Psikoloji Terimleri Sözlüğü

ABULI : istenç yitimi. Abulik kimse istençli çabalarini dagitmistir. Sayisiz eylemlere girisir, fakat hiç birini tamamlayamaz. ALÇA...

ABULI : istenç yitimi. Abulik kimse istençli çabalarini dagitmistir. Sayisiz eylemlere girisir, fakat hiç birini tamamlayamaz.

ALÇAKGÖNüLLüLüK: Renan'in " alçakgönüllügün kanitlanmasi çok güçtür zira, alçakgönüllü oldugunu söyledigi an kisi, artik alçakgönüllü degildir" sözünü unutmadan, gerçek alçakgönüllügün kendinden baslamak üzere her seyin ne denli az öneme sahip oldugunu bilen yüksek düzeydeki bir zekaya bagli bir olgudur.




ALAY: alay genellikle bir zihinsel oyundur. Kisinin kendine yönelik oldugu zaman yarar saglayabilir çünkü kendi kendisiyle alay edebilen kisi kendini görmeye, tanimaya baslamis demektir. Ancak baskalarina zararli bir sekilde yöneltilecek olursa zara verir.

ALINGANLIK: güçsüzlügün ifadesidir. Hemen hemen tüm asagilik duygularinda rastlanir. Nevrozlu kisi bir hiç yüzünden kendini yaralanmis ve incinmis olarak görür. Alinganli güçsüzlük ve zayifligin temelini olusturan buyurganligin tüm sekillerinde görülür. Övünmede ve itilmede rastlanir.

AMBIVALANS:Ayni nesneye karsi zit duygularin ayni anda bir arada olmasidir. Ambivalans biri hakkinda karisik duygulara sahip olma durumu ile karistirilmamalidir.

BENCILLIK: yasami korumaya yinelik dogal bir eyilimdir.Bilinçalti ruhsal gereksinimlerin o an doyumunu arar. Yetiskinlikteki bencillik çogu kez fiziksel ve zihinsel bir dengesizligin sonucudur. Nevrozlarda rastlanir. Burada kisi kendi içine döner, karmasalarinin, itilmelerinin üzerinde büzülür.

BENLIK YITIMI: psikastenide ve çöküntüde ortaya çikar. Hasta kendinde degilmis gibi bir duyguya kapilir. Dis dünya ona garip ve gerçekdisi gözükür. Vucudu kendinin degilmis gibi gelir ve bu duyumlari bazen tüm kisiligine yayilir.

ÇATISMA: Nevrozlarin, itilmelerin ve karmasalarin nedenidir. Duygusalligin bir çok yöneimleri arasinda bir çeliski oldugunda ortaya çikar.

ÇEKEMEMEZLIK: Baskalarinin elinde bulunan üstünlüklerden lanir, somurtkan, sagir, içsel bir nefret türüdür. Bu tür bir kisi iftiralar yayar ve baskasina karsi en asagi cinstten imalarda bulunur.

DEJA VU: o anda yasanan yeni bir yasantinin daha once yasanmis olduguna dai öznel bir his

DEPERSONALIZASYON: bireyin kendini gercek disi hissetmesine yol acan belirtiyi tanimlayan terim

DIL SURCMELERI: Bilincdisi bir istek, catisma ya da düsünceler zinciririn etkisiyle olusmus yanlis eylem.

EMPOTANS:. Erkekteki cinsel gucsuzluk.

ELEKTRA KARMASASI: Erkekteki odipus benzeri bir dygulanimin kadinlar icin olani. Yani kiz cocugun babaya asik olmasi.

ENUREZIS: idrar tutamama, gece isemeleriERKEKSI PROTESTO. Kendilerini asagi bir cinsiyet olarak algilayan kadinlarda görülen tepkisel davranis. Adlerci bir terim.

FüG: Bir kisinin kim oldugunu bilemeden ortalikta gezindigi surec.

GüDü: bireyi belli bir davranisa yonlendiren icsel tepi.

GüZEL KAYITSIZLIK: Histerik hastalarda gorulen mevcut durumlarina karsi kayitsizliklari.

HEBEFRENI: Ice kapanma, garip el yüz hareketleri ve kisiik inkari.

HIPOKONDRIAK: sürekli fiziksel rahatsizligi oldugunu düsünen ve doktor doktor dolasan kisi.hastalik hastasi.

HIPOMANI: psikolomotor hareketlerde artis, asiri iyimserlik, asiri nese , kolay kolay yorulmama , sürekli hareket halinde olma durumu.

IÇGÖZLEM : bireyin kendi duygu ve düsünce dünyasini irdelemesi.

KLOSTROFOBI: kapali yer korkusu

KONVERSIYON HISTERISI: duygusal karmasanin fiziksel belirtilerle kendini göstermesi.psikonevroz türü

KOMPüLSIF: obsesif nevrozun karakteristigidir. Bireyin yapmadan duramadigi hareketlerdir.

MANIK DEPRESIF PSIKOZ: manik ve depresif dönemlerin birbirini izledigi psikotik bir hastalik.

NEGATIVIZM : telkine açik olamamk, terslik, yardim girisimlerini reddetmek.

NEVRALJI: cogu zaan sinir iltihaplanmasina bagli agrilar.

ODIPUS ÇATISMASI : karsit cinsten olan ebevyene asik olmak ona yogun dygular beslemek ve ayni cinsten olani ortadan kaldirma istegi. Bilicdisi duygu ve dürtüler.

PEDOFILI: kelime anlamiyla cocuk sevgisi.Pratikte cocuklara yönelik cinsel ilgi ve davranis.

PSIKODRAMA: bireyin kendi belirti ve sorunlara göre gelistirilmis bir drama da rol almasina dayali psikoterapi sekli.

PSIKOPATAOLOJI: anormal mental islevin incelenmesi .

SAPLANMA: bir kisinin bir nesneye karsit duygularla baglanmasi veya bagli kaldigi sürec.

SüRÇME: bilinçdisi bir dilek çatisma ya da düsünce zincirinin etkisiyle olusmus yanlis eylem. Bilinç disinin kendini gösterdigi aktivite.


TRANSVESTIZIM: bireyin karsi cinsin kiyafertelrini giymekten cnsel haz aldigi durum.

VARSANI : gercekte olmayan nesnenin acikca algilanmasi.






  • Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimler Sözlüğü


  • Sanat Terimleri Sözlüğü - B


  • Sanat Terimleri Sözlüğü - E


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Psikoloji Terimleri Sözlüğü
Psikoloji Terimleri Sözlüğü
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/psikoloji-terimleri-sozlugu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/psikoloji-terimleri-sozlugu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content