Sarsıntı Nedir?

sarsıntı isim ,1 . Sarsılma işi, birden sallanma: "Bu sarsıntı ile başından fırlayıp yerde tekerlenen kasketini kovaladı, ye...


sarsıntı
isim

,1 . Sarsılma işi, birden sallanma:
"Bu sarsıntı ile başından fırlayıp yerde tekerlenen kasketini kovaladı, yeniden başına geçirdi."- H. Taner.



2 . Titreme, titreyiş:
"Omuzlarının sarsıntısı gittikçe azaldı."- Y. Atılgan.

3 . Zelzele.

4 . Zelzele sırasındaki yer hareketlerinin her biri:
"İkinci sarsıntıda evlerin tümü yıkıldı."- .

5 . mecaz Bir şahıs, cemiyet, kurum ya da kuruluşun dengesini etkileyen, beklenmedik negatif değişim:
"Bu olgunluğa erişen toplumlar ise her türlü sarsıntıları minimum zararla atlatırlar."- N. Cumalı.

6 . ruh bilimi Canlı üstünde gövde ve ruh açısından mühim ve etkili yaralanma emareleri bırakan durum, sadme, travma.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

sarsıntı geçirmek

Birleşik Sözler

sarsıntı bilimiartçı sarsıntıyer sarsıntısı





  • Sulh Aksoy - Sarsıntı


  • Dikey Sarsıntı Amortisörü Nedir?





SARSINTI a.

1. Bir cismi etkileyen, bilhassa de bir çarpma, ani bir güç boşalması, kesintili bir hareket vb sonucu oluşan sallarıma, çalkalanma, sıçrama VfV çok bozuk, sarsıntıların sebebi bu. Uçağın sarsıntıyla yükseklik kaybetmesi yolculara korkulu anlamış olur yaşattı.

2. Zelzele: Son yıllann en büyük sarsıntısı. (Çoğu zaman yersarsıntısı biçiminde kullanılır)




3. Zelzele anındaki yer hareketlerinden, zelzele dalgalarından her biri: İkinci sarsıntıda koca bina yerle bir oldu.

4. Bir hastalığın ya da dayanılmaz bir olayın fizyolojik ya da ruhsal denge üstünde yarattığı derin ve devamlı tesir: Hastalığın sarsıntısını bir türlü atlatamamak.

5. Bir topluluğu etkileyen kargaşalık; siyasal, tutumsal, toplumsal güçlükler: Ekonomik sarsıntı. Mali sarsıntı içinde olan bir kurum.


*Dy. Düşey sarsıntı, bir demiryolu taşıtında, düşey salınımlardan lanan ve ardışık iki ya da üç sıçrama biçiminde ortaya çıkan kesikli tedirginlik hareketi.


*Hidr. pnöm. Türbomakinelerin kimi emek harcama rejimlerinde görülen ve akışkanın akışında, debinin ve basıncın dönemsel salı- nımlar yapmasıyla belirginleşen vaka.


*Jeofiz. Yer sarsıntısı,DEPREM'in eşanlamlısı.


*Nörobiyol. Kas sarsıntısı, yüzeylerine uygulanan bir elektrik şoku ya da eşzamanlı bir sinir akımı ile uyarılan çizgili kaslarda gözlenen, evresel fazlı liflere özgü kaçak kasılma.


*Ota Bozuk zeminli bir yolda ilerleyen bir otomobilde meydana gelen sıçrama, zıplama.


*Patol. Bir organın direkt bir darbeyle ya da uzaktan bir etkiyle sarsılması. || Beyin sarsıntısı, bir kafatası travması sonucunda beyinde belirgin geçici işlev bozukluğu. (Beyin sarsıntısı komaya niçin olabilir, fakat odaksal bir lezyonu gösteren hiçbir emare olmaz. Evrimi daima iyicildir.)

*Yerbil. Sismik, tellühk sarsıntı, bir yer sarsıntısı esnasında toprağın saltnımlarının her biri.


Kaynak: Büyük Larousse









 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sarsıntı Nedir?
Sarsıntı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sarsnt-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sarsnt-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content