Sadrazam Mithat Paşa Kimdir?

19. yüzyıl Osmanlı sadrazamlarından olan Mithat Paşa’nın hayatı ve görev yaptığı dönem hakkında bilgiler içeren yazımız. MİTHAT PAŞA , Osma...

19. yüzyıl Osmanlı sadrazamlarından olan Mithat Paşa’nın hayatı ve görev yaptığı dönem hakkında bilgiler içeren yazımız.



Sadrazam Mithat PaşaMİTHAT PAŞA, Osmanlı sadrazamı (18 Ekim 1822, İstanbul – 8 Mayıs 1884, Taif, Suudi Arabistan). 1834’te Divan-ı Hümayun Kalemi’ne girdi. İstanbul’da cami derslerine devam ederek dersler aldı; Arapça ve Farsça öğrendi, kendi kendine Fransızcaya çalıştı. 1840’da Sadaret Mektebi Kalemi’ne atandı. 1842’de tahrirat kâtibi yardımcılığı göreviyle Şam’a gitti. Aynı görevle 1844’te Sayda’ya geçti.



1846’da bu görevden ayrılarak İstanbul’a döndü. Konya valiliği divan kâtibi oldu. Aynı görevi Kastamonu’da da sürdürdü. 1849’da atandığı Meclisi Vâlâ mazbata odasında Tanzimat ileri gelenleriyle tanışma olanağı buldu. Bu görevdeyken birçok yolsuzluğu devlet yararına çözümleyerek güven kazandı. 1852’de Ahkâm-ı Adliye’nin Anadolu Kalemi’ne ikinci kâtip oldu. 1854-1855 arasında Balkanlar’da teftiş gezisine çıktı; dönüşünde, gerekli gördüğü düzenlemelerle ilgili bir raporu Mustafa Reşit Paşa’ya verdi. Padişahın ilgisini kazanarak Paris, Londra, Brüksel, Viyana elçiliklerinde çalıştı.



1859’da dönüşünde Meclis-i Vâlâ başkâtipliğine atandı. Serasker Rıza Paşa ile “Kuleli Vakası“nın soruşturmasını yürüttü. Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa’nın ikinci sadrazamlığında, Rumeli’de aldığı önlemler nedeniyle 1861’de vezirlik verilerek ödüllendirildi ve Niş Valiliği’ne atandı. Valiliği sırasında Silistre ve Vidin, Niş’e katılarak Tuna Vilayeti oluşturuldu. Halkı tefeci soygunundan kurtarmak için “Menafi Sandığı” adı ile ilk kredi kurumunu burada kurdu. Köylüye gereksiniminin belli bir oranda, düşük faizle kredi dağıttı. Bu girişimi, Ziraat Bankası’nın başlangıcı oldu. 1868’de İstanbul’a çağrıldı o güne kadar ki en önemli kurul durumunda bulunan Meclis-i Vâlâ-ı Ahkâm-ı Adliye, Şura’yı Devlet olarak yeniden örgütlendi. Böylece kuvvetler ayrımı konusunda ilk adım atıldı. Aynı yıl Şura’ yı Devlet reisliğine atandı.



Bu görevdeyken İstanbul’da Emniyet Sandığı’nın ve ilk Sanayi Mektebi’nin açılmasına öncülük etti. 27 Şubat 1869’da Bağdat Valiliği’ne atandı. Mahmut Nedim Paşa, Bağdat’ın artan gelirlerinden bayındırlık işlerine ayrılan paranın İstanbul’a gönderilmesinde diretince, istifa ederek İstanbul’a döndü. Mahmut Nedim Paşa’nın muhaliflerinin yardımıyla 1872’de sadrazamlığa getirildiyse de çok katı mutlakiyetçi olan Abdülaziz ile geçinemeyerek iki buçuk ay sonra görevinden istifa etti. Adliye ve hariciye nazırlıklarında bulunduğu yıllarda çalışmalarını ülkenin hayrına gördüğü meşruti bir yönetim kurmaya yöneltti. 30 Mayıs 1876’da Abdülaziz’in tahttan indirilip yerine V. Murat’ın çıkarılması üzerine Şura-yı Devlet reisliğine getirildi. Bu arada V. Murat’ın düşürülmesi ve tahta II. Abdülhamit’in çıkarılması (31 Ağustos 1876) üzerine de yeniden sadrazamlığa getirildi (19 Aralık 1876).



Bu görevdeyken meşrutiyet yönetimi için çabalarına girişti. Namık Kemal ve Ziya Paşa’nın katkısı ile Kanun-ı Esasi taslağını tamamladı. Taslağa, II. Abdülhamit’in isteğiyle, “Tehlikeli kişilerin padişahça sürgüne yollanması” fırkası da eklendi (113. Madde). 23 Aralık 1876’da ilk anayasa ilan edildi. Aydınlar 113. madde yüzünden tedirginken II. Abdülhamit Mithat Paşa’nın Osmanlı Hanedanı’nı yıkıp ülkede Cumhuriyet yönetimi kuracağı yolundaki jurnallerle Jön Türkler ile ilişkisinden kuşkulanmaya başladı. Sonuçta, Kanun-ı Esasi‘nin 113. Maddesi uygulanarak kendisi yurt dışına sürüldü.



Bir süre Paris’te sonra Londra’da kaldı. Girit’e gelmesine izin verildi. Aralık 1878’de de Suriye Valiliği’ne atandı. Ağustos 1880’de Aydın (İzmir) Valiliği’ne atandı. 1881’de II. Abdülhamit tarafından Abdülaziz’in öldürülmesiyle ilgili bir araştırma yapmak için görevlendirilen kurul, Mithat Paşa’yı da bu öldürme olayından suçlu bulunca çıkarıldığı mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. Padişah cezasını ömürboyu hapse çevirdi ve Taif’e sürülmesini buyurdu. Baskı altında geçirdiği sürgün yıllarında anılarını yazdı. Sağlığını yitirerek kansere yakalandı. Tedavi edilmediği gibi, birkaç kez zehirlenmesi için girişimde bulunuldu. 8 Mayıs 1848 gecesi, bir infaz ekibince odasında boğularak öldürüldü.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sadrazam Mithat Paşa Kimdir?
Sadrazam Mithat Paşa Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/mithat-pasa.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sadrazam-mithat-pasa-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sadrazam-mithat-pasa-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content