Soğan iyi mi bir bitkidir ve soğan iyi mi yetiştirilir? Soğan ile ilgili olarak da genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Yumru, yeşil...
Soğan iyi mi bir bitkidir ve soğan iyi mi yetiştirilir? Soğan ile ilgili olarak da genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Yumru, yeşil yaprakları yiyeceklere çeşni vermek suretiyle kullanılan kokulu bir bitkidir. Zambakgiller familyası ndandır
Soğanın anayurdu Doğu ülkeleridir. Çok eski çağlardan beri tüm dünyaya yayılmıştır, derhal her yerde yetiştirilir. Toprak altında gelişen yumru biçimindeki etli yaprakları yenir. Bu yumrunun ortasındaki cücük bitkinin tepe tomurcuğudur. İlkbaharda bu tomurcuk uzıyarak toprağın üzerine çıkar. Topraküstü sapının tepesinde yuvarlak bir salkım biçiminde beyaz çiçekler açar. Boru biçiminde olan topraküstü yapraklan koyu yeşildir. Bu kısım da, tazeyken yenir. Soğanın meyvası üç yerinden yarılarak içindeki siyah, köşeli tohumlarını döker. Bu tohumlara «karaca» denir.
Soğan Iyi mi Yetiştirilir?
Soğan toprağa dikilirse «baş» verir. Bu başın içinde ertesi yıl için yeni bir tomurcuk oluşur. Bundan dolayı, soğan yetiştirmede «arpacık» denen minik soğanlardan faydalanılır. Arpacık, karacadan (soğan tohumundan) yetiştirilir.
Arpacıklar martta, nisanda dikilir. Kısa zamanda bunlardan yeşil soğanlar çıkar. Toprak üç hafta sonrasında çapalanır, başların meydana gelmesi için, çiçek açacak olan saplar kırılır. Yapraklar sararmaya başlayınca da ayakla bsılarak ezilir, kuruması sağlanır. Sonbaharda soğanlar topraktan sökülür.
Soğan, içinde C vitamini bulunan, besleyici, iştah açıcı bir besindir. Soğana acılık veren uçucu bir maddedir, gözleri yakar, yaşartır. Soğan pişirilirken bu madde kaybolur. Pişen soğanın tatlı bir lezzeti vardır.
Yurdumuzda bir çok soğan çeşidi vardır. Baş veren soğanlardan. beyaz, sarı kabuklu olanı «kış soğanı»dır. «Kırmızı soğan» denilen tatlı soğan pişmeden olarak yenir. Yeşil olarak yenen «su soğanı» her mevsimde yetişir.
YORUMLAR