Şeyh Şamil Hayatı Hakkında Bilgiler

Çeçenlerin büyük askeri dehası ve kahramanı olan Şeyh Şamil ve yaşamı ile ilgili olarak bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Şeyh Şamil kimd...

Çeçenlerin büyük askeri dehası ve kahramanı olan Şeyh Şamil ve yaşamı ile ilgili olarak bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Şeyh Şamil kimdir?



Şeyh ŞamilXVIII. yüzyılda yurdu için gösterdiği kahramanlıklarla Rusya’yı senelerce uğraştırmış olan Kafkasyalı bir din adamıdır. Dağıstan’ın ufak bir köyünde hayata merhaba dedi. Anası, babası çevrenin tanınmış, soydan kişileriydiler Şâmil, öğrenimine medreselerde başladı, Dengehan Mehmet Bey diye anılan babasından da, daha çok ufak yaşlarda yurtseverlik duyguları almıştı.



Şeyh Şâmil teşkilâtlandırdığı ufak kuvvetlerle, yurdunu düşman işgalinden kurtarmak çarelerini aramaya başladı. İlk zamanlar onun direnmesine pek ehemmiyet vermeyen Çarlık Rusyası, bu genç hocanın kısa zamanda büyük tehlikeler yarattığını görerek, üzerine toplu tüfekli birlikler yolladı. Enerjisini yurt sevgisinden, bağımsızlık aşkından alan bu çok ufak toplulukla Rus tümenlerinin çarpışmaları senelerce sürdü. Şey Şâmil’in yürüttüğü bu Dağıstan Bağımsızlık Savaşı, durmaksızın 25 yıl kadar bir vakit kaplar. Rus kuvvetleri boyuna yenilgiye uğruyor, püskürtülüyordu. Osmanlılarla meydana getirilen Kırım Savaşı’ndan sonrasında, bu cepheden de çekilen kuvvetler Şeyh Şâmil’e karşı gönderildi.



Bu şekilde, dört yanı düşmanla çevrilen Şeyh Şâmil’in şartları güçleşmişti. Buna karşın o, daha senelerce, maddi olan her imkanını tüketinceye kadar, bu çok üstün kuvvetlere karşı koydu. En sonunda bu hakikaten nispetsiz cenk 1859’da son buldu, Şeyh Şâmil Ruslar’a tutsak düştü.



Şeyh Şâmil, yenilgisinden sonrasında, Petersburg’a gönderildi. Orada Ruslar onu, kahramanlığından dolayı, bir tutsak şeklinde değildir, hatırlı bir konuk şeklinde tuttular. Anlatılanlara gore, Çar II. Aleksandr onun şerefine verdiği bir ziyafette: «Sizi soframızın misafiri görmekle büyük bir onur duymaktayım,» demiş, bunun üstüne Şeyh Şâmil’in: «Ah, efendim, aslolan ben sizi soframda konuk etseydim büyük bir onur duyardım» yanıtını vermiş. O vakit, Çar, kendi kendine: «Büyük adam, büyük adam!» diye söylenerek ona hayranlığını belirtmiş.



Şeyh Şâmil, tutsak olarak, bir süre Rusya’da Kaluga’da kaldı, sonrasında Medine’ye gitmesine müsaade edildi. Şeyh Şâmil, Medine’ye gitmek suretiyle, İstanbul’dan geçerken, gerek devlet adamları, gerek halk tarafınca engin saygı gösterileriyle karşılandı.



Şeyh Şâmil Mekke’de ölmüştür. Türkiye’ye yerleşen oğulları ile torunlarından kıymetli devlet, ilim, iş adamları yetişmişti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şeyh Şamil Hayatı Hakkında Bilgiler
Şeyh Şamil Hayatı Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/seyh-samil.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seyh-samil-hayat-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seyh-samil-hayat-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content