Saymak Nedir?

SAYMAK g. f. 1. Bir bütünün öğelerini saymak, her birini art arda ve sırayla organik tam sayılarla karşılayarak sayısını saptamak; b...

SAYMAK g. f.

1. Bir bütünün öğelerini saymak, her birini art arda ve sırayla organik tam sayılarla karşılayarak sayısını saptamak; birer birer, sırayla söylemek, bir bütünü bölümlerine ayırmak, detaylı bir şekilde göstermek: Saat çaldı, on iki vuruş saydım. Sınıftaki öğrencileri saymak. Bir kimsenin suçlarını saymak. Size tüm sebepleri sayamam.

2. Şeyleri, bir miktarı saymak, hesap yaparak sayısını, miktarını çıkarmak, hesaplamak: Bir öğrencinin bir yıl içinde okula kaç gün gelmediğini saymak. Paranızın üstünü sayarak alınız.




3. Dakikaları, saatleri, günleri saymak, uzun gelen bir süreyi hesaplamak: Tatile çıkmak için artık günleri sayıyor.

4. Bir şeyi saymak, kısıtlı vermek, cimrilik yapmak: Sofradaki dilimleri bile sayarak verir. Adam boğazımızdan geçen her lokmayı sayıyor.

5. Belli bir miktar (para) saymak, vermek, ödemek: Bu elbiseye 100 000 lira saydım.

6. Bir kimseyi saymak, ona kıymet vermek, saygılı hareket etmek, elit ve ilgiye kıymet görmek: Onu ufak büyük hepimiz sayardı. Babanızı bu çevrelerde çok sayarlar. Onu insan olarak saymasanız bile yargıç olarak saymalısınız.

7. Bir şeyi saymak, hesaba katmak: Kıvırma payını da sayarsak bu elbise için üç metre kumaş sadece yeter. Garson hesapta yanıldı, kahveyi saymadı.

8. Bir şeyi, bir kimseyi saymak, dikkate almak, geçerli tutmak: Yorgunluğu ve telaşı saymazsak bu geceyi kolay atlattık diyebiliriz. Beni saymayın, ben bu işte yokum. Bunu saymıyorum, yemeğe beklerim.

9. Bir kimseyi, bir şeyi belli bir miktar saymak, o hiç kimseye, o şeye belli bir kıymet biçmek: Onu üç şahıs sayabilirsin, üç kişilik yiyecek yiyor.

10.Bir şeyi bir şey saymak, onu o halde görmek, düşünmek, kabul etmek: isteklerinizi bir vazife sayarım. Havalar iyice ısındı, artık yaz geldi sayabiliriz.

11.Bir kimseyi ya da bir şeyi bir şeyden saymak, onun öyleki bulunduğunu düşünmek: Bizi de misafirden mi sayıyorsun. Bir kimseyi insandan saymak. Bu hurdayı otomobilden saymıyorum.

12. Sayıp dökmek, birçok şey sıralayıp hepsini söylemek: Onun yokluğunda meydana gelenleri tek tek sayıp döktü. || Saymakla bitmemek, tükenmemek, sayılmayacak kadar çok olmak. || Sayı saymak, sayıları art arda ve belli bir sıraya uygun olarak yüksek sesle söylemek.

* gçz. f. Sayıları art arda söylemek; sayı saymak: Yüze kadar ikişer ikişer saymak.


*Ask. Yerinde saymak, durduğu yerde ayaklan yürüyüşteki şeklinde hareket ettirmek.

* saydırmak ettirg. f.

1. Bir hiç kimseye, bir şeyin sayısını buldurmak; hesabını yaptırmak.

2. Bir hiç kimseye sayıları arka arkaya söyletmek: Birden yüze kadar saydırdım, asla yanlış yapmadı.

3. Bir kimse yi, kendisini saydırmak, bir başkasının ona saygı duymasını sağlamak.


* sayılmak edilg. f.

1. Sayısı bulunmak, hesabı yapılmak: Sayılamayacak kadar çok

2. Belli bir miktar (para) verilmek, ödenmek: Evin dekorasyonu için milyonlar sayıldı.

3. Bir kimseden söz ederken, saygıya kıymet bulunmak: Çevresinde sayılır ve sevilir.

4. Dikkate alınmak, geçerli tutulmak: Fakat bu sayılmaz, çok azca oturdunuz. Sayılmaz, bu eli yeniden oynayacağız

5. Belli bir halde, değerde görülmek, düşünülmek, kabul edilmek: Bu durumda para vermek âdetten sayılır. Biz insandan sayılmıyoruz galiba. Orası evden sayılmaz daha çok ine benziyor. Geldik sayılır, birazcık sabredin.

* sayışmak işt. f.

1. İki şahıs söz konusuysa, birbirleriyle hesap görmek; ödeşmek, takas etmek.

2. Çocuk oyunlarında, sayı sayarak, tekerleme söyleyerek ebeyi belirlemek.

Kaynak: Büyük Larousse








  • Rüyada Saymak



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Saymak Nedir?
Saymak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saymak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saymak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content