serpme isim 1 . Serpmek işi. 2 . ödat Serpilmiş durumda olan: "Serpme benli."- . 3 . denizcilik Koni biçiminde, uc...
serpme
isim
1 . Serpmek işi.
2 . ödat Serpilmiş durumda olan:
"Serpme benli."- .
3 . denizcilik Koni biçiminde, ucuna bir sıra kurşun dizilmiş balık ağı, serpme ağ:
"Derenin oturduğumuz yerinden görünmeyen bir tarafında, serpmeyle derede avlanan bir insanın ara sıra ağını derenin durgun sularına attığı işitiliyordu."- M. Ş. Esendal.
Serpme balık ağı iyi mi örülür?
SERPME a. Serpmek eylemi.
*Graf. sant. Taşbaskı desinatörünün, düzensiz noktalamalar yöntemiyle bir kıymet elde etmek için, taşbaskı taşı ya da çinkosunun bazı bölümlerine, bir elek ve minik bir fırça yardımıyla attığı lekeler bütünü.
*Metalûrj. Toz halindeki emayı, evvelde uygun sıcaklığa dek ısıtılmış bir dökme demir parçasının yüzeyine elekle yayma işlemi.
*Ziraat. Bir maddeyi toprağın yüzeyine (gübreler) ya da ziraat bitkilerinin üstüne (pestisitler) çoğu zaman tertipli şekilde saçma. || Elle serpme her defasında oldukça büyük bir alana yayılacak kadar tohumu avuçlayıp atarak ekme işlemi. (Elle serpme çizgi, ocak ya da minik püskürtmeler biçiminde ekim karşıtıdır.) [Bk. ansikl. böl.]
* sıf.
1. Serpilmiş durumda olan: Serpme beriler.
2. Serpilerek ya da püskürtülerek meydana getirilen: Serpme sıva.
*Balıkç. Serpme ya da saçma ağ, balık avlamak için elle ve yayarak atılan, kenarına kurşunlar dizilmiş koni biçiminde ağ. (Bk. ansikl. böl.)
*Mutf. Serpme hamur harcı, un, tuzlu su vs yumurtayla hazırlanmış hamur harcını parçalara ayırıp eritilmiş yağda beklettikten sonrasında yassıltıp elde döndürerek oluşturulan hamur harcı. || Serpme hamur harcı böreği, serpme hamur harcını parçalara ayırıp ortasına kıymalı ya da peynirli iç koyduktan sonrasında kızartarak meydana getirilen börek.
*Süslem. sant. Serpme altın, serpme yöntemiyle meydana getirilen minik noktalardan oluşan yaldız süsleme
*ANSİKL. Balıkç. Serpme ağının çevresi 15-20 m, yüksekliği 3-4 m'dir. Sivri ucunda ya da dibinde ağı tutup atmaya yarayan uzun bir ip bulunur; ağın sonundaki en geniş bölüme ağız denir. üç çeşit serpme vardır: kolay serpme (gözleri kolay ve birbirine eşittir); torbalı serpme (kurşunlan ağa içten bağlanır; kurşunlar torbaları oluşturan yuvarlak bir altşerit biçiminde dizilir); halkalı serpme (ortasında kurşunlara bağlanan iplerin geçmiş olduğu bir halka vardır). Serpme kıyıdan ya da tekneden atılır: balıkçı bir eliyle ağın katlanmış durumdaki dibiyle serpmenin ipini, diğer eliyle kurşunların oluşturduğu yuvarlak kesimi meblağ; ustaca bir hareketle ağı yayarak balıkların üstüne fırlatır.
*Tanm. Elle serpme ilkel bir teknik değildir. Tümüyle sürülmüş bir tarlayı, şu demek oluyor ki tarlanın karasaban ya da pullukla sürülmüş olmasını gerektirir ve tohum ekme makinesinin (mibzer) kullanılmadığı yerlerde uygulanır. Elle serpme, başka ekim tekniklerine bakılırsa elemeğinde iktisat sağlarsa da fazla tohum tüketimine niçin olur. Uygulaması sadece elemeğinin ucuz olduğu yerlerde elverişlidir. Elle serpme tohum ekme makineleri yaygınlaştıkça ortadan kalkmaktadır.
*Graf. sant. Taşbaskı desinatörünün, düzensiz noktalamalar yöntemiyle bir kıymet elde etmek için, taşbaskı taşı ya da çinkosunun bazı bölümlerine, bir elek ve minik bir fırça yardımıyla attığı lekeler bütünü.
*Metalûrj. Toz halindeki emayı, evvelde uygun sıcaklığa dek ısıtılmış bir dökme demir parçasının yüzeyine elekle yayma işlemi.
*Ziraat. Bir maddeyi toprağın yüzeyine (gübreler) ya da ziraat bitkilerinin üstüne (pestisitler) çoğu zaman tertipli şekilde saçma. || Elle serpme her defasında oldukça büyük bir alana yayılacak kadar tohumu avuçlayıp atarak ekme işlemi. (Elle serpme çizgi, ocak ya da minik püskürtmeler biçiminde ekim karşıtıdır.) [Bk. ansikl. böl.]
* sıf.
1. Serpilmiş durumda olan: Serpme beriler.
2. Serpilerek ya da püskürtülerek meydana getirilen: Serpme sıva.
*Balıkç. Serpme ya da saçma ağ, balık avlamak için elle ve yayarak atılan, kenarına kurşunlar dizilmiş koni biçiminde ağ. (Bk. ansikl. böl.)
*Mutf. Serpme hamur harcı, un, tuzlu su vs yumurtayla hazırlanmış hamur harcını parçalara ayırıp eritilmiş yağda beklettikten sonrasında yassıltıp elde döndürerek oluşturulan hamur harcı. || Serpme hamur harcı böreği, serpme hamur harcını parçalara ayırıp ortasına kıymalı ya da peynirli iç koyduktan sonrasında kızartarak meydana getirilen börek.
*Süslem. sant. Serpme altın, serpme yöntemiyle meydana getirilen minik noktalardan oluşan yaldız süsleme
*ANSİKL. Balıkç. Serpme ağının çevresi 15-20 m, yüksekliği 3-4 m'dir. Sivri ucunda ya da dibinde ağı tutup atmaya yarayan uzun bir ip bulunur; ağın sonundaki en geniş bölüme ağız denir. üç çeşit serpme vardır: kolay serpme (gözleri kolay ve birbirine eşittir); torbalı serpme (kurşunlan ağa içten bağlanır; kurşunlar torbaları oluşturan yuvarlak bir altşerit biçiminde dizilir); halkalı serpme (ortasında kurşunlara bağlanan iplerin geçmiş olduğu bir halka vardır). Serpme kıyıdan ya da tekneden atılır: balıkçı bir eliyle ağın katlanmış durumdaki dibiyle serpmenin ipini, diğer eliyle kurşunların oluşturduğu yuvarlak kesimi meblağ; ustaca bir hareketle ağı yayarak balıkların üstüne fırlatır.
*Tanm. Elle serpme ilkel bir teknik değildir. Tümüyle sürülmüş bir tarlayı, şu demek oluyor ki tarlanın karasaban ya da pullukla sürülmüş olmasını gerektirir ve tohum ekme makinesinin (mibzer) kullanılmadığı yerlerde uygulanır. Elle serpme, başka ekim tekniklerine bakılırsa elemeğinde iktisat sağlarsa da fazla tohum tüketimine niçin olur. Uygulaması sadece elemeğinin ucuz olduğu yerlerde elverişlidir. Elle serpme tohum ekme makineleri yaygınlaştıkça ortadan kalkmaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR