Seferberlik Nedir?

SEFERBERLİK a. 1. Ask. ve Huk. Devletin tüm güç ve larının, ilk olarak askeri güç olmak suretiyle, cenk gereksinmelerini karşılayac...

SEFERBERLİK a.

1. Ask. ve Huk. Devletin tüm güç ve larının, ilk olarak askeri güç olmak suretiyle, cenk gereksinmelerini karşılayacak halde hazırlanması, toplanması ve kullanılmasına ilişkin tüm etkinliklerin uygulanmış olduğu, hak ve özgürlüklerin bir bölümünün ya da tümünün yasalarla sınırlandırıldığı durum. (Bk. ansikl. böl.)

2. Bu önlemlerin alındığı dönem: Seferberlikte çekilen güçlükler




3. Bir alanda başarı sağlamak için tüm olanakları kullanarak meydana getirilen çalışmaların tümü: Sıhhat seferberliği. Eğitim seferberliği.

4. Seferberlik duyuru etmek, bir ülkedeki silahlı kuvvetlerin tümünü muharebeye hazır duruma getirmek ve lüzumlu hazırlıkları yapmak için duyuruda bulunmak; bir alanda başarı sağlamak için tüm olanakları kullanmak. || Seferberlik duyurusu, seferberlik kararının tüm ülkece öğrenilmesi için her türlü basın, gösterim araçları ve mahalli yönetim örgütleri vasıtasıyla meydana getirilen duyuru. || Seferberlik günü, birlik ve kurumların seferber olmaya başlayacakları gün. || Seferberlik hazırlıkları, devletin tüm güç ve larının müdafa gereksinimlerini ve savaşın başarıyla sürdürülmesini sağlayacak duruma getirilmesi için barışta ve sefer süresince yürütülen hazırlıklar. || Seferberlik iş muhtırası, seferberlik duyurusunda yapılması ihtiyaç duyulan işleri kimin, iyi mi, ne şeklinde sırayla ve ne süre yapacağını detaylı halde düzenleyen sıralama. (Seferberlik takvimi de denir.) || Genel seferberlik, ülkenin bütününde uygulanan ve tüm güç ve ların kullanılmasını gerektiren seferberlik. || Kısmi seferberlik, ülkenin bir ya da birden çok bölgesinde uygulanan ve tüm güç ve ların kullanılmasını gerektirmeyen seferberlik.


*Topbil. S/yasa/ seferberlik, bir topluluk bireylerini, siyasal sisteme katılmaları ereğiyle ve genel olarak yeni bir ulusal kimlik tipinin değerlendirilmesi kanalıyla birleştirmeyi amaçlayan hareket.


*ANSİKL. Ask. ve Huk. Seferberlik ilanına, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması ya da devletin iç ve dış güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar kurulu sonucu ile verilir. Bu mevzuda Ulusal güvenlik kurulu'nun da görüşü alınır. Kararda seferberlik uygulamasının başlamış olacağı gün ve saat belirtilir. Bu karar Resmi gazete' de yayımlanır; aynı gün TBMM'nin onayına sunulur. Bakanlar kurulu seferberlik ilanından sonrasında hazırlıkların uygulanmasına adım atar; gerekiyorsa sıkıyönetim ilanına karar verir. Seferberliğin kaldırılması da Bakanlar kurulu'nun sonucuna bağlıdır (4 kasım 1983 tarih ve 2941 sayılı seferberlik ve cenk hali kanunu).


Kaynak: Büyük Larousse







  • Sıkı yönetim, cenk, seferberlik, muhteşem hal, kamu sağlığı ne anlama gelir?


  • Seferberlik Sistemi ve Politikası


  • Seferberlik sürem devam ediyor mu?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Seferberlik Nedir?
Seferberlik Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seferberlik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seferberlik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content