Sarılık iyi mi bir hastalıktır? Sarılık hastalığının emareleri, alınacak önlemler ve tedavisi hakkında bilgi. Sarılık; Sarılık havaların i...
Sarılık iyi mi bir hastalıktır? Sarılık hastalığının emareleri, alınacak önlemler ve tedavisi hakkında bilgi.
Sarılık; Sarılık havaların iyice bozup: Salgın hastalıkların kafa gösterdiği zamanlarda fazlaca göze çarpar. Çocuklarda görülen sarılık bulaşıcıdır. Okul çağındaki çocuklar içinde yakın temas fazla olduğundan, bu hastalık daha ziyade onlarda görülür. Bulaşmada salya, dışkı benzer biçimde şeylerle karışmış olan suların görevi büyüktür. Kuluçka devri oldukça uzundur. 10 – 40 gün içinde meydana çıkar. İlk emareleri nerede ise tüm salgın hastalıklarda olduğu benzer biçimde, ateş ve kırıklıklardır.
Bulantı, kusma, üşüme ve karın nahiyesinde, bilhassa nefes alırken meydana gelen ağrı-sancı, sarılığın başlıca bulgularındandır. Hastalık esnasında safra kalınca bağırsağa akmadığı için, dışkının rengi sanki beyazlaşır. Ayrıca kana karışan safra, idrarla dışarı çıkmaya başladığı için göz beyazları da yavaş yavaş sararmaya başlar. Ciltte sarı bir renk hasıl olur. Safra maddelerinin ten altında birikmesinden kaşıntılar meydana gelir. Teşhisi katileştirmek için idrarda safra boya maddelerini aramak gerekir.
Sarılığın en şiddetli zamanında iştahın açılması, hastalığın gerilemesini müjdeler. İdrarın rengi açılmaya buna mukabil dışkının rengi koyulaşmaya başlar. Hastalık tamamen geçtikten sonrasında dahi, bir iki ay kadar gözlerdeki sarı renk devam eder. Tedavide yatak istirahati şarttır. Çok fazla yorgunluklar hastalığı ağırlaştırır. Safra akıtan, karaciğeri sakınan ilaçlar vitaminler bir hekimin tavsiyesine bakılırsa özenle kullanılmalıdır. Beslenmenin esasını yağsız, şekerli, bolca vitaminli gıdalar teşkil etmelidir. Şikayetler iyice azalıp hastalık geçmeye başladığında et, ak peynir ve yumurta verilebilir. Çocuklarda nisbeten daha kolay geçen sarılık büyüklerde bağzı itilatlara yol açabilir. Bu bakımdan evlatları sarılığa tutulan ana ve babalar, kendilerini mümkün mertebe hastalık mikroplarından korumalıdır.
Bu maddede yazılanlar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
Yazılanlar, hekim uyarısı ya da önerisi değildir.
YORUMLAR