Simya (Alşimi) Nedir?

Simya (Alşimi) nedir? Simyanın kısa tarihi ve simya ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız Simya eski çağların kimyasıdır. Bu işle ...

Simya (Alşimi) nedir? Simyanın kısa tarihi ve simya ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız



simyaSimya eski çağların kimyasıdır. Bu işle uğraşanların en büyük gayesi değersiz maddeleri altın veya gümüşe çevirebilmek, bütün hastalıkları iyi edecek, insanı ölümsüz yapacak bir ilaç bulabilmekti.



Bu bakımdan, simya ile uğraşanlar başlıca iki konu üzerinde çalışıyorlardı: Filozof taşı ve hayat iksiri.



Filozof taşı: Simyacılar bunun kıymetli madenleri yapmaya yarayan ana madde olduğunu kabul ederlerdi. Filozof taşı yapmak için birçok tertipler vermişlerdir. Tuz, sülfür ve civa filozof taşı yapmaya yarayan başlıca maddelerdendir.



Hayat iksiri (Abıhayat, bengisu): İnsanı hem hastalıklardan kurtaracak, hem de ölümsüz kılacak maddedir. Aynı zamanda altın ve gümüş yapmaya yarayacak maddeye de bazen «iksir» denirdi.



Simya bugünkü kimyanın öncüsü sayılır. Bununla uğraşanlar yukarıda saydığımız iki gayeyi gerçekleştiremedilerse de kimya alanında değerli keşifler yaptılar.



Doğuşu hakkında birçok efsane vardır. Bîr efsaneye göre simyayı Eski Mısır tanrılarından Hermes kurmuştur. Arap kaynakları ise simyanın Allah tarafından Hz. Musa’ya ilham edildiğini söylerler. M.Ö. 300 yıllarında da Çin’de bayağı madenlerden altın yapılmasına çalışıldığı ve simyanın buradan Mısır’a geçtiği sanılmaktadır.



Ancak, eldeki delillere göre, simyanın Mısır’dan çıkmış olması en kuvvetli ihtimaldir. Thebes’teki bir mezarda bulunan III. yüzyıla ait yazılarda altın yapılmasına dair bazı tariflere rastlanmıştır. Eski Yunanlıların geliştirdiği simya ile sonradan Araplar geniş ölçüde ilgilenmiş, bu ilmi İspanya’ya geçirmişlerdir. Simya İspanya’dan XI. ve XII. yüzyıllarda bütün Avrupa’ya yayılmıştır.



Yunan filozofları simya üzerinde nazariyeler kurmaya çalışıyorlardı. Bu arada, bütün maddelerin dört elemandan meydana geldiğini iddia ettiler. Bu elemanlar toprak, hava, ateş ve su idi.



Simyacılar yüzyıllarca gayretlerini devam ettirdiler. Bu konuda birçok kitaplar yazıldı. Afişimi hakkında Arapça yazılmış kitaplar vardır. X. yüzyılda yaşamış El-Nedim’in «Kitab el-Fihrist» inde bu hususta birtakım adlar zikredilmektedir. Buna göre, simya hakkında ilk Müslüman yazarı Halid bin Yezid’dir (ölümü 708).



XVI. yüzyıldan itibaren Parceleus simyanın taştan altın yapmak demek değil, ilaç hazırlamak demek olduğunu anlatarak simyaya yeni bir yön verdi. Zamanın en büyük adamlarının simya ile uğraşmış bulunması ve hayat iksirinin aranması birçok maddelerin insan vücudunda denenmesine sebep olmuştu. Böylece hayat iksiri artık yerini insanlara faydalı ilaçları aramaya bıraktı.



Bununla beraber, birçok bilim insanları daha uzun müddet bayağı maddelerin kıymetli madenlere çevrileceğine inanmakta devam ettiler. Bunların arasında en önemlileri Robert Boyle, Sir Isaac Newton, G. W. Leibnitz‘dir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Simya (Alşimi) Nedir?
Simya (Alşimi) Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/simya.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/simya-alsimi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/simya-alsimi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content