Sıcaklık farkından ötürü bir cismin aldığı veya verdiği enerjiye ne denir?

Sıcaklık farkı nedeniyle alınan ya da verilen enerji nasıl tanımlanır, farklı sıcaklıklara sahip cisimler arasında oluşan enerjiye n...

Sıcaklık farkı nedeniyle alınan ya da verilen enerji nasıl tanımlanır, farklı sıcaklıklara sahip cisimler arasında oluşan enerjiye ne ad verilir?

Bir cismin sıcaklık farkından dolayı aldığı ya da verdiği enerjiye ne denir?

Isı Enerjisi
  • Sıcak olan bir cismin çevresine yaydığı veya daha soğuk cisimlere aktardığı verilen ve alınan enerjiye 'ısı enerjisi' denir!








Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!






  • Sıcaklık farkından lanan hava olayları nelerdir?


  • Allah'tan aldığı emirleri insanlara ulaştıran kişiye ne denir?


  • Peygamberlerin Allah'tan aldığı mesajları insanlara bildirmelerine ne denir?










İnceleyiniz






Termodinamik, Yunanca'da ısı manasına gelen Thermo-Termo ile 19.yüzyılın ortalarına doğru enerji ve kuvvet uygulanmış cisimlerin etüdü manasına gelen,bugün de kuvvet uygulanmış cisimlerin etüdü olarak kullanılan Dynamic-Dinamik isimlerin birleştirilmesinden meydana gelmektedir.Buna göre Termodinamik,fiziğin ısı ile enerji arasındaki bağıntılarını inceleyen ve enerjinin şekil değiştirmesi ile uğraşan kolu olarak tanımlanır.Termodina mikte bir maddeye iş veya ısı uyguladığımız zaman maddenin hal değiştirmesi için,maddeye ne kadarlık iş veya ısı verilmesi veya çıkarılması gerektiği hesaplanır.Termodina mikte diğer bir hedef de ısının işe çevrilmesi metotları ve soğuk bir tan sıcak bir kaynağa ısı nakletmek için ne kadarlık bir iş verilmesi gerektiğini tespit etmektir.

Enerji alış-verişi sonunda değişikliğe uğrayan maddelerin fiziksel özelliklerinin incelenmesi de Termodinamiğin konusu içine girmektedir.Bu bakımdan Termodinamik,

Teknik gelişmelerde problemlerin çözümünde ana kanunları ve diğer taraftan fiziğin geçerli kanunları ile tekniğin temel bir koludur.

Buhar ve Gaz Türbinleri,Benzin ve Diesel Motorları,Soğutma Makineleri gibi tüm termik makinelerin çalışma prensiplerinin incelenmesi,Termodin amiğin konuları içine girer.

Burada özellikle,bir denge durumundan diğer bir denge durumuna geçişteki enerji değişimleri ve denge durumundaki madde özellikleri araştırılmaktadır.Bö ylece mesela verilen bir reaksiyonun istenilen yönde gerçekleşip,gerçekle şmeyeceği ve hangi şartlarda gerçekleşeceği önceden söylenebilir.Verilmi ş olan bir reaksiyon başlangıcında ve sıcaklığında elde edilebilecek olan maksimim ürün miktarı hesaplanır.Termodina mik,maddenin hal değişimi hakkında bize hiçbir bilgi vermez.Hal değişim zamanının hesaplanabilmesi için Termodinamik dışında Isı Transfer,Akışkanlar Mekaniği ve Kimyasal Kinetik konularında bilgi sahibi olunması gerekir.

Burada görüldüğü gibi Termodinamiğin konularını Enerji,Enerjinin şekil değiştirmesi ve kullanılması ile fiziksel ve kimyasal etkilerin cisimler üzerindeki özelliklerinde meydana getireceği değişikliklerin incelenip,araştırılm ası oluşturur.O halde Termodinamik,tabiat biliminin çok önemli bir bilim dalıdır ve fiziksel olayların enerji değişimini vermektedir.

Termodinamiğin denge durumu ile uğraşan kısmı,termostatik olarak adlandırılır.Sistemi n denge halleri tarif edilirken,bu denge halinin özelliklerinin verilmesi gerekir.Burada sistemi meydana getiren madde,sürekli bir atom olarak düşünülür.Atom ve moleküllerden meydana geldiği göz önüne alınmaz.

Maddenin çok sayıda moleküllerden meydana geldiği göz önüne alınarak,istatistik maddeler kullanılarak da inceleme yapmak mümkündür.Klasik Termodinamiğin tüm sonuçlarını istatistik mekanikten hareket ederek çıkarma imkanı vardır.Böylece mekaniğin kuvvet,yer,zaman kavramları ile Termodinamik sistemlerin iç enerji,sıcaklık,entr opi,özgül ısı gibi koordinatları arasında bağıntı kurulabilir.Bu da Klasik Termodinamiğin konusunu teşkil eder.

Termodinamik,deneyle rden elde edilen sonuçların genelleştirilmesi ile başlıca dört ana kanun üzerine kurulmuştur.Bu kanunlardan ikisi, 1.ve 2.Ana Kanunlar,doğrudan enerji ile ilgilidir.Diğer bir kanun, 0. ve 3.Ana Kanunlar,doğrudan enerji ile ilgili olmayıp,cisimlerin fiziksel özellikleri ile ilgilidir.

Termodinamik kanunlarını doğrudan matematik yolla ispat etmek mümkün olmamakla beraber,bu kanunlara dayanarak elde edilen sonuçlardan da ,kanunlara aykırı düşen bir olaya da rastlanmamıştır.Uygu lamada Termodinamiğin 1.ve2.Ana Kanunları,makine mühendislerine,enerj inin bir şekilden diğer bir şekle dönüşerek kullanılması ve bu arada ısının faydalı işe dönüştürülmesi yollarını gösterir.



Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Isı Enerjisi
  • Sıcak olan bir cismin çevresine yaydığı veya daha soğuk cisimlere aktardığı verilen ve alınan enerjiye 'ısı enerjisi' denir!





  • Sıcaklık farkından lanan hava olayları nelerdir?


  • Allah'tan aldığı emirleri insanlara ulaştıran kişiye ne denir?


  • Peygamberlerin Allah'tan aldığı mesajları insanlara bildirmelerine ne denir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sıcaklık farkından ötürü bir cismin aldığı veya verdiği enerjiye ne denir?
Sıcaklık farkından ötürü bir cismin aldığı veya verdiği enerjiye ne denir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/scaklk-farkndan-oturu-bir-cismin-aldg.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/scaklk-farkndan-oturu-bir-cismin-aldg.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content