Sayı Nedir? (Sözlük)

SAYI a. 1. Canlı ya da cansız varlıkları saymaya, sayımını hayata geçirmeye, nesneleri sınıflandırmaya, nicelikleri ölçmeye yarayan...

SAYI a.

1. Canlı ya da cansız varlıkları saymaya, sayımını hayata geçirmeye, nesneleri sınıflandırmaya, nicelikleri ölçmeye yarayan kavram: Sayı saymayı öğrenmek.

2. Bir birimi ya da birim dizisini niteleyen sembol: Bir sayıyı romen rakamlarıyla yazmak. üç rakamlı bir sayı.




3. Aynı türden öğelerin çokluğu, nicelik: Düşman sayı olarak bizlerden çok üstün. Bu önlemler hoşnutsuzların sayısını artırabilir. O yıllarda okuyan insan sayısı birkaç bini aşmazdı.

4. Daha büyük nicelik, toplam, sayı pozitif yanları: Sayıyla yenmek

5. Süreli yayınların ayrı ayrı çıkan her kısmı, her fasikülü: Bu derginin son sayısı olağanüstüydü.

6. Sıf. + sayıda, şu ya da bu çoklukta: Azca, çok, belli sayıda okuyucu.

7. Sayım suyum yok, "oyunun kurallarına uyulmadığı için kazanılan sayılar geçerli değil, tekrardan başlamamız gerekir" anlamında oyun oynarken evlatların kullandığı söz. || Sayısını Tanrı bilir, bir şeyin sayılmakla bitmeyecek kadar çok bulunduğunu vurgulamak için kullanılır. || Bir şeyi (bir hiç kimseye) sayıyla vermek, onu verirken eli bol olmamak.


*Anayas. huk. Yetersayı, bir seçimin kazanılması için lüzumlu minimum oy sayısı. (Seçim yeter sayısı da denir.)


*Arit. N , Z , D , Q , R ya da C kümelerinden birinin elemanı (NCZCDCOC RC C kapsama bağıntısıyla birbiri içinde bulunan kümeler) [Sayı sözcüğü bilhassa ilköğretimde kullanılır, fakat sonrasında çok belirsiz şekil alır ve naturel, tam, ondalık, oransal, gerçek ya da karmaşık sözcüklerinin tek başına, kimi kez de sonlarına "sayı" sözcüğünü ilave ederek kullanılması yeğlenir. || “Altın sayı.


*Bilş. Bir sayılama sisteminde, tabandan daha ufak pozitif bir tamsayıyı göstermede kullanılan simge. (2 tabanında, bir sayı sadece "1†ve "0†değerlerini alabilir ve bir bitle gösterilir.)


*Dilbil. Tekil ile çoğul, kimi dillerde de ikil arasındaki karşıtlığı belirtmeye yarayan dilbilgisel kategori. (Türkçede, dilbilgisel sayı kategorisi ikili bir sistemdir. Bir işaretin [-lar/-ler] yokluğu ile varlığı içinde ikili bir sistemdir ve konuşucu bu sistemi tekilliği ya da çoğulluğu belirtmek için kullanır.) || Sayı sıfatı, sayıya, sıraya, dağılıma ya da bir bütünü bölümlemeye ilişkin bir fikri açıklayan ödat (aslolan sayı sıfatı, sıra sayı sıfatı, üleştirme sayı sıfatı, kesir sayı sıfatı). [Bk. ansikl. böl.]


*Dübilg. Sayı adı, aslolan sayı sıfatı; daha genel olarak bir sayıyı belirtmeye yarayan sözcük (aslolan, sıra, kesir vb ).


*Eczc. Bir majistral formülün sonuna, fransızca kısaltılmış şekli olan no. halinde eklendikten sonra, bu formüle gore hazırlanacak ve verilecek birim ilaç miktarını gösterir


*geom. Sayılar geometrisi, sayılar kuramının, iç alanına ilişkin bilgilerin göz önüne alındığı bir eğrinin, koordinatları tamsayı olan noktalara gore konumunu belirlemeye çalışan kısmı. (Minkovvski teoremi bu araştırmalardan dünyaya gelmiştir.)


*Kim. müh. Emsalsiz sayı, kimya mühendisliğinde yasaların rahat bir şekilde gösterilmesini elde eden fizyolojik büyüklüklerin boyutsuz oranı. (Sözkonusu sayılar, modeller kuramında bir maket ya da sanayi- sel ilkörnek için, benzerlik koşullarını, değerlerinin eşitliğinde ifade etmeye yarayan Reynolds, Mach, Nusselt sayılarıdır.)


*Kronol. Altın sayı, 19 yıl devam eden ay çevrimi; halk meclisi (ekklesia) takvimini düzenlemekte kullanıldı. (İ.Ö. V. yy.'da atinalı gökbilimci Meton tarafınca ortaya atılan ve takvimin düzenlemesinde çok mühim bir yer tuttuğu kabul edilen altın sayı, Yunanlılar tarafınca kamu yapılarının üstüne altın harflerle kazınıyordu.)


*Küm. kur. Sıra sayısı. Şu koşulları gerçekleyen a kümesi: 1. x e y bağıntısı a üstünde sıkı olan iyi sıralama bağıntısıdır; 2. a geçişli bir kümedir, doğrusu x £ ot, x c a yı gerektirir. [ a nın bir sıra sayısı olduğunu göstermek için Or (a) yazılır.] (ORDİNAL de denir.) [Bk. ansikl. böl ]


*Mat. Sayılar kuramı, aritmetiğin uzantısı olan ve cebirsel geometri, analitik fonksiyonlar kuramı ve gruplar kuramı yardımıyla, Diophantos denklemleri, Diophan- tos yaklaştırımları, asal sayılar, VVaring sanısı, Goldbach sanısı, orandışı sayılar, cebirsel ve üstün sayılarda ortaya çıkan geleneksel problemleri çözmeye çalışan matematik dalı. (Bk. ansikl. böl.)


*Oy. Her kâğıda verilen ve oyuna gore değişen kıymet birimi. || Oyun zarının her bir yüzündeki noktaların toplamı. || Her atıştan sonrasında elde edilmiş ve öncesinden belirlenmiş bir toplama ulaşıldığında oyunu kazananı belirleyen puan. || Flş'in eşanlamlısı. || Bir partide her oyuncunun kazanılmış olduğu puanların hesabı. || Bezikte as ve onlu. (Eşanl. BEZİK.) || Bazı kâğıt oyunlarında mesela bezikte, aynı renkteki bazı kâğıtların oluşturdukları puan. || Sayı almak, aynı renk kâğıtta, rakibininkinden daha çok sayı elde etmek. || Sayı kâğıdı, üstünde sima bulunmayan ve belirttiği sayı değerinde olan iskambil kâğıdı. || Bir sayı yapmak, bilardoda karambol yapmak. || Giriş sayıları, bazı iskambil oyunlarında oynamaya başlamadan ilkin kazanılan sayılar.


*Petrokim. İNDİS'in eşanlamlısı.


*Spor. (Teniste, masatenisinde, voleybolda) Oyun, set, maç sayısı, kazanma durumunda oyunun, setin ya da maçın alınmasını elde eden servis atışı.


*Tayfölç. Dalga sayısı, tayfgözlemde bir ışınımı vasıflandırmak için kullanılan büyüklük. (Bu, 1 santimetre'deki dalga boylarının sayısı, doğrusu santimetre cinsinden anlatılan dalga boyunun tersidir.)


*ANSİKL. Arit. Altın sayı. Bu sayının kullanımına ilişkin ilk örneklere, eski mısır sanat eserlerinde rastlanır. Geometrik özelliklerinin esası Eukleides'in Stoikheia adlı yapıtında bulunmaktadır.


*Dilbil. Aslolan sayı sıfatları kategorisinde, sözce içinde özgül belirleyici işlevi gören yalın ya da bileşik (kuramsal olarak birden sonsuza dek giden belli sayıdaki birimleri simgeleyen) biçimler toplanır: çocuk I BİR çocuk I ON İKİ çocuk. Bu birimler eşlik ettikleri sayılabilir adlarla gösterilen nesnelerin kati sayısını gösterir. Sıra sayı sıfatlarıysa, aslolan sayı sıfatlarına -inci, -inci, -ncu, -üncü soneklerinin katılmasıyla elde edilmiş türetme biçimlerdir; niteleme sıfatları benzer biçimde kullanılırlar ve sıra belirtirler (ikinci gün). Dağılımı belirten üleştirme sayı sıfatları aslolan sayılara -er, -ar / -şar, -şer eklerinin getirilmesiyle türetilen biçimlerdir (ikişer ikişer geldiler). Kesir sayı sıfatları ise bir bütünün bölümlerini belirtmek suretiyle, bütünün ne kadara bölündüğünü gösteren ilk sayıya eklenen -da (bulunma eki) ve bu parçalardan kaçının alındığını gösteren ikinci sayıyla oluşturulan bir grup halinde kurulur (üçte iki). Bunlardan başka bir bütünü gösteren (bir düzine) adlar da vardır.


*Mat. Sayılar kuramının tarihçesi, Gauss, Disçuisitiones arithmeticae (1801) adlı yapıtında mühim bir kuramsal atılım yapıncaya kadar bu kuram aritmetik kuramından ayırt edilemedi: Gauss uygunluklar kuramını, sonrasında H. J. S. Smith, A. Hurvvitz ve H. Poincarâ'nin geliştireceği biçimler kuramını sistemleştirdi ve cebirsel sayılar kuramının temellerini attı. O zamandan beri modern kuram, sayı sınıfları kümelerini kullanmakta ve matematiğin tüm alanlarından yararlanmaktadır. Cebirsel sayılar, tamsayılara cebirin tüm işlemleri uygulanarak elde edilmiş sayılardır. Kuramlarının iki kökeni vardır: x türünden bir polinom denklemi çözme koşullarının incelenmesi ve alman okulunu (E. E. Kummer, R. Dedekind), Z deki bölünebilme kuramını cebirsel tamsayılar halkasına genişletmeye götürmüş olan Fermat'nın “büyük†teoremini çözme girişimleri. L. Kronecker, sonrasında D. Hilbert derslik cisimleri kuramını Galois kuramına bağladılar ve bir süre sonrasında, C. Chevalley mahalli tıkız topolojik gruplarda daha yalın bir aritmetik inceledi. Genel uyumlu çözümleme ve Lie grupları kuramı da aynı şekilde bu incelemeye mevzu oldu. üstün sayılar (cebirsel olmayan), katsayıları tamsayı olan başka hiçbir denklemin kökü olmaz ve sadece çözümlemenin yöntemleriyle tanımlanabilir.

J. Liouville bu sayıların varlıklarını tanıtladı (1844), G. Cantor frenkanslarını inceledi, bazıları çözümlemenin değişmezleri olan hususi sayıların üstün sayı olma niteliği adım adım C. Hermite (e: 1872), F. Lin- demann T: 1882), K. VVeıerstrass (Log 2) ve C. L. Siegel (1932) tarafınca ortaya kondu. üstünlüğün modern tanıtlamalarında, P G. Lejeune-Dirichlet, H. Minkovvski, A. Thue ve Siegel tarafınca hazırlanan "çekmece ilkesi"nden yararlanılmıştır (nesneler, kendi sayılarından daha ufak sayıdaki çekmecelere dağıtılmışsa, bu durumda, çekmecelerden biri minimum iki nesne içerecektir) ve bu yöntem A. O. Guelfond ve. T. Schneider'i Hilbert'in yedinci probleminde biçimlenen Euler sanısini tanıtlamaya yöneltmiştir; Hilbert problemi şöyledir: a bir cebirsel sayı ise (0 dan ve 1 den değişik) ve b de orandışı cebirsel bir sayı ise, a>> üstün sayıdır. Cebirsel ve üstün sayıların incelenmesi, Thue (1909), Siegel (1929), Dyson, K. F. Roth ve A. Baker tarafınca açıklanan yeni yaklaştırım şekilleri sağlamak için devamlı kesirlerin incelenmesini izlemiştir. Son üstünlük ölçütlerinde. H. Minkovvski tarafınca ortaya atılan sayılar geometrisi (R. Salem, C. Pisot) ile sayıların analitik kuramı da kullanılmıştır. Tek amaca yönelik olarak C. G. J. Jacobi'nin yararlandığı bu kuram, sonlu aritmetik dizilerin, M benzer biçimde, sonsuz sayıda asal sayı içermesi hususi durumunu tanıtlamak için Lejeune-Dirichlet tarafınca geliştirildi (1837); bu özellik N. Shapiro tarafınca karmaşık tamsayılarla genişletildi (1950). Gene bu kuram Goldbach sanısını, VVaring sanısını tanıtlamada (G. H. Hardy, J. E. Littlevvood, i. M. Vinogradov), iki ardışık asal sayıyı ayıran aralığı incelemede (P Erdös, Turan, Procharz, H. ishikava, G. Ricci) kullanıldı, fakat bilhassa bu kuram x ten ufak asal sayıların sayısını gösteren T (x)dağılım fonksiyonunu incelemek












  • Lugat 2000 Lügat - Türkçe-İngilizce-Almanca-Fransızca Lügat


  • Lügat Nedir? Lügat Hakkında


  • Katsayı, durağan(durgun) sayı, benzer sayı nedir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sayı Nedir? (Sözlük)
Sayı Nedir? (Sözlük)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/say-nedir-sozluk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/say-nedir-sozluk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content