SOS a. (fr. sauce). Mutf. Renk ve lezzet vermesi için bazı salataların ve yemeklerin üstüne dökülen ya da yemekle beraber pişirilen...
SOS a. (fr. sauce). Mutf. Renk ve lezzet vermesi için bazı salataların ve yemeklerin üstüne dökülen ya da yemekle beraber pişirilen suluca araç-gereç. (Bk. ansikl. böl.)
*Pastac. Bazı tatlıların yanında sıcak ya da soğuk olarak sunulan, şekerli ve aramalı sıvı. || Çikolata sosu, çikolatayı süt, yağ vb. ile beraber eriterek meydana getirilen, bazı dondurma, tatlı ve pastaların üstüne dökülen sos. çeşit sos veriiir: "casing†[tatlandırma sosu] ve “flavoring†[kokulandırma sosu]. İngiliz tipi sigaralara sos verilmez.)
*ANSİKL. Soslar, tuz, biber, limon, zeytinyağı, hardal, yumurta, un, tereyağı, süt vb. çok değişik malzemelerle hazırlanabilir ve kullanılacağı yemeğe nazaran birçok türü vardır.
Başlıca beş gruba ayrılır:
1. sulu soslar, yemeğin kendi suyuyla ya da limon, zeytinyağı benzer biçimde sulu malzemeyle meydana getirilen soslardır;
2. bağlı soslar, krema, tereyağı, yumurta vb. ile hazırlanan soslardır;
3. unlu soslar, kavrulmuş unu süt, et suyu, şarap vb. ile sulandırarak yapılır, içine başka malzemeler de katılabilir;
4. emdirilmiş soslar, yumurta, tereyağı vb. emici bir malzemeye yağdan suya değin çeşitli malzemeler emdirerek meydana getirilen soslardır;
5. koyu soslar, ezme türü soslardır (domates, patates, sebze ezmeleri vb.)
Mayonez, beşamel sos, tartar sos, salçalı sos, remulat sos en fazla kullanılan soslardan birkaçıdır.
*Pastac. Bazı tatlıların yanında sıcak ya da soğuk olarak sunulan, şekerli ve aramalı sıvı. || Çikolata sosu, çikolatayı süt, yağ vb. ile beraber eriterek meydana getirilen, bazı dondurma, tatlı ve pastaların üstüne dökülen sos. çeşit sos veriiir: "casing†[tatlandırma sosu] ve “flavoring†[kokulandırma sosu]. İngiliz tipi sigaralara sos verilmez.)
*ANSİKL. Soslar, tuz, biber, limon, zeytinyağı, hardal, yumurta, un, tereyağı, süt vb. çok değişik malzemelerle hazırlanabilir ve kullanılacağı yemeğe nazaran birçok türü vardır.
Başlıca beş gruba ayrılır:
1. sulu soslar, yemeğin kendi suyuyla ya da limon, zeytinyağı benzer biçimde sulu malzemeyle meydana getirilen soslardır;
2. bağlı soslar, krema, tereyağı, yumurta vb. ile hazırlanan soslardır;
3. unlu soslar, kavrulmuş unu süt, et suyu, şarap vb. ile sulandırarak yapılır, içine başka malzemeler de katılabilir;
4. emdirilmiş soslar, yumurta, tereyağı vb. emici bir malzemeye yağdan suya değin çeşitli malzemeler emdirerek meydana getirilen soslardır;
5. koyu soslar, ezme türü soslardır (domates, patates, sebze ezmeleri vb.)
Mayonez, beşamel sos, tartar sos, salçalı sos, remulat sos en fazla kullanılan soslardan birkaçıdır.
Kaynak: Büyük Larousse
Milanez Sos Tarifi
Bolonez Sos Tarifi
Vinegret Sos Tarifi
YORUMLAR