Saksonya (Saksonya Hakkında)

Saksonya (Freistaat Sachsen Swobodny stat Sakska) Temel Britannica ülke: Almanya Başşehir: Dresden En Büyük şehri: Leipzig R...

Saksonya (Freistaat Sachsen Swobodny stat Sakska)
Temel Britannica

Ad: Deutschland_Lage_von_Sachsen.svg.png



  • ülke: Almanya
  • Başşehir: Dresden
  • En Büyük şehri: Leipzig
  • Reis: Stanislaw Tillich (Hıristiyan Demokrat Birliği)
  • Yüzölçümü: 18.415,66 km²

  • Nüfus: (30 Eylül 2007)
    • Toplam: 4.266.000
    • Yoğunluk: 229/km²
  • Saat dilimi: UTC +1
  • İnternet alan ismi:


Saksonya (Almanca: Sachsen; Yukarı Sorpça: Swobodny stat Sakska, Aşağı Sorpça: ZwĞ›zkowy kraj Sakska), Almanya'nın doğusunda yer edinen eyâletidir. Çek Cumhuriyeti sınırına yakındır. Kuzeyde Brandenburg ve Berlin, güneyde Bavyera ile komşudur. Başkenti Dresden'dir. Genel olarak yöreye özgü şive olan Sächsisch konuşulur.

Yönetim

Saksonya Bayrağı ve Amblemi
Ad: Flag_of_Saxony.svg.pngAd: Coat_of_arms_of_Saxony.svg.png


Saksonya üç mıntıkaya bölünür:
  • Direktionsbezirke — Chemnitz (bölgesi),
  • Dresden (bölgesi),
  • Leipzig (bölgesi) — 10 ilçeye ayrılır.
landkreisesachsensvgee3


Başlıca Kentleri

  • Dresden
  • Leipzig
  • Chemnitz
  • Zwickau
  • Görlitz
  • Plauen
Saksonya, ismini İS 200-700 yılları arasın­da Holstein'ı ve Elbe Irmağı'nın aşağı çığırı­nın batısında kalan yöreyi eline geçiren Saksonlar'dan alan ve tarih süresince sınırları bazen değişikliklere uğrayan bir bölgedir. Günümüzde Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin Cotthus, Dresden, Halle, Karl-Marx-Stadt (eskiden Chemnita) ve Saksonya yöne­tim birimlerini kapsar.

Bir Germen kabilesi olan Saksonlar yerleşÂ­tikleri bu topraklardan batıya doğru genişle­yerek 5. yüzyılda Britanya'yı ele geçirdiler. 8. yüzyılın sonlarında Frank Kralı Şarlman'ın egemenliğine giren Saksonlar Hıristiyanlık'ı kabul ettiler. 843'te Alman Krallığı'na katılan Saksonya 10. yüzyılın başlarında Liudolfing hanedanının yönetiminde bir düklüğe dönüşÂ­tü. 919'da Saksonya Dükü Heinrich Alman kralı seçildi. Alman ordusunu güçlendiren, kentlerin gelişmesini destekleyen ve Alman sınırlarını putperest saldırılarına karşı koru­yan I. Heinrich, Slav topraklarını denetimi altına alıp Şimal ve Şark Sakson sınır kontluklarını oluşturdu. Saksonya Düklüğü 961'de Billung ailesine geçti. Düklüğü güçlen­diren Billunglar Saksonya'yı Hıristiyanlık'ın mühim bir yayılma merkezi durumuna getir­diler. Elbe Irmağı'nın şark kıyısını Slavlar' dan aldılar. Billunglar 1106'ya kadar düklüğü yönettiler. Magnus Billung İmparator V. Hein-rich'e karşı başkaldırıp yenilince Saksonya Düklüğü'nün yönetimi Supplinburg Kontu Lothar'a verildi. 1125'te Alman kralı, 1133'te de Mukaddes Roma-Germen imparatoru olan Lothar ölünce Saksonya Düklüğü damadı Bavyera Dükü II. Heinrich'e miras kaldı. Ama, Alman kralı seçilen III. Konrad aynı kişinin iki ayrı düklükte egemen olamayacağı­nı öne sürerek Saksonya Düklüğü'nü ona vermek istemedi. Heinrich kralın bu tutumu­na karşı çıkınca ilkin Saksonya, peşinden Bavyera düklüğü elinden alındı. Bunun üzeri­ne iki düklükte de iç cenk başladı. Bavyera'yı terk etmek zorunda kalan II. Heinrich Sak­sonya'ya egemen olmayı başardı. Yerine 1142'de oğlu III. Heinrich geçti. Mukaddes Ro­ma-Germen İmparatoru I. Friedrich ile uzun süre iyi ilişkiler içinde yaşayan III. Heinrich enerjisini artırdı. Ama 1150'de bir grup Sakson prensi birleşerek III. Heinrich'e karşı çıktı. Ihtilaf İmparator I. Friedrich'in müda­halesiyle çözümlendiyse de, bir süre sonra prensler III. Heinrich'i barışı bozmakla suçla­dılar. Bunun üstüne I. Friedrich 1180'de III. Heinrich'in elindeki toprakları aldı, Saksonya Düklüğü'nü parçaladı. Bunun sonucunda Saksonya ismi, birbirlerinden uzak iki minik toprak parçası için kullanılmaya başlandı: Holstein'in güneydoğusundaki Saksonya-Lauenburg ve Orta Elbe kıyısındaki Sakson­ya-Wittenberg. Bu şekilde Saksonya'da iki ayrı hanedan ortaya çıktı. Lauenburg hanedanı varlığını 1689'a kadar koruyabildi.

1422'de Wittenberg hanedanından kimse kalmayınca Saksonya dükü ve elektörü unva­nı Wettin hanedanından Meissen Kontu I. Friedrich'e geçti. Bundan sonrasında şimdiki Leipzig'in çevresindeki bölge ile Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin en güneydeki kesim­lerinin büyük kısmını kapsayan Wettin top­raklarına Saksonya dendi. Wettin hanedanı üyeleri içinde ihtilaf çıkınca 1485'te bu topraklar kalıcı olarak ikiye bölündü. Doğudaki topraklara Albrecht Saksonyası, batıdakilere de Ernst Saksonyası ismi verildi.

Napolyon Bonapart 1806'da ele geçirdiği Saksonya'yı bir krallık haline getirdi. Sakson­ya Krallığı Napolyon devrilinceye kadar onun en yakın yandaşı oldu. Napolyon'dan sonrasında Saksonya toprakları galip devletlerce topla­nan Viyana Kongresi'nde (1814-15) mühim seviyede daraltılarak büyük kısımı Prusya'ya bağlı Saksonya ili durumuna getirildi. Krallı­ğın geri kalan kısımı 1815'te Alman Konfe­derasyonuna katıldı, 1871'de ise yeni Alman İmparatorluğu içinde yer aldı. Almanya I. Dünya Savaşı'nda yenilince krallık kaldırıldı ve Saksonya 1933'e kadar Alman Cumhuriyeti'ne bağlı özerk bir eyalet oldu. Hitler döneminde Saksonya bir eyalet olarak varlığı­nı sürdürdü. Almanya'nın ikiye bölünmesiyle Alman Demokratik Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Saksonya'nın eyalet statüsü 1952'de kaldırıldı.







  • Saksonya Kralı Cennet Kuşu (Pteridophora alberti)


  • I. Albrecht (Saksonya Dükü)



Saksonya
MsXLabs.Org MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Almanya'da bir eyalet (Aşağı Saksonya). Tarihî bir bölge olan Saksonya, Erzgebirge Dağları'nın kuzeybatı yamaçlarıyla sınırlanır. Dresden, Halle, Karl-Marx Stadt, Leipzig ve Zwickan kentleri ve Hannover (merkez), Oldenburg, Braunschweig kentleri bu bölgededir. Nüfusu 7.257.000'dir. Maden yatakları bakımından varlıklı bir bölgedir (demir, molibden, bakır, linyit, potas) ve gelişmiş bir sanayiye haizdir (kimya, makine, seramik, optik, dokuma). Almanya'nın batısında temel endüstri etkinliği makine yapımıdır. Bununla birlikte petrol, demir ve potas yatakları vardır. Uzun seneler feodal prenslerin elinde kalan bölümde, 1806 senesinde Saksonya Krallığı, 1918 senesinde Hür Saksonya Devleti kuruldu ve bu devlet 1952'de resmen kaldırıldı.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Saksonya (Saksonya Hakkında)
Saksonya (Saksonya Hakkında)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/16881d1227125539-saksonya-saksonya-hakkinda-deutschland-lage-von-sachsen.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saksonya-saksonya-hakknda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saksonya-saksonya-hakknda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content