Pulluk Nedir?

Pulluk -ğu TDK, Türk Dil Kurumu isim Bulgarca Toprağı sürmek için kullanılan tarım aracı. Rüyada Pulluk Görmek P...

Pulluk -ğu
TDK, Türk Dil Kurumu




isim Bulgarca

Toprağı sürmek için kullanılan tarım aracı.






  • Rüyada Pulluk Görmek




PULLUK a. (alm. Pflugtari). Toprağı sürmeye yarayan ve bir yanlı çalışarak toprağı bir yana atarak deviren tarım aleti. (Bk. ansikl. böl.)


*Tarım mak. Pulluk arabası, bazı tip pulluklarda bulunan ve pulluk okuna desteklik ettiği gibi pulluğun dengesini de sağlayan iki tekerlekli, sürme derinliği ayarlı ve koşum bağlama düzenekli çekici ön bölüm.





*ANSİKL. Tarihçe. Karasabandan türemiş olan pulluk, ondan ancak 3 000 yıl kadar sonra ortaya çıkmıştır. Karasaban, toprağı basit bir tırmık dişi gibi yırtarak işlediği halde pulluk toprağı prizma biçiminde keserek döndürmek için tasarlanmıştır. Bu türlü çalışma her toprakta mümkün ve gerekli olmadığından, pulluğun yeryüzündeki yayılışı oldukça sınırlı kalmıştır Öte yandan pulluğu elde etmek için eski karasabana yeni parçalar eklemek (keski, kulak), koşum ve ayar sistemlerini (pulluk arabası, regülatör) büyük ölçüde değiştirmek gerekmiştir. Daha pahalı ve yapımı daha güç olan yeni alet için daha fazla demir gereklidir Çekiş çizgisi ile toprağı yırtma çizgisi üst üste çakışan karasabanın tersine pulluk tamamen bakışımsız çalışır.

Karasabandan pulluğa geçiş yeryüzünün iki bölgesinde, Çin'de ve Avrupa'da birbirinden bağımsız olarak gerçekleşmiştir. Bununla beraber Çin pulluğu karasabandan pek farklı değildir. Su altındaki pirinç tarlalarını işlemek için tasarlanan bu

pulluğun keskisi ve pulluk arabası yoktur. Bir tek tutağı vardır. Uçdemiri ve kulak bir bütün halinde dökme demirdendir (Bilindiği gibi Çin'de demirciler fontu AvrupalIlardan yaklaşık bin yıl önce tanımışlardır.)

Batıda pulluk, büyük bir olasılıkla çağımızın başında Alp dağlarıyla Tuna nehri arasındaki bir yerde gelişmiştir Pulluk arabasındaki tekerlekler ile keskiden, bildiğimiz kadarıyla, ilk kez Yaşlı Plinius'un Historia rıaturalls (Doğa bilimleri) adlı kitabında (İS I. yy.) söz edilmektedir. Fakat o zamanlar, belki de keski, ayrı bir parça olan keskiliğin üzerine bağlanıyordu. Keskilik, ispanya ve Portekiz'in kuzeyinde, merkezi Alpler'de, iskoçya'da, İskandinavya'da ve Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerinde geçen yüzyıla kadar kullanılagelmiştir. Keski ve pulluk arabası, herhalde, çimle kaplı ham toprağın sürülmesindeki güçlükleri yenmeye yarıyordu. Pulluğun Ortaçağ'ın başından beri Galiçya ve Iskoçya'dan Ermenistan'a ve Urallar'a kadar uzanan bölgede bilinmesine karşılık Avrupa'nın Akdeniz iklimli bölgelerinde görünmemesini açıklayan en iyi varsayım bu olsa gerektir.

Avrupa'da kullanılan geleneksel pulluk tipleri çok değişik olmakla beraber, bölgesel üç ana gruba ayrılabilir:

1. Bretagne'dan Urallar'a kadar Orta Avrupa'da kullanılan arabalı ve iki tutaklı pulluklar:

2. Kuzey denizi kıyısındaki ülkelerde kullanılan iki tutaklı (Büyük Britanya) ya da tek tutaklı (Flandre, Hollanda, Norveç...) arabasız pulluklar;

3. Finlandiya'da, Baltık ülkelerinde ve Rusya'da (rusça soha adı verilen) çok özel tipteki arabasız pulluklar.

XVIII. yy.'dan itibaren çok sayıda araştırıcı, geleneksel pullukları geliştirmek için çaba harcamış ve o zamanlarda öteki pulluklardan üstün oldukları sanılan flaman pulluklarından esinlenmişlerdir. İngiltere' de Joseph Foljambe (Rotherham pulluğu adı verilen geliştirilmiş pulluk için alınan ilk patent 1730), iskoçya'da James Small (seri halinde imal edilen ilk pulluk, yaklaşık 1765), Amerika Birleşik Devletleri'nde Thomas Jefferson (kulakların geometrik yapım yöntemi, 1790'a doğr.), Almanya' da Albrecht Thaer (1800-1810'a doğr.), Fransa'da Mathieu de Dombasle (1821) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde John Deere (1837) bunların başlıcalarıdır.

XVIII. yy.'daki Flaman pulluklarının üstünlükleri bunların toprağı yırtıp deviren parçalarının biçimlerinden lanmaktadır. Öteki geleneksel modellerde yatay bir bıçak biçimindeki uçdemiri, çoğunlukla dikey düz bir levhadan oluşan kulakla bir açı yapar. Bu pullukların birkaç yıl otla kaplı kalmış ağır toprakları işlerken büyük bir dirençle karşılaşmasının nedeni budur.

Bu yüzden çıvgar halinde 3 ila 8 çift hayvanın koşulması nadir değildir. O zaman, haliyle pulluk yöneticisinden başka, hayvanları yönetmek üzere 2 ya da 3 kişi daha gerekir. Demek ki, XVIII. yy.'dan belki de daha önceden başlayarak flaman pulluklarında açısız ve kesintisiz, tek bir eğri yüzey halinde bir uç demiri-kulak takımı vardı. Bu da çekişe karşı direncin çok azalmasını ve pulluğun tek atla çekilmesini sağlıyordu. Bununla beraber, bu biçimde tasarlanan pullukların yapımı ve bakımı demircilerin çoğunun çözemeyeceği sorunlar yaratıyordu. Bu engel ancak seri halinde pulluk üretimiyle ortadan kalkmıştır.


*Pulluğun yapısı. Pulluk bir çatı ile topaltı kulaklı döner pulluk dört kulaklı basit pulluk rağı kesip deviren parçalardan oluşur.

Gövde, yatay bir ok (eskiden arka tarafında tutaklar bulunurdu), okun uzantısı olan az çok dikey bir payanda ve onun üzerine tespit edilen belli başlı çalışır parçaları taşıyan taban demirinden oluşur. Taban demiri yandan karşı taban demiri ile korunur ve çoğunlukla dayanmasına yarayan bir ökçe taşır. Toprağı kesip deviren parçalar şunlardır: toprağı yatay kesen ve eğik bir bıçak olan uçdemiri; toprağı didiskli pulluk key kesen bıçak ya da ince disk biçimindeki keski; keskinin ve uçdemirin kestiği toprak şeridini yanlamasına iterek döndüren ve ufalamaya yarayan, silindirimsi eğik yüzeyli kulak; keskinin önünde bulunan ve pulluğun geçişi sırasında kesilen ana toprak şeridinin altında kalmak üzere yüzeysel küçük bir toprak şeridi kesmeye yarayan ve biçimi küçük bir uçdemiri-kulak bütününü andıran sıyırga.

Pulluklar, aynı çatıya bağlı 1 ila 8, bazen daha fazla gövde İçerebilir Bu nedenle bir uçlu ya da çok uçlu pulluklardan söz edilir. Uçdemirinin ağız genişliği 25 ila 45 cm arasında değişir. Aynı sıra üzerinde birkaç kulağı olan pullukların tümü toprağı aynı yöne çevirir; bunlara “basit pulluk†denir. Aynı iz üzerinden geriye dönmeye elverişli olmayan bu pulluklarla tarla balıksırtı biçimde ya da karşılıklı iki kenarından başlanarak sürülebilir. Döner pulluklarda bakışımlı iki ya da iki sıra pulluk bulunur; bunlar toprağı hep aynı tarafa yatı- bir puisarın şematik modeli rır, yani aynı iz üzerinden geri gelme olanağını sağlar. Buna toprağın düz sürülmesi denir. Birçok pulluk tipi vardır: hayvanla çekilen ve eski brabant pulluklarından türemiş olan 180°'lik döner pulluk ya da 1/2 devirli pulluk; bakışımlı parçaları ok üzerinde traktör tarafından dik açı altında tutulan 1/4 devirli pulluk. Taşıma sırasında tüm pulluklar çekilebilir, asılabilir ya da yarı asılabilir; toprak sürülürken pulluk çekilir ya da asılıdır Diskli pulluklar öteki pulluklara benzer, ama “disk†denilen parçaları yüzünden daha kaba iş görür. Disk, küresel takke biçimindedir, sürme yönüne ve dikey düzleme göre iki eğimlidir ve çoğu zaman "sıyırga" ya da“disk kulağı" denilen bir temizleyici ile son bulur.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pulluk Nedir?
Pulluk Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pulluk-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pulluk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content