Pusula kim tarafından bulundu?

Pusula kim tarafınca bulundu? Çinlilerin kendilerine mal ettikleri bu icadın gerçek mucitleri Normanlardır. Bu tür şeyler, 874...

Pusula kim tarafınca bulundu?

Alıntıdaki Ek 59865

Çinlilerin kendilerine mal ettikleri bu icadın gerçek mucitleri Normanlardır. Bu tür şeyler, 874'te İzlanda'yı fethetmişler; 932'de Grönland'ı keşfetmişler ve 1000 senesinde -yani Kolomb'dan beş yüzyıl önce- ABD'ya ayak basmışlardı. Fransa'da pusuladan ilk olarak 1200'de söz edilmeye başlandı. Bu durumu, 1207'de İngiltere ve 1213'te İzlanda izledi. Pusulanın ilkel bir yapısı vardı o zamanlar. İlk mühim gelişmeyi gerçekleştiren Pierre de Maricourt oldu (1269). İğneyi bir mile geçirdikten sonrasında, bu konuyu bir yanı saydam ve derecelenmiş bir kutunun içine yerleştirdi.

Devamı >












  • Pusula nedir, pusula hakkında bilgi verir misiniz?


  • Elektron mikroskobu kim tarafınca bulundu?


  • İlk ilaç ne vakit bulundu ve kim buldu bilgi verir misiniz?










Pusulanın icadını ve ne vakit kim tarafınca kaç tarihinde bulunduğunu mnerak eden Arkadaşlarımız buyurun gelin bu yazımıza bir göz atın ve sorularınızı aydınlatın


Karalar gözden kaybolduktan sonrasında, denizde bundan böyle deneysel kurallara dayanılarak yol sağlamak ve bu konuyu sürdürmek imkânsızdı. Bilimsel tekniğe kafa vurmak mecburi olmuştu. Gidilecek mesafe çok uzak oldu mu, dünyanın küresel yüzeyi düz bir planda gösterilemiyordu. Bu yüzden, gemiciler son çare olarak XVI. yüzyıla kadar kullanılacak “Yer yuvarlağıâ€na kafa vurdular; bundan böyle geminin bulunmuş olduğu yer, enlem ve boylamlara gore belirlenmekteydi.





Bundan dolayı de X. yüzyılda Araplardan gelme usturlaplar kullanılmakta; bunlarla yıldızların yükseltisi bulunarak kabaca bir enlem-boylam tayini yapılmaktaydı. Ne var ki, meridyen hesaplarında birden fazla dereceye varan hatalar yapıldığından, işler karışıyordu. Gemiciler, bu çocukluk çağındaki yöntemlerle kalmış olsalardı, kıyılardan uzaklaşmaya bütün ülkelerce yüreklilik edemezlerdi. Ama her neyse ki, ellerinde pusula vardı.


“Pusulaâ€: İşte bir Çin icadı daha! Isın sülâlesi zamanında (265-419), Çinliler mıknatıslı bir iğne yardımıyla “Güneyâ€i belirleyebiliyorlardı. İğnenin bu özelliğinden yararlanmak için 424'te “Mıknatıslı arabalar†yapılmış oldu. Bu otomobiller, dikey bir eksen çevresinde dönen bir heykel taşımaktaydı. Heykel, içinde gizli saklı bulunan bir mıknatısın etkisiyle hep güneye dönük dururdu.

Çinlilerin kendilerine mal ettikleri bu icadın gerçek mucitleri Normanlardır. Bu tür şeyler, 874'te İzlanda'yı fethetmişler; 932'de Grönland'ı keşfetmişler ve 1000 senesinde -yani Kolomb'dan beş yüzyıl önce- ABD'ya ayak basmışlardı. Pusulaya haiz olmasalardı, bu muhteşem başarılara iyi mi ulaşabilirler, açık denizlerde binlerce millik mesafeleri iyi mi aşabilirler ve hareket ettikleri noktaya iyi mi dönebilirlerdi?


Her her neyse, Fransa'da pusuladan ilk olarak 1200'de söz edilmeye başlandı. Bu durumu, 1207'de İngiltere ve 1213'te İzlanda izledi. Pusulanın ilkel bir yapısı vardı o zamanlar. İlk mühim gelişmeyi gerçekleştiren Pierre de Maricourt oldu (1269). İğneyi bir mile geçirdikten sonrasında, bu konuyu bir yanı saydam ve derecelenmiş bir kutunun içine yerleştirdi. Böylelikle gemicilerin pergeli halini alan bu gereç, bundan böyle onlara etkili bir rehber olabilecek; bilinmeyen denizlere açılmalarını ve büyük keşifler çağını açmalarını sağlayacaktı.









Pusulayı MS 100 senesinde Çinliler buluş etti. Manyetik bir ortamda özgür bırakılan bir objenin kuzeye yöneleceği prensibinden hareketle pusulanın keşfi gerçekleşti. Telgrafı buluş eden: William Cooke ve Charles Wheatstone adlı iki İngiliz1837 senesinde , teller üstünden elektrik akımı göndererek ileti iletmeyi başardılar. Böylelikle ilk elektrikli telgraf makinesı ortaya çıktı. Elektrik akımı, alıcı cihazın kadranındaki bir takım iğneyi hareket ettirerek ulaştırılacak mesajın ekranda belirmesine destek oluyordu.


Mors Alfabesini bulan: 1843' te Samuel Morse, telgraf mesajlarında nokta ve çizgilerden oluşan ünlü Mors Alfabesi' ni geliştirdi. Morse, Baltimore' den Washington' a uzanan 60 km' lik bir telgraf hattı kurarak, hattı başkanlık seçimleriyle ilgili haberleri iletmek için kullandı.


Pusulanın özellikleri


Dönebilen mıknatıssal iğne, kuzeyi gösteren ucu kolay görülmesi için diğerinden değişik (mesela kırmızı) renkte olur.

İçi sıvı ile dolu olan döner kapsül ve pusula iğnesi vardır. Kapsülün görevi pusula iğnesindeki titreşimleri azaltarak daha doğru netice elde etmeyi sağlamaktır.

Kapsül çevresindeki bilezik, üstünde 0-360 içinde dereceler işaretlenir.

Pusula iğnesinin altında yön oku ve yön okuna paralel olan boylam çizgileri vardır ve bu tür durumlar kapsül ile beraber dönerler. Referans çizgisi ve açı değerleri yön oku ve boylam çizgilerinin bulunmuş olduğu düzlemden okunması mümkün.


Tabanın şeklinin dikdörtgen ve saydam olması, döner kapsül altında gidilecek yeri gösteren okun bulunması ve pusulanın kenarının uzun olması kullanım açısından kolaylık sağlar.

Çevresindeki hesaplama cetvelinde metrik ve inç olarak işaretlenmiş sınırı olan cetvel ile birim çevirmelerine kolaylık sağlayarak kısa mesafe ölçümlerini de kolaylaştırır.

Pusula kullanılarak bir tek şimal yönü değildir başka anayönler ve arayönler de bulunabilir.



Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Ad: pusula.jpgGösterim: 1703
Boyut: 61.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Çinlilerin kendilerine mal ettikleri bu icadın gerçek mucitleri Normanlardır. Bu tür şeyler, 874'te İzlanda'yı fethetmişler; 932'de Grönland'ı keşfetmişler ve 1000 senesinde -yani Kolomb'dan beş yüzyıl önce- ABD'ya ayak basmışlardı. Fransa'da pusuladan ilk olarak 1200'de söz edilmeye başlandı. Bu durumu, 1207'de İngiltere ve 1213'te İzlanda izledi. Pusulanın ilkel bir yapısı vardı o zamanlar. İlk mühim gelişmeyi gerçekleştiren Pierre de Maricourt oldu (1269). İğneyi bir mile geçirdikten sonrasında, bu konuyu bir yanı saydam ve derecelenmiş bir kutunun içine yerleştirdi.

Devamı >










Pusulayi çinliler buluş etti





  • Pusula nedir, pusula hakkında bilgi verir misiniz?


  • Elektron mikroskobu kim tarafınca bulundu?


  • İlk ilaç ne vakit bulundu ve kim buldu bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pusula kim tarafından bulundu?
Pusula kim tarafından bulundu?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/59865-pusula-kim-tarafindan-bulundu-pusula.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pusula-kim-tarafndan-bulundu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/pusula-kim-tarafndan-bulundu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content