Sonda Nedir?

Sonda TDK, Türk Dil Kurumu isim, teknik (so'nda) İtalyanca sonda 1 . Suyun herhangi bir noktadaki derinliğini ölçmek, dip...

Sonda
TDK, Türk Dil Kurumu




isim, teknik (so'nda) İtalyanca sonda
1 . Suyun herhangi bir noktadaki derinliğini ölçmek, dip tabakaların yapısını incelemek için kullanılan vasıta.

2 .
Bir boşluğun içini yoklamaya yarayan uzunca ve ucu küt demir vasıta.


3 .
tıp
Vücudun içinde birikip dışarı atılamayan sıvıyı çekmek ya da vücuda sıvı vermek için kullanılan vasıta.


Birleşik Sözler

  • uzay sondası






  • Sonda aletleri nedir, ne işe yarar?




Sonda





Sonda için anlam sıralaması:
  • Tıp: Sonda, tedavi altında bulunan vücuda araştırma ya da sıvı nakletmek amacıyla sokulan boru. (Endoskopi vb.)
  • Astronomi: Uzay sondası, uzayda bilimsel bulgu amacıyla vazife icra eden robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirmiş olduğu vazife.
  • Kimya: Melezleştirme sondası, moleküler biyolojide kullanılan bir vasıta.



SONDA a. Cerr. Naturel açıklıklara, genişletme ya da tedavi amacıyla sokulmaya yarayan, içi boş ya da dolu silindir biçiminde vasıta. (Bk. ansikl. böl.)


*Anal. kim. Elektron sondası, çözümlenecek bir madde üstüne çarptığında, erişilen bölgedeki elementlere özgü X -ışınlarının yayınımını sağlayabilen çok ince elektron demeti.


*Denizbil. Derinlik sondası, su yüksekliğinin dörtte üçüne eşit bir genişliği tarayarak deniz dibinin batimetrik haritasını veren çözme gücü yüksek çokdemetli de- rinlikölçüm aygıtı. (Derinlik sondaları 45 -11 250 m arasındaki derinlikleri kaydeder. Elde edilmiş derinliklerde ıraksak demetlerin yoğunluk, yalpa ve eğiklik düzeltmeleri yapılır. Donanım gereçleri, bir bilgisayarın yönettiği bir veri irdeleme sistemine bağlıdır.)


*Dişç. cerr Diş çürüklerini incelemek için kullanılan metal araştırma aleti.


*Elektroakust. Mikrofon sonda, bir akustik alanı, nerede ise asla tedirgin etmeden incelemeye olanak veren mikrofon.


*Elektron. Eşleme sondası, bir klistronun rezonans boşluğundan enerji çekmek ya da buraya enerji vermek için kullanılan metal çubuk. || Potansiyel sondası, bir elektron tüpü içine, boşluk potansiyelini ölçmek için yerleştirilen, boyutları gaz hacmine bakılırsa minik, destek elektrot.


*Isıbil. Termometre sondası ya da pirometre sondası, bir termo elektrik çift ya da bir sıcaklıkölçüm direncinden oluşan düzenek. (Bu düzenek bir makinenin ya da aygıtın, emek harcaması esnasında sıcaklığı ölçülecek kısmına yerleştirilir.)


*Jeofiz. iyonosfer sondası, radyoelektrik sinyalerin yankısını çözümleyerek iyonosferin elektron yoğunluğunu ve sıcaklığını uzaktan incelemeye yarayan ve radara benzeyen aygıt. || Uydu sondası, iyonos- ferin üstünde dönen suni bir uyduya yerleştirilmiş iyonosfer sondası. || Yer sondası, yeryüzünde kurulmuş bir istasyonda çalışan iyonosfer sondası.


*Mad. oc. Yüksek galeri tavanlarındaki kayaçları yoklamaya ve ana kütleden ayrılmış parçaları düşürmeye yarayan, uzun metal çubuk.


*Meteorol. Atmosferin düşey doğrultuda incelenmesini elde eden aygıt. || Akustik sonda, atmosferin aşağı katmanlarının fizyolojik incelenmesinde kullanılan, akustik dalga verici ve alıcı aygıt. || Radyo rüzgâr sondası, yüksekteki rüzgârın yönünü ve hızını belirlemek amacıyla yörüngesi radar ya da radyoteodolit ile gözlenen radyosonda. (Radarla meydana getirilen bir gözlemde, sonda otomatik bir izlemeye olanak veren bir radar yansıtıcısıyla donatılır.)


*Ölçbil. Ölçmek işleminde kullanılan kimi algılayıcılara verilen ad.


*Petr. san. Sondaj aygıtı. || Diyagrafileri gerçekleştirmek amacıyla sondaj kuyularına indirilen kayıt aleti.


*Sütç. Standardını saptamak amacıyla bir parça almak için yağa, peynire sokulan aygıt.


*Şarapç Örnek sondası, tadına bakmak için bir küv ya da fıçıdan bir miktar şarap almaya yarayan aygıt.


*Şekere. Şekercilikte kaynar şuruptan örneklik almaya yarayan alet.


*Uz. havc. Uzay sondası, incelemeler yapmak amacıyla Güneş sistemi'nde yer edinen bir gökcismine doğru ya da gezegenlerarası uzaya fırlatılan vasıta. (Başlıca uzay sondası aileleri içinde, Sovyet Lu- na, Mars, Venera ve Zond sondaları ile amerikan Surveyor, Mariner, Viking, Pioneer ve Voyager sondaları yer alır.)


*ANSIKL. Cerr. Oluklu sonda, sert madenden yapılır ve bir boru ya da kanalı araştırmaya yarar. Sondalar çoğu zaman kauçuk ya da plastik bir maddeden yapılır ve havanın (nefes borusundan entübasyon sondası) ya da sıvıların (mide sondası) geçmesine elverişli olur; yanlarda ya da uçta çok sayıda deliği, T biçiminde çift ağzı vb. olabilir. üretra sondaları, birçok tipte olur; devamlı sondalar, hasta hareket etse de yerinde kalan Pezzer ve şişebilen baloncuklu sondalardır. üreter sondaları, üreterin kateterlenmesine olanak verir: bunlar böbrek havuzcuğuna kadar uzatılabilen uzun ve dereceli sondalardır. Dormia sondası bir üreter taşının organik yollardan çıkartılmasına yarar. Çoğu zaman bir kanalın genişletilmesinde kullanılan içleri dolu sondalar daha çok "buji" adıyla anılır (üretrayı genişletmekte kullanılan Bâniquâ ve dölyatağı boynunu açmakta kullanılan Hegar bujileri)..

Kaynak: Büyük Larousse





  • Sonda aletleri nedir, ne işe yarar?



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sonda Nedir?
Sonda Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sonda-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sonda-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content