Şeker düşmesi niçin meydana gelir? Birdenbire şeker düşmesi durumunda neler olur, emareleri nelerdi, yapılması ihtiyaç duyulan ilk yardım. ...
Şeker düşmesi niçin meydana gelir? Birdenbire şeker düşmesi durumunda neler olur, emareleri nelerdi, yapılması ihtiyaç duyulan ilk yardım.
Vücudun kandaki şeker oranını ayarlayışında bir aksaklık olduğu süre ortaya çıkan rahatsızlığa şeker hastalığı denilir. İki türü vardır: Yüksek şeker ve birdenbire şeker düşmesi..
Yüksek şeker yavaş yavaş oluştuğundan hastaya birdenbire bir ilk yardımı gerektirecek bir vaziyet pek olmaz. Şeker hastası esasen tabip denetiminde bulunduğundan şeker yükselmesine karşı tabip lüzumlu önlemleri alacaktır.
Birdenbire şeker düşmesi ise, ansızın oluştuğu için, hastanın bayılmasına ve hatta tedbir alınmazsa ölümüne yol açabilir. Bir şeker hastası yanlışlıkla fazla insülin alırsa, çok az yiyecek yerse ya da hareketleriyle çok şeker yakarsa, kandaki şeker yoğunluğu düşer. Az kan şekeri derhal kafayı etkisinde bırakır. Bu vaziyet uzarsa hastada baygınlık yapar, hatta ihtimaller içinde bir ölüme dahi sürükleyebilir. Bir şeker hastası ne kadar uzun süre insülin almışsa, ilk uyarı emareleri o denli az belirgin olur. Birdenbire şeker düşmesinin emareleri şunlardır:
– Şeker hastası baygınlık, kafa dönmesi ve kafa hafifliği hissedebilir, şeker düzeyinin düştüğünü anlayabilir.
– Hasta şaşkın, uyumsuz olabilir, sarhoş ve saldırgan görünüm verebilir.
– Çok terleme sonucu ten solgunlaşır.
– Nabız hızlanır.
– Solunum hafifler ve soluğu kokusuzlaşır.
– Kollar ve bacaklar titremeye başlar.
– Hastanın uyarıya cevap verme kabiliyeti hızla düşer.
Hastanın olabildiğince kısa zamanda şeker/insülin dengesinin kurulması sağlanmalıdır. Hasta kendindeyse derhal kesme şeker, şekerli içecekler, çikolata verilmelidir. .
Hasta baygınsa derhal iyileştirme durumunda, yarı yan, bir ayağı ve kolu kıvrık yatırın. Hasta kısa zamanda hastaneye kaldırılmalıdır.
Şeker hastalarının yiyeceklerden aldıkları şekeri insülin iğneleri ya da haplarıyla dengeleyerek, kan şekeri seviyelerini özenle denetim altında tutmaları gerekir. Çocuklar da dahil, büyük bölümü şeker hastası günde iki-üç kez kendi tedavilerini kendileri yapar ve uygun tip yiyecekleri uygun miktarlarda bölgeler. Netice olarak çoğu devamlı olarak ten altı iğnelerini, insülin ampullerini ya da başka ilaçlarını yanlarında taşırlar.
YORUMLAR