Sıkmak Nedir?

SIKMAK g. f. 1. Bir şeyi sıkmak, onu kavrayan bir şeyi daraltarak üstüne bir tazyik uygulamak: Bileklerimi bu kadar sıkma, canımı a...

SIKMAK g. f.

1. Bir şeyi sıkmak, onu kavrayan bir şeyi daraltarak üstüne bir tazyik uygulamak: Bileklerimi bu kadar sıkma, canımı acılıyorsun.

2. Islak bir şeyi sıkmak, içindeki sıvıyı çıkarmak için bir tazyik uygulamak: Çamaşırları sıkmak.




3. Bir meyveyi, bir bitkiyi sıkmak, bir tazyik uygulayarak suyunu ya da yağını çıkarmak: Portakal, limon sıkmak. Kenevir tohumlarını sıkıp yağını çıkarmak.

4. Bir şeyin suyunu sıkmak, bir meyvenin suyunu sıkmak, tazyik uygulayarak suyunu alabilmek, çıkartmak: Süngerin suyunu kovaya sıkmak. Bir limonun suyunu sıkmak.

5. Bir kimseyi (kollarında, göğsünde) sıkmak, onu kendi bedenine dayayarak kollarını çevresine dolamak: Çocuğunu kollannın içinde sıktı. Minik kız, bebeğini göğsüne dayamış sıkıyordu.

6. Birisini, bedenin bir yerini, bir kısmını sıkmak, bir giyim eşyasından söz ederken, bedenin o kısmına tazyik yapmak, dar gelmek: Kemer belimi sıkıyor. Sağ ayakkabısı ayağını sıkıyor, canını acıtıyordu.

7. Bedenin bir kısmını sıkmak, kendim sıkmak, o bölümün öğelerini birbirine yaklaştırıp bastırmak; kaslarını gerilmiş tutmak: Dişlerini sıkmak, iğne olurken kendini sıkmak.

8. Kurşun sıkmak, yakıcı bir silahın tetiğini çekip boşaltmak: üç el kurşun sıkmak.

9. Bir yere bir şey sıkmak, bir sıvıyı damlacıklar halinde püskürtmek: Böceklere ilaç sıkmak.

10. Bir bağı sıkmak, çevresine dolandığı şeyi daha sıkı sarması için boyunu kısaltmak, germek: Kemerini sıkmak. Kravatının düğümünü sıkmak.

11. Bir kimseyi sıkmak, o kimsede ilgi uyandırmamak, onu usandırmak, bezdirmek: Film beni son. aşama sıktı. Bu münakaşa onu sıkıyordu.

12. Bir kimseyi (araç tümleci +) sıkmak, bir kimseden söz ederken, birisini rahatsız, huzursuz etmek: Yeter bundan böyle, sorularınla babanı sıkma.

13. Bir kimseyi sıkmak, bir kimse sözkonusuysa, birisini baskı altında tutmak: Evladı çok sıkıyorsun, o bundan böyle büyüdü, kararlarını kendisi verebilir.


*El sant. BOĞMAK'ın eşanlamlısı


*Fırınc. Hamur harcı sözkonusuysa sertleşmek, kabarmamak.


*Oy. Gelecek oyuncuya, ona yarayacak bir kâğıt atmamak.


*Teknol. Bir sıvı (yağ, benzin vb.) emdirilmiş maddelere sıkma işlemi uygulamak.


*Yağ. mad Yağlı bir hammaddedeki yağı, sıkma işlemiyle çıkarmak ya da bir karışımın (mesela stearin ya da olein) sıvı ve katı bileşenlerini sıkma işlemiyle ayırmak.


* sıkılmak dönşl. f.

1. Sorun, bezginlik duymak, bunalmak: Boş oturmaktan sıkıldı, iş arıyor. Burada sıkıldık, başka bir yere gitsek. Yalnızlıktan sıkılmak.

2. Utanmak, çekinmek: Sana anlatmaya sıkılmış, evlenmek istediğini bana ait anlatmamı söylemiş oldu.

3. Bir kimseden sıkılmak, ondan, varlığından tedirgin olmak; ondan çekinmek, utanmak: Bu adamdan çok sıkıldım, tekrar randevusuz görüşmek istemiyorum. Benden mi sıkılıyorsun, bak şurada bizler bizeyiz.

4. Geçim zorluğu çekmek, para sıkıntısına düşmek: Çocuklar okurken küçük oranda sıkıldılar, şimdi durumları iyi.


* sıkılmak edilg. f.

1. Bir şeye herhangi bir nedenle bir tazyik uygulanmak, suyu, yağı çıkarılmak: Söz konusu çamaşırlar sıkılmadan kurumaya bırakılmalı. Portakallar sıkıldı mı?

2. Bir silahın tetiği çekilip boşaltılmak: Dışarda üç el kurşun sıkıldı.


* sıkınmak dönşl.

1. Kendini sıkmak, zorlamak.

2. Ikına sıkına - IKINMAK. || Ikınıp sıkınmak - İKİNMAK.


* sıkışmak işt. f. El sıkışmak, karşılıklı olarak birbirinin elini sıkmak.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Rüyada üzüm Sıkmak



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sıkmak Nedir?
Sıkmak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/skmak-nedir_17.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/skmak-nedir_17.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content