Sağlık Kuralları

Sıhhat Kuralları Temel Britannica En eski toplumlardan bu yana derhal her dilde sağlıkla ilgili bir çok atasözü, deyim ve özdeyiş v...

Sıhhat Kuralları
Temel Britannica





En eski toplumlardan bu yana derhal her dilde sağlıkla ilgili bir çok atasözü, deyim ve özdeyiş vardır. Mesela Romalılar'dan günümüze kadar ulaşan "Sağlam kafa sağlam vücutta vardır" atasözü, akıl ve ruh sağlığının da vücut sağlığı kadar mühim bulunduğunu vurgular. Hakikaten de vücut ve zihin ayrılmaz bir bütündür. Fizyolojik rahatsızlıklar ruh sağlığını negatif yönde etkileyebileceği şeklinde, çok ağır ruhsal gerginlikler de bedensel hastalıklara yol açabilir.

İnsan vücudu, farkında olduğumuz tüm makinelerden daha karmaşık bir sistemdir. Vücudumuzun yapmış olduğu tüm işleri hiçbir makine tek başına yapması imkansız ve hiçbir makine gece gündüz asla durmaksızın 70 yıl ya da daha uzun süre çalışamaz. Çok değişik koşullara insan vücudu şeklinde aniden uyum sağlayabilen bir makine de hemen hemen yapılamamıştır. üstelik bu kusursuz sistemin gerektirdiği günlük bakım herhangi bir makineninkinden daha azdır.

Vücudumuzun sıhhatli kalmak için bunca uğraş göstermesine karşılık bizlere düşen tek vazife, bu mükemmel makinenin iyi mi çalıştığını öğrenmek ve temel sıhhat kurallarına uyarak vücudumuzun en iyi şekilde çalışmasına destek olmaktır.

Doktorlar ve diğer sıhhat görevlileri "Hastalıktan korunmak tedavi olmaktan iyidir" sözünü sık sık yinelerler. Hakikaten de sağlığın temeli budur; ama hastalıklardan korunmak için neler yapılacağını bilmek gerekir. Aslen, ufaklıklara aile içinde ve okulda öğretilen "yaşam kurallarının bir kısımı hastalıktan korunmaya ya da hastalıkların yayılmasını önlemeye yöneliktir. Mesela her çocuk yiyeceklerden ilkin ve tuvaletten sonrasında ellerini yıkaması, öksürür ya da hapşırırken ağzını eliyle kapatması ve terliyken soğuk su içmemesi icap ettiğini erkenden öğrenir. Bu temel detayları tamamlayan diğer sıhhat kurallarını da şöyleki özetleyebiliriz:
  • Sigara içmemek
  • Oldukça fazla şeker ve hayvansal yağlar yemekten kaçınıp dengeli beslenmeye itina göstermek
  • Çiğ sebze ve meyveleri iyice yıkamadan yememek
  • Temiz olmayan suları içmemek ve mikroplu sularda yüzmemek
  • Bol miktarda egzersiz ve spor yapmak
  • Tertipli olarak yıkanmak
  • Giyeceklerin, kullanılan eşyanın ve yaşanmış olan yerin temizliğine itina göstermek
  • Kazaya yol açabilecek davranışlardan sakınmak
  • Stresten kaçınmak
  • Her yemekten sonrasında dişleri fırçalamak
  • Belli başlı aralıklarla diş ve göz doktoruna görünmek
  • Alışılmadık, olağandışı ya da rahatsız edici herhangi bir emarede derhal doktora başvurmak
  • Bağımlılık yaratıcı ilaçlar ve alkol kullanmamak.
Ne yazık ki, azgelişmiş ülkelerin bilhassa kırsal kesimlerinde bu önerilerden bazılarını yerine getirmek kolay değildir. Çünkü bu ülkelerden çoğunun tüm halka temiz içme ve kullanım suyu sağlayacak, en uzak köyleri dahi kanalizasyon ağlarıyla donatacak ve ülkenin her yanına sıhhat hizmeti götürecek parasal gücü yoktur. Bundan dolayı, dünyanın gelişmiş devletlerinde derhal asla rastlanmayan pek çok hastalığın azgelişmiş ülkelerde milyonlarca kişiyi etkilemesi naüreldir.





  • Sıhhat, Dünya Sıhhat Örgütü tarafınca iyi mi tanımlanmaktadır?


  • Trafik Kuralları


  • Twitter Kuralları


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sağlık Kuralları
Sağlık Kuralları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saglk-kurallar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saglk-kurallar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content