Sorguç Nedir?

Sorguç -cu TDK, Türk Dil Kurumu isim Bazı kuşların tepelerinde bulunan uzunca tüy, tuğ: "Sokak fenerleri önünden geçtikçe b...

Sorguç -cu
TDK, Türk Dil Kurumu




isim

Bazı kuşların tepelerinde bulunan uzunca tüy, tuğ:

"Sokak fenerleri önünden geçtikçe bu camların üstünde ışıktan saçaklar ve sorguçlar belirip kayboluyordu."- R. N. Güntekin.







  • Rüyada Sorguç Görmek




SORGUÇ a. (fars. ser ve küc, koyun başı, ser-kuctan).

1. Bazı kuşların tepesinde bulunan ve bedendeki öteki tüylerden açıkça değişik olan tüy demeti. (Eşanl. TEPELİK.)

2. Bazı güvercinlerde, ensede çıkarak virgül şeklinde kıvrılıp başın üstünde sonlanmış ufak tüy demeti. (Eşanl. TEPELİK.)




3. Süs olarak kullanılan tüy demeti.


*Bot. Bileşikgillerden bazı bitkilerin meyvelerinde bulunan tüy demeti


*Denizbil. Bulanık su sorgucu, bir ırmağın ağzında sığ sular ya da alçalma sebebiyle boşalan bulanık suların yayılması. || Magma sorgucu, sıcak bir noktadan çekül doğrultusunda uzaklaşan magma akıntısı.


*Esk. giy. Başlıkların ön tarafına takılan tüy, mücevher vb.'den yapılmış süs. (Bk. ansikl. böl.) || Murassa sorguç kıymetli taşlarla bezenmiş sorguç. || Süpürge sorguç, tüylerden yapılmış, yelpaze biçimli sorguç. (Bk. ansikl. böl.)


*Esk. sil. Sorguç yuvası, hayvanların alın zırhına, ilişkin olduğu kişinin makam ve rütbesini göstermek suretiyle takılan, boru biçiminde parça. (Kimileri renkli tüylerle süslü olan bu bölüme tuğ yuvası da denir.)


*Mim. Bir tonoz binginin ya da küresel binginin içbükey yüzeyi. || Karma sütun başlıklarında, kimi süre yaprakların yerini alan, tüylerden oluşmuş bezeme.


*ANSİKL. Esk. giy. Sorguç, çoğu zaman beyaz ya da siyah balıkçıl tüyü ve kıymetli taşlardan yapılırdı. Kıymetli madenlerin üstü işlenerek ya da mücevherlerle bezenerek yapılanları da vardı, ince ve uzun bir ucu olur, buradan başlığa takılırdı. Selçuklu ve osmanlı hükümdarları, kavuklarına murassa sorguçlar takarlardı. Sorguç, başka İslam vatanlarında de görülen bir süs öğesiydi. OsmanlI devletinde başarı gösteren devlet adamları ve komutanlara, yabancı ülke hükümdarlarına ya da devlet adamlarına sorguç gönderme geleneği de vardı, ilk kez Selim III, Londra' ya elçi olarak gönderilen Agâh Efendi'yle kral George III ile kraliçe ve kızına birer sorguç göndermişti (1793). Sorguç hanım baş süslerinin de önde gelenlerindendi.

*Süpürge sorguç, bu tür sorgucu yeniçeri ağası, kulkethüdası, çorbacı ağaları, katar ağaları denen ocağın büyük rütbelileri ve peykler, alaylarda, hususi günlerde takarlardı.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sorguç Nedir?
Sorguç Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sorguc-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sorguc-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content