Refah Nedir?

REFAH a. 1. Ayırtedici niteliği, genişleme ve tüketim malları bolluğu olan tutumsal durum. 2. tutumsal koşulları ve sağlığı çok iyi...

REFAH a.

1. Ayırtedici niteliği, genişleme ve tüketim malları bolluğu olan tutumsal durum.

2. tutumsal koşulları ve sağlığı çok iyi olan bir kimsenin durumu.




3. Refaha ermek, geçim sıkıntısı çekmeyecek bir yaşam düzeyine kavuşmak.


*ikt. Refah kuramı, politik bir değerlendirme ya da bir kıymet yargısına yer vermeden ekonomik ların en iyi dağılımını nesnel ve bilimsel şekilde tanımlamayı amaçlayan kuram. (Bk. ansikl. böl.)


*ANSİKL. ikt. Refah, bilhassa Pareto, Pigou, John Hobson, E. F. Schumacher ve Kaldor'un kotardıkları bir kavramdır. Bireylerin belli ruhsal özelliklere haiz oldukları kabul edilecek olursa, temel mesele, toplumsal refahın en yüksek düzeye erişebilmesi için hangi koşulların yerine getirilmesi icap ettiğinin bilinmesi olarak karşımıza çıkar. Bireysel tatminlerin ölçülebildiklerini ve karşılaştırılabildiklerini kabul edersek, toplumun refahı bireylerin refahları toplamı anlama gelir ve bu mevzuda uygulanacak en iyi siyaset, günün teknik olanakları gözden uzak tutulmamak koşuluyla, bu toplamı en yüksek düzeyine çıkarmaktır.

Günümüzde, öznel kıymet kuramlarının ağır basması sonucu, artık tatminlerin ölçülebilir ve karşılaştırılabilir oldukları düşünülmemekte, olsa olsa tatminlerin önceliklerine ya da tercihlerine gore sıralanabileceği (sıralama terimi), fakat kati bir değerlendirme mevzusu olamayacağı (sıralama terimi) kabul edilmektedir, imdi, bu şekilde bir koyut, refah kuramının en uygun ve en sağlam dayanaklarından bir bölümünü ortadan kaldırır. Bu yüzden, toplumsal refah teriminin tek biçimli bir tanımını hayata geçirmeye ve dolayısıyla, açık ve belli bir toplumsal siyaset saptamaya imkân yoktur. Bu yüzden, toplumun durumunun kötüye mi yoksa iyiye mi gittiğini bilmek isteyen uygar yazarlar, ulusal geliri çoğaltmak, akışını düzenlemek, dağılımını düzeltmek yönünde sistemin etkinliğini artıracak koşulları yaratacak bir tutumsal siyaset ile kuramın tamamlanması gereği üstünde durdular. Böylece, refah ekonomisi, bazı nitel ölçütleri hesaba katmış olduğu için, zenginlik ekonomisinin karşıtı olmaktadır.

Rafah faciası, İkinci Dünya savaşı içinde İngiltere'ye ısmarlanan denizaltıları almaya giden denizciler ve eğitime gönderilen havacıları taşıyan Refah şilebinin Kıbrıs açıklarında batırılması vakası (23 haziran 1941). Cenk öncesinde türk hükümetinin İngiltere'ye sipariş etmiş olduğu 4 denizaltı, 4 muhrip ve 12 çıkarma gemisi, savaşın patlak vermesi üstüne Türkiye'ye verilmedi. Sadece, Türkiye'nin Almanya ile bir saldırmazlık anlaşması imzalayacağı öğrenilince, bu anlaşmayı önlemek isteyen Ingiltere, Türkiye'ye muhripleri değilse bile denizaltıları teslim edebileceğini bildirdi. Cenk sebebiyle Akdeniz'de ulaşım güvenliği yoktu, alman, İtalyan ve Vichy (transız) hükümetinin denizaltıları devamlı olarak bağlaşık gemilerine saldırıyorlardı. Bu yüzden ilkin Mısır'a (İskenderiye) gitmek, oradan hava yöntemiyle Afrika'nın kuzeyinden geçerek Ingiltere'ye ulaşmak mümkün oluyordu. 168 kişilik türk heyeti de (1 havacı ve 19 denizaltıcı subayı, 63 deniz astsubayı, 20 pilot talibi askeri talebe ve 68 deniz eri) bu yolla İngiltere'ye ulaşacaktı. Mersin'den İskenderiye'ye kadar bu çalışanı taşımak için Refah adlı yaşlı bir şilep göreve getirildi. İngiliz deniz kuvvetlerinin saptadığı bir rota üstünden gizlice Mısır'a ulaşacak olan Refah şilebi, 23 haziran akşamı Mersin'den ayrıldı ve ge- ceyarısına doğru 40 mil yol almışken Kıbrıs açıklarında kimliği belirlenemeyen bir denizaltı tarafınca torpillendi. Gemide kafi cankurtaran filikası ve can yeleği yoktu. 28 kişilik vapur mürettabı ve sivil giyinmiş bir İngiliz subayının da bulunmuş olduğu 200 şahıs taşıyan gemiden tek bir filika ve bir salla yalnızca 4 denizci ve 1 havacı subay, 4 pilot talibi, 15 deniz astsubayı, 5 er ve 3 de vapur mürettebatından personel kurtulabildi; 168 şahıs ise öldü. Vapur komutanı yarbay Parlak zeka Işın ve kaptan izzet Dalgakıran gemiyle beraber sulara gömüldüler. Başlangıçta kim tarafınca torpillendiği anlaşılamayan Refah şilebinin hemen sonra transız Vichy hükümetine bağlı bir denizaltı tarafınca Mısır gemisi sanılarak torpillendiği türk deniz istihbaratında görevli deniz subayı Kâmran Evranos'un sağlamış olduğu belgelerle saptandı ve Fransızlar'dan tazminat olarak, iki harp gemisi alındı. Sadece günün harp koşullan sebebiyle bu pazarlık gizli saklı tutuldu. Başlangıçta basit bir deniz kazasında ölmüş şeklinde işlem gören personele sonrasında yargı kararıyla şehit işlemi yapılmış oldu. 1970 senesinde da Mersin' de Refah şehitleri için bir anıt dikildi.

Refah partisi, türk siyasal partisi. Mayıs 1983'te Ulusal güvenlik konseyi'nin (MGK) siyasal partilerin tekrardan kurulmasına izin vermesi üstüne avukat Ali Türkmen başkanlığında 19 temmuz 1983'te kuruldu. Sadece, MGK'nin kurucuları birkaç kez veto etmesi sebebiyle, kurucular ekibi yasaların öngördüğü süre içinde tamamlanamadığı için, parti 1983 genel seçimlerine katılamadı. Veto edilmeyen kurucu üyelerden Ahmet Tekdal genel başkan oldu. 12 Eylül döneminde kapatılan Ulusal selamet partisi'nin İslamcı oy tabanına yönelen parti, örgütlenmesini tamamlayarak 1984'teki mahalli seçimlere katıldı. Eski Ulusal selamet partisi başkanı Necmettin Erbakan. 1987'de politika yasağı kaldırılınca genel başkan seçildi Kasım 1987'deki erken genel seçimlerde % 7,16 oranında oy alan parti, % 10'IUK barajı aşamadığı için milletvekili çıkaramadı. Mart 1989'da meydana getirilen mahalli seçimlerde oyların % 9,8‘ini alarak 5 il, 15 ilçe ve 45 beldede belediye başkanlıklarını kazanmıştır. 1991 genel seçimlerinde % 10'luk barajı aşabilmek için Milliyetçi emek verme partisi ve Islahatçı demokrasi ile güç birliği yapmış oldu. Böylece % 16,38 oy alarak müttefikleriyle beraber 62 milletvekilliği kazanmıştır. MÇP ve İDP'ye mensup millet- Refthfadtsı vekilleri kendi partilerine gidince meclis- (Selim Albatros'un yapıtı, 1941) te 42 sandalyesi kaldı. RP 1992'de Istanbul'da, yeni kurulan 7 ilçede meydana getirilen belediye seçimlerinde de başarı gösterdi.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Refah kelimesinin anlamı nedir?


  • RP - Refah Partisi


  • Refah Ekonomisi




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Refah Nedir?
Refah Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/refah-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/refah-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content