PüRE a. (fr pürde; esk. fr. purer, temizlemek; geç lat. purare, arıtmak'tan). Mutf. 1. Bazı yiyecekleri haş(şyıp kevgirden ya d...
PüRE a. (fr pürde; esk. fr. purer, temizlemek; geç lat. purare, arıtmak'tan). Mutf.
1. Bazı yiyecekleri haş(şyıp kevgirden ya da makineden geçirerek elde edilen ezme
2. Mutf. Püre makinesi, pişmiş sebze ya da meyvelerizme durumuna getirmeye yarayan aygıt'; ezilecek maddeler, tahtadan bir havaneli, bir kaldıraç düzeneği, sebze değirmeni ya da robot aracılığıyla elekten geçirilir.
3. Patates püresi, haşlanmış patatesleri ezip içine yağ, süt, et suyu, baharat ve tuz koyup karıştırarak yapılan yiyecek. (Patatesler ezildikten ya da makineden geçirildikten sonra içine malzemesi katılarak yapılır. Daha çok et yemeklerinin yanına garnitür olarak konur.)
1. Bazı yiyecekleri haş(şyıp kevgirden ya da makineden geçirerek elde edilen ezme
2. Mutf. Püre makinesi, pişmiş sebze ya da meyvelerizme durumuna getirmeye yarayan aygıt'; ezilecek maddeler, tahtadan bir havaneli, bir kaldıraç düzeneği, sebze değirmeni ya da robot aracılığıyla elekten geçirilir.
3. Patates püresi, haşlanmış patatesleri ezip içine yağ, süt, et suyu, baharat ve tuz koyup karıştırarak yapılan yiyecek. (Patatesler ezildikten ya da makineden geçirildikten sonra içine malzemesi katılarak yapılır. Daha çok et yemeklerinin yanına garnitür olarak konur.)
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR