Soru Nedir?

Sual TDK, Türk Dil Kurumu isim 1 . Bir şey öğrenmek için birine yöneltilen ve karşılık gerektiren söz ya da yazı, sual: "Kü...

Sual
TDK, Türk Dil Kurumu




isim

1 .
Bir şey öğrenmek için birine yöneltilen ve karşılık gerektiren söz ya da yazı, sual:

"Küçücük ellerini uzatarak bu taş nedir, diyen sorusu hâlâ hatırımızda!"- O. S. Orhon.


2 . Bir öğrenciye sınavda yöneltilen söz ya da yazı, sual.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • sual sormak
Birleşik Sözler

  • sual cümlesi
  • sual eki
  • sual işareti
  • sual sıfatı
  • sual zamiri
  • sual zarfı
  • sorulu görünüm
  • gensoru
  • sözlü sual önergesi
  • yazılı sual önergesi






  • KPSS'de toplam kaç sual vardır ve sual puanları nedir?


  • Bunimo nedir, soru-cevap örnekleri verebilir misiniz?


  • Dolaylı ve dolaysız sual nedir?





SORU a.

1. Bir bilgi edinmek ya da bilgileri-denetlemek amacıyla bir hiç kimseye yöneltilen ve karşılık gerektiren söz ya da yazı; sual: Sorunuzun amacını anlayamadım. Imtihan sorulan çok güçtü.

2. Sual işareti, gündelik dilde, çözümü belli olmayan mesele: Söylediklerin aklımda bir sual işareti olarak kaldı.





*Anayas. huk. Bakanlar kurulu adına sözlü ya da yazılı olarak cevaplandırılmak suretiyle Başbakan ya da bakanlardan bilgi isteme. (Sual TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarından biridir. Sual önerge lerinin verilme biçimi ve içinde ne olduğu Meclis içtüzüğüyle düzenlenir.)


*Dilbil. Sual cümlesi, bir sual sormayı amaçlayan ya da bir şüphe içeren cümle türü. (Sual cümlenin tümünü ya da kimi öğelerini kapsayabilir.) [Bk. ansikl. böl.] || Sual eki, sual terimi içeren ek (-mı / -mi / -mu / -mü). (Bk. ansikl. böl.) || Som işareti, tüm dolaysız sual cümlelerinin sonuna konan noktalama işareti f?): Nereye gidiyorsunuz? [Kesin olarak bilinmeyen söz bilgi vb. için de ayraç içine alınarak kullanılır: İstanbul'da (?) öldüğü kimi larca belirtiliyor.]


*Din. Som günü, ahrette insanların Tan- n karşısında sorguya çekilecekleri vakit; mahşer.


*Ruhbil. ve Topbil. Sual cetveli, sondaj kanalıyla meydana getirilen bir soruşturmada, bir grubu temsil eden ufak ve örnek bir topluluğun üyelerine verilen ve soruşturmanın ete almış olduğu sorunlara ilişkin görüşlerini öğrenmeyi hedef alan sözlü ya da yazılı sual dizisi. (Bk. ansikl. böl.).


*ANSİKL. Dilbil. Bilmediği bir olguya ilişkin bir doğrulama ya da izah etme istemesine bakılırsa konuşucu, sorusunu tüm cümleye yayar ya da cümlenin anlattığı bir vaka, bir şahıs, eylemin bir yönü üstünde yan Diıgııerı gerektiren yanıtlar zorunludur: Ben basketbol hastası Erdim'im. Annesini görmeye gidiyor. Sual, özneyi (Öldürüldü mü? *Hayır intihar etti.), nesneyi (Kimi / Hangisini gördün?), tümleçleri (Kime / Neye güldün?; Iyi mi / Nerde yaşıyor7) ilgilendirebilir. ister cümlenin tümüne ister kimi öğelerine ilişkin olsun sual dolaylı ya da dolaysız biçimlerde yöneltilebilir. Türk- çede sual cümlesi ses tonunun değişikliği, sual sözcüklerinin, ekinin ve işaretinin varlığıyla düz cümleden ayrılır.

Som sözcükleri sınıfı, çeşitli dilbilgisel biçimbirimlerden (ödat, adıl, belirteç), oluşur: Som sıfatı, suali önünde bulunmuş olduğu varlık ya da nesnenin kimliğine ya da özelliğine yöneltir: Hangi köpeği alalım? Iyi mi bir? Kaç lira?. Som adılı, sual terimi ihtiva eder ve adların yerini sual kanalıyla meblağ. Kim?/Ne? sual adılları canlı / cansız karşıtlığını yansıtır: Kim geldi? Ne yapıyorsun? Hangisi? Hangileri? daha ilkin belirtilmiş ya da zihinde mevcud varlıklara yöneltilir. Türkçede sual adılları iyelik ve durum ekleri alarak da kullanılırlar ve özne, nesne ya da tümleç olabilirler. Sual belirteci, suali eylemin görünüşüne yöneltir ve anlamını sual kanalıyla kısar ya da genişletir: Iyi mi geldiniz? Niçin gittiniz? Ne dolaşıp dumyorsun? Som eki ite kurulan dolaysız (Geldiniz mi?) ya da dolaylı (Gitti mi diye sordu) sual cümlelerinde sual, cümlenin tümüyle, bilhassa eylemiyle ilgilidir.


*Ruhbil. ve Topbil. Soruşturmaya doğal olarak tutulanlar, sual dizisine ya özgür şekilde (açık sual) ya birçok şık içinde bir seçim yaparak (filtre sual) ya da evet-hayırla (kapalı sual) cevap verirler. Bir örnek topluluğa sunulan standartlaştırılmış bir sual dizisi, hiçbir vakit 35-40'tan fazla sual içermemelidir.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Soru Nedir?
Soru Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/soru-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/soru-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content