Şaşılık nedir ve sebepleri nedir? Tüm canlılarda görülebilen şaşılık ile ilgili olarak genel bilgiler ve sebepleri hakkında da bilgiler. Bi...
Şaşılık nedir ve sebepleri nedir? Tüm canlılarda görülebilen şaşılık ile ilgili olarak genel bilgiler ve sebepleri hakkında da bilgiler.
Bir, ya da iki gözün içe, dışa kaymasıdır. Bu kayma gözü oynatan kasların bir felcinden değildir, göz kasları işbirliğinin bozulmasından ileri gelir.
Şaşı olan bir kimse, bir şeye bakarken iki gözünü aniden bir noktaya doğrultamaz. Gözün birisi oraya bakarken diğeri göz ya içe, ya dışa kayar. Kayan gözde görme, zaman içinde gittikçe azalır. Şaşılık çocuklarda, 2-4 yaş arası eşyaya yakından bakmaya başlanınca görülür. Kimi zaman doğuştan vardır.
Şaşılığın iki mühim sebebi vardır:
1 — Gözde görme bozuklukları (miyop, hipermetrop vs.)
2 — Beyinde imgelerin üst üste geldiği merkezin gelişmemesi.
Sinirli yaradılış, zayıflık, soydan frengi de hastalığı hazırlar.
Tedavi. — Gözde görme bozukluğu var ise düzeltilmelidir, Sağlam göz bir sargı ile kapatılarak zayıf göz günde bir iki saat çalıştırılır. Bir takım aletlerle hareketler yaptırılır. Yalnız bu tedavinin yarar verebilmesi için aylarca, senelerce sürekli çalışılmalıdır. Bu şekilde şaşılıkların yarısı ameliyatsız iyi edilmektedir. Egsersizlerden bir netice alınamazsa ameliyat yapılır.
Şaşılık tedavisi kesinlikle uzman bir göz doktur kontrolünde yapılması ihtiyaç duyulan samimi ama tedavi edilebilir bir durumdur. Kesinlikle uzman bir göz doktoru haricinde ki şahıs ya da yayınlardan esinlenerek tedavi yapılmamalıdır.
YORUMLAR