Presleme Nedir?

PRESLEME a. Preslemek eylemi. *Ciltç. Bir cildi ya da formalarını, tüylerini düzleştirmek ve tıkız bir blok durumuna getirmek için...

PRESLEME a. Preslemek eylemi.


*Ciltç. Bir cildi ya da formalarını, tüylerini düzleştirmek ve tıkız bir blok durumuna getirmek için preste sıkıştırmak işlemi. (Eşanl. CENDEREYE ALMA.)





*Kim. müh. Kuvvetli bir basınç uygulayarak kimi doğal ürünlerde bulunan uçucu esansları, sıvı yağları özütlemeye dayanan işlem.


*Sütç. Sıkma hamurlu peynirlerin yapımında, sûzülmeyi tamamlamak için, kalıba döktükten sonra peyniri basınç altına koyma işlemi.


*Şarapç. Hasat edilen üzümlerden, mayalanmadan önce ya da sonra şırayı ya da şarabı ayırma işlemi. (Bk. ansikl. böl.) || Presleme şarabı, kırmızı şarap yapımında, mayalı cibreden "ön şarap" çekildikten sonra elde edilen şarap. || Presleme şırası, beyaz şarap yapımında "ön şıra†alındıktan sonra üzümden akan ikinci şıra.


*Teknol. Hafif nemlendirilmiş toz halindeki malzemeleri, hamurumsu malzemeleri preste kalıplama işlemi.


*Tekst. Bir dokumaya parlaklık vermek amacıyla uygulanan işlem. (Presleme, işlemden geçirilecek düzgün katlanmış dokumanın katları arasına, önce düz kartonlar, sonra buharla ya da elektrikle ısıtılmış metal plakalar koyarak ve bu dokumayı hidrolik bir basıncın etkisinde bırakarak gerçekleştirilir.)


*Yağ. mad. Presleme hasırı, alfadan ya da hindistancevizi elyafından örülen ve içine preslenecek zeytin küspesi yerleştirilen bere ya da tepsi biçiminde yuvarlak kap.


*ANSİKL. Şarapç. Beyaz şarap yapımında presleme daima mayalanmadan önce yapılır ve üzümler bağdan gelir gelmez, preslenir ya da ezilir. Kırmızı şarap yapımında presleme küvlemeden sonra yapılır. Cibrenin sıkılmasıyla elde edilen şaraba, küvlerden kendiliğinden damlayarak toplanan “ön şarap†karşılığı olarak "presleme şarabı†denir. İyi sonuç alınabilmesi için, cibre preslemesi ılımlı yapılmalı; salkım, kabuk ve çekirdeklerin zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Kendiliğinden akan “ön şıra'larla çeşitli preslemelerden elde edilen şıraları ayırt etmek önemli bir işlemdir.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Presleme Nedir?
Presleme Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/presleme-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/presleme-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content