SALÇA a. (lat. salsus, tuzlu; ital. salsa' dan). Mutf. 1. Renk ve lezzet vermesi için yiyeceklere konan domates, kırmızı biber v...
SALÇA a. (lat. salsus, tuzlu; ital. salsa' dan). Mutf.
1. Renk ve lezzet vermesi için yiyeceklere konan domates, kırmızı biber vb.'den yapılmış tuzlu ezme: Domates salçası. Biber salçası. (Bk. ansikl. böl.)
2. Tencere yemeklerinin suyu.
*ANSİKL. Mutf. Salça, bilhassa domates salçası, türk mutfağında yiyecek pişirilirken kullanılan ana malzemelerden biridir. Daha çok domatesin bulunmadığı kış aylarında kullanılır. Domates salçası, kabuğu çıkarılıp ezilmiş domatesleri güneşte ya da ocakta pişirip ekşiterek yapılır. Biber salçasının yapımında etli kırmızı biber kullanılır; haşlanan biberler, kabukları soyulduktan sonrasında ezilir. Biber salçası yiyeceklere konduğu şeklinde ceviz, sarmısak, zeytinyağı vb. ile karıştırılıp kahvaltılık ya da meze olarak da kullanılır. Günümüzde, daha çok fabrikalarda üretilen konserve salçalar kullanılmakla beraber, evlerde salça yapımı da sürdürülmektedir.
1. Renk ve lezzet vermesi için yiyeceklere konan domates, kırmızı biber vb.'den yapılmış tuzlu ezme: Domates salçası. Biber salçası. (Bk. ansikl. böl.)
2. Tencere yemeklerinin suyu.
*ANSİKL. Mutf. Salça, bilhassa domates salçası, türk mutfağında yiyecek pişirilirken kullanılan ana malzemelerden biridir. Daha çok domatesin bulunmadığı kış aylarında kullanılır. Domates salçası, kabuğu çıkarılıp ezilmiş domatesleri güneşte ya da ocakta pişirip ekşiterek yapılır. Biber salçasının yapımında etli kırmızı biber kullanılır; haşlanan biberler, kabukları soyulduktan sonrasında ezilir. Biber salçası yiyeceklere konduğu şeklinde ceviz, sarmısak, zeytinyağı vb. ile karıştırılıp kahvaltılık ya da meze olarak da kullanılır. Günümüzde, daha çok fabrikalarda üretilen konserve salçalar kullanılmakla beraber, evlerde salça yapımı da sürdürülmektedir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR