Sökmek Nedir?

SÖKMEK g. f. 1. Bir şeyi (bir şeyden, bir yerden) sökmek, onu bağlı olduğu ya da tutturulduğu yerden çekip ayırmak: Duvardan çivi s...

SÖKMEK g. f.

1. Bir şeyi (bir şeyden, bir yerden) sökmek, onu bağlı olduğu ya da tutturulduğu yerden çekip ayırmak: Duvardan çivi sökmek. Zararı olan otları sökmek. Diş sökmek. Fırtına, ağaçları kökünden söktü.

2. Bir şeyi (vasıta, aygıt) sökmek, onu oluşturan parçaları tek tek ayırmak: Bir silahı, bir makineyi sökmek.




3. Bir dikişi, bir örgüyü sökmek, bir nesneyi sökmek, dikişi ayırmak, örgüyü oluşturan ilmekleri açmak; bir şeyi hazırlanmadan önceki durumuna getirmek için dikişlerini ayırmak, ilmeklerini açmak: Bir pantolonun yan dikişini sökmek. Kazağı sökmek. Elbiseyi sökmek.

4. Bir yazıyı, bir metni sökmek, fena yazılmış ya da okunması güç olan bir yazıyı okumak; güç bir metni idrak etmek: Bir el yazmasını sökmek. Metin çok güç, bir türlü sökemiyorum.

5. Okumayı sökmek, okuma becerisini kazanmak (nesnesiz de kullanılır): Bizim çocuk artık okumayı söktü.

6. Bir kimseyi, bir topluluktan, bir yerden sökmek, söküp atmak, onu topluluktan, oradan zorla ayırmaya, uzaklaştırmaya çalışmak: Bizi buralardan sökemezler, söküp atamazlar.

7. Bir şeyi (soyut) bir kimsenin kafasından sökmek, söküp atmak, onu kafasından, düşüncesinden çıkarmak, onun baskısından kurtarmak: Arkadaşının onu aldattığı fikrini bir türlü kafasından söküp atamıyordu. Bu düşünceyi onun kafasından sökemezsin.

8. Bir şeyi söke söke almak, onu büyük bir savaşım sonucu elde etmek: Hakkımızı söke söke alırız.


*Çiçekç. fide, fidan sökmek, başka bir yere dikmek amacıyla bir bitkiyi kökleriyle beraber topraktan çıkarmak.


*Dy. Bir yolu sökmek, kullanılmayan bir hattın raylarını yerinden çıkarmak.


*Heykc. Kalıbı sökmek, kalıba dökülen ya da kalıbın alındığı parçadan söz ederken, bu parçayı, tüm girintili ve çıkıntılı bölümleriyle kalıptan ayırmak.


*Ormanc. Kök sökmek, ağaçlar kesildikten sonrasında yerde kalan kökleri topraktan çıkarmak.


*Teknol. Bir aygıt, bir boru donanımı üstüne bağlanmış durağan(durgun) ya da esnek bir bağlantıyı ayırmak, bir elektrik bağlantısını kesmek.


*Tekst. Örülmüş, dokunmuş ya da dikilmiş bir eşyanın örgüsünü, dokusunu ya da dikişini bozmak.


*ferz. Elde ya da makinede yapılmış dikişleri açmak. || Bir giysiyi sökmek, bir ya da birkaç bölüme ayıracak halde dikişini sökmek.


*Tiyat. Sahneyi sökmek, bir oyunu sergilemek için kullanılmış olan dekorları ve malzemeleri sahneden kaldırmak.

* gçz. f.

1. Balgam, idrar vb. söz konusuysa, bolca oranda salgılanmak.

2. Arg. Sökmek, bir şey sözkonusuysa, onu, onları etkilemek, onun, onların üstünde bir etkide bulunmak: Bu atıp tutmalarınız bizlere sökmez.

3. Görünmeye, belirmeye adım atmak, atmak, açılmak: Şafak sökerken kalkmak.

* sökülmek edilg. f.

1. Bağlı olduğu, tutturulduğu yerden çekilip alınmak: Sökülen otları yakmak.

2. Parçalarına ayrılmak, ilişkin olduğu bütünden çekip çıkarılmak: Sökülen parçaları temizlemek. Tekerlek hâlâ sökülmedi mi?

3. Bir topluluktan, bir yerden zorla uzaklaştırılmak, koparılmak: Atalarımızın topraklarından sökülüp bu kıraç topraklara sürüldük.

* sökülmek dönşl. f.

1. Örülü, dikili bir şeyin örgüsü, dikişi birbirinden ayrılmak: Kazağının yakası söküldü.

2. Arg. Paraları, parayı sökülmek, bir zorlama karşısında isteği haricinde para vermek zorunda kalmak.

* söktürmek ettirg. f.

1. Bir şeyi (bir hiç kimseye) söktürmek, onu bağlı olduğu, tutturulduğu yerden çekip çıkarttırmak: Zararı olan otları söktürmek.

2. idrar, balgam vb. söktürmek, bir ilaçtan söz ederken, idrarın, balgamın vb. salgılanmasını artırarak onların bolca oranda çıkarılmasını sağlamak: Adaçayı idrar söktürür.

3. Bir yazıyı, okumayı söktürmek, okunması güç bir yazının okunmasını sağlatmak; bir kimsenin okumayı öğrenmesini sağlamak.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sökmek Nedir?
Sökmek Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sokmek-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sokmek-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content