Soğan Nasıl Yetiştirilir?

Soğan iyi mi bir bitkidir ve soğan iyi mi yetiştirilir? Soğan ile ilgili olarak da genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Yumru, yeşil...

Soğan iyi mi bir bitkidir ve soğan iyi mi yetiştirilir? Soğan ile ilgili olarak da genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Soğan



Yumru, yeşil yaprakları yiyeceklere çeşni vermek suretiyle kullanılan kokulu bir bitkidir. Zambakgiller familyası ndandır



Soğanın anayurdu Doğu ülkeleridir. Çok eski çağlardan beri tüm dünyaya yayılmıştır, derhal her yerde yetiştirilir. Toprak altında gelişen yumru biçimindeki etli yaprakları yenir. Bu yumrunun ortasındaki cücük bitkinin tepe tomurcuğudur. İlkbaharda bu tomurcuk uzıyarak toprağın üzerine çıkar. Topraküstü sapının tepesinde yuvarlak bir salkım biçiminde beyaz çiçekler açar. Boru biçiminde olan topraküstü yapraklan koyu yeşildir. Bu kısım da, tazeyken yenir. Soğanın meyvası üç yerinden yarılarak içindeki siyah, köşeli tohumlarını döker. Bu tohumlara «karaca» denir.



Soğan Iyi mi Yetiştirilir?



Soğan toprağa dikilirse «baş» verir. Bu başın içinde ertesi yıl için yeni bir tomurcuk oluşur. Bundan dolayı, soğan yetiştirmede «arpacık» denen minik soğanlardan faydalanılır. Arpacık, karacadan (soğan tohumundan) yetiştirilir.



Arpacıklar martta, nisanda dikilir. Kısa zamanda bunlardan yeşil soğanlar çıkar. Toprak üç hafta sonrasında çapalanır, başların meydana gelmesi için, çiçek açacak olan saplar kırılır. Yapraklar sararmaya başlayınca da ayakla bsılarak ezilir, kuruması sağlanır. Sonbaharda soğanlar topraktan sökülür.



Soğan, içinde C vitamini bulunan, besleyici, iştah açıcı bir besindir. Soğana acılık veren uçucu bir maddedir, gözleri yakar, yaşartır. Soğan pişirilirken bu madde kaybolur. Pişen soğanın tatlı bir lezzeti vardır.



Yurdumuzda bir çok soğan çeşidi vardır. Baş veren soğanlardan. beyaz, sarı kabuklu olanı «kış soğanı»dır. «Kırmızı soğan» denilen tatlı soğan pişmeden olarak yenir. Yeşil olarak yenen «su soğanı» her mevsimde yetişir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Soğan Nasıl Yetiştirilir?
Soğan Nasıl Yetiştirilir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sogan.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sogan-nasl-yetistirilir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sogan-nasl-yetistirilir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content