLİK


Beklenmeyen aniden ya da denetim olmadan dışkılama (büyük abdesti kaçırma) olmasına denir. Yaşam tarzında ve toplumsal aktivitelerde değişikliklere neden olan can bunaltan bir problemdir. Erkeklerde ve bayanlarda her yaşta görülebilir. En sık doğum yaralanmalarından sonrasında ve yaşlılıkta görülür. Diyetin düzenlenmesi, pelvik taban kas egzersizleri ya da cerrahi şeklinde değişik tedavi seçenekleri mevcuttur.

KABIZLIK


Çoğu zaman yüksek lifli besin ve kafi sıvı almama sonucu oluşur. Bir takım hastalarda dışkı hareketlendiği süre pelvik taban kaslarının gevşememesi sonucu da oluşabilir.

EGZERSİZLER NASIL YAPILIR?


Eğitimli bir terapist tarafınca uygulanır. İşlem esnasında günlük giysilerle rahat bir sandalyeye oturulur. Perinometre ismi verilen ince bir alet (prob) rektal ağza (makat) yerleştirilir. Bu alet (prob) bir bilgisayara bağlıdır ve o bölgedeki kasların aktivitesini ölçmek için kullanılır. Kasların gevşettildiği ve kasıldığı süre, olan değişimler kaydedilir. Bu değişikleri görmek bu kasları denetim etmeyi öğrenmeye destek sağlar. Bu tedavi sonrası evde uygulanacak bir egzersiz programı kaslardaki güçlenmeyi çoğaltacaktır.

EGZERSİZ PROGRAMININ BAŞARISI NEDİR?


Egzersizlerin, anal yetmezliğin bir takım tiplerinde %65'e kadar şikayetlerin giderilmesinde başarıya ulaşmış olabildiği gösterilmiştir. Pelvik taban kaslarının gevşeyememesine bağlı olan Kabızlıkların %60'ında Kabızlık probleminin çözüldüğü görülmüştür.

PELVİK TABAN EGZERSİZLERİ NASIL YARDIMCI OLUR?


Pelvik egzersizler pelvik kasları güçlendirerek, bu kasların yardım enerjisini yeniden arttırır. Vücuttaki başka kaslar şeklinde bu kaslar da egzersizle daha güçlü hale gelir.

PELVİK TABAN EGZERSİZLERİNİ ÖĞRENME


Pelvik egzersizleri doğru öğrenmek ve yapmak çok önemlidir. Ara sıra doğru yapılıp yapılmadığı denetim edilmelidir.


1. Bu testi dizlerinizi hafifçe açarak yapanız gerekiyor. Böylece otururken, yatarken


ya da ayakta dururken bu testi uygulayabilirsiniz. Kendinizi gaz çıkarmayı

engellemeye çalışıyormuş şeklinde düşünün. Bu konuyu yapmak için anüs (makat) etrafındaki

kaslarınızısıkınız. Hakkaten gazınız varmış şeklinde bu kası sıkmaya ve hareket

ettirmeye çalışınız. Bu kasın hareket ettiğini hissetmelisiniz. Bu sırada kalçalarınız

ve bacaklarınız hareket etmemeli. Eğer bu testi oturarak yapıyorsanız anüs

çevresindeki cildinizin gerildiğini ve sandalyeden yukarı doğru çekildiğini

hissetmelisiniz. Bu konuyu hakkaten hissetmeye gayret edin.


2. Şimdi wcye idrar hayata geçirmeye çalıştığınızı düşünün. İdrarınızı tutmaya çalıştığınızı
düşünün. Şimdi hakkaten durdurmaya gayret edin. Bu konuyu şimdi bu yazıyı okurken hayata geçirmeye gayret edin. Bir süre önce kullandığınız kasları kullanıyor olmalısınız. Bu egzersizin bundan önceki egzersizden daha zor olması sizi şaşırtmasın.


3. İdrar yapmak için wcye yeniden gittiğinizde idrarınızın tam ortasındayken
durdurma testini uygulamayı deneyin. İdrarınızı bir kere durdurduktan sonrasında yeniden gevşeyerek mesanenizin tamamen boşalmasına izin verin. Yalnız idrar akımını yavaşlatmayı başarabilirsiniz. Kaygı etmeyin; egzersizle bir süre sonrasında kaslarınız güçlenecektir. Bu egzersizi yaparken idrar akımı durmaz ve artarsa yanlış kasları

kasıyorsunuz anlamına gelir.


4. Durdurma testini her idrar yaptığınızda uygulamayı alışkanlık haline getirmeyin. Bu
egzersiz en fazla günde bir kez yapılmalıdır.

EGZERSİZLERİ ÇALIŞMA



1. Dizleriniz hafifçe açıkken yatın, oturun ya da ayakta durun. Yavaşça pelvik taban kaslarınızı en fazla yapabildiğiniz kadar kasın ve hareket ettirin. 5 saniye süresince kasılı kalınca bir süre sonra gevşeyin. Minimum 5 kez yeniden edin (yavaş kasılmalar)


2. Şimdi kaslarınızı hızlıca ve sıkıca kasın ve gevşetin. Minimum 5 kez tekrarlayın (süratli
kasılmalar)


3. Bu iki egzersizi günde 5 süratli ve 5 yavaş olmak suretiyle minimum 10 kez yapın.



4. Kaslarınız güçlendikçe 5 saniyeden daha uzun kasılı kalabildiğinizi farkedeceksiniz.
Her seferinde yorulmadan 5 kasma daha çok yapabilirsiniz.


5. Egzersizlerin kaslarınızı güçlendirmesi süre alacaktır. Gelişmeyi haftalar sonrasında
fark edebilirsiniz. Bundan dolayı egzersizleri bırakmayın. Kaslarınız eski kuvvetinikazanması için aylarca tertipli egzersiz yapmalısınız.

YARDIMCI OLABİLECEK BAZI NOKTALAR



1. Egzersizlerinizi, tertipli olarak yaptığınız işlerle birlikte yapmayı alışkanlık halinegetirin. Mesela eğer ev hanımı iseniz suya her dokunduğunuzda, ofiste iseniz telefona her dokunduğunuzda... sık yaptığınız ne var ise.


2. Durdurma testini günde bir kez uygulayın. İdrarınızı durdurma kabiliyetiniz giderek
hızlanmalı ve kolaylaşmalı.


3. Kadın hastalar için: Egzersizleri doğru kasla yaptığınızdan güvenli olabilmek için bir
ya da iki parmağınızı vajinanıza yerleştirerek egzersizleri deneyin. Eğer pelvik taban tabanınızı çalıştırıyorsanız hafifçe sıkma hissedeceksiniz.


4. Kaçırma korkunuz olduğunda pelvik tabanı kullanmayı deneyin, hapşırmadan ya da
ağır bir şey kaldırmadan ilkin pelvik kaslarınızı kasmayı deneyin. Kontrolünüz giderek artacaktır.


5. Günde minimum 6-8 bardak sıvı alın. Wcye (olabilir ihtimali) yüzünden gitme
alışkanlığı edinmeyin. Yalnız mesaneniz dolu hissettiğinizde wcye gidin.


6. Kilonuza dikkat edin. Fazla kilolar pelvik tabana ek yük bindirir.



7. Mesanenizin kontrolünü yeniden sağladığınızda
pelvik tabanı ihmal etmeyin. Her gün pelvik egzersizleri tekrarlayarak problemlerin yeniden etmesini önleyin.Pelvik taban egzersizlerini istediğiniz süre yapabilirsiniz. Kimse ne yaptığınızı bilmesi imkansız.







Sebep: Ileti düzeni.






  • Kas Sistemi Nedir - Kas Sisteminin Yapısı ve Görevleri


  • Kegel Egzersizleri


  • Pelvik bölgesinde özgür sıvı bulunmasının açıklaması nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pelvik Taban Kas Egzersizleri
Pelvik Taban Kas Egzersizleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pelvik-taban-kas-egzersizleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pelvik-taban-kas-egzersizleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content