Ravi Nedir?

İsim ravi Rivayet kısaca söylenti anlatana verilen ad. Kaynak/TDK Ravi İncigöz Ravi Shankar RAVİ sıf. ve a. (ar....

İsim ravi
Rivayet kısaca söylenti anlatana verilen ad.





Kaynak/TDK






  • Ravi İncigöz


  • Ravi Shankar





RAVİ sıf. ve a. (ar. rivayetten ravı). Esk.

1. Rivayet eden, özetleyen, söyleyen, hikâye eden.

2. Ravi-i kıssa, hikâye özetleyen,





*isi. Hz. Muhammet'in yaptıklarını, söylediklerini ya direkt Hz. Peygamber'e ya da ilk rr jslümanlara dayanarak aktaran kimse. (Bk. ansikl: böl.)


*ANSİKL. Hz. Muhammet'in söz, davranış ve onaylarının (sünnet) Kuran'dan sonrasında müslümanlığın ikinci ana kaynağını oluşturması, hadis rivayetinin önemini artırdı; bilhassa Hz. Peygamber'in "Benim dediklerime ve yaptıklarıma şahit olanlar bu tarz şeyleri yanımda bulunmayana anlatsınlar" yolundaki sözü müslümanları hadis rivayet etmeye özendirdi. Hadis rivayet etmeyi kendileri için yüksek ve onurlu bir uğraş sayan raviler, kimi zaman bir hadisi başka bir raviden alabilmek için çok uzun emekler ve yorucu yolculuklar yapmayı göze aldılar.

Hz. Muhammet'ten çok sayıda hadis rivayet ettikleri için hadis bilginlerince meıksirun diye adlandırılan sahabelerden Ebu Hureyre 374 hadis, Abdullah bin Ömer 2 630, Enes bin Malik 2 286, Hz. Ayşe 2 210, Abdullah bin Abbas 1 660, Cabir bin Abdullah 1 540, Ebu Sait el-Hudri 1 170 hadis rivayet etmiştir.

Hadisin İslam dinindeki önemi, hadis rivayeti bakımından ravilerin durumunu ve güvenirliklerini araştırmayı mecburi kıldı; bu alanda "hadis ravileri ilmiâ€, "cerh ve tadil (raviyi çürütme ya da temize çıkartma) bilimsel" benzer biçimde birçok bilgi dalı ortaya çıktı. Bu son ilimde hadislerin doğruluğunu saptamak bakımından ravilenn gerek zihinsel gerekse dinsel ve ahlaksal durumlan ya da kusurlan araşbnlır Ravinin aklanabilmesi için bilhassa şu niteliklere ehemmiyet verilir:

1. ravinin müslüman olması;

2. ravinin temyiz gücüne haiz olması;

3. ravinin rivayet etmiş olduğu hadisi doğru olarak duyma ve ezberleme kabiliyetinin bulunması;

4. ravinin dinsel ve ahlaksal yönden görevlerini yerine getiren, doğruluktan aynlmayan ve günahtan sakınan, adil bir şahıs olması.

Hadis bilimi uzmanlannca bir ravinin bu temel ölçüler çerçevesinde kusurlu olduğu saptanarak rivayetinin reddedilmesine cerh, kusursuz ve güvenilir bulunduğunun ortaya çıkanlmasına da tadil denir. Cerh ve tadil konuşluda son aşama titiz davranan hadis bilginleri tüm ravilerin durumlarını inceleyerek bu alanda yapıtlar yazmışlardır.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ravi Nedir?
Ravi Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ravi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ravi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content