Sosyapat kelimesi açılımında psikopat tanımına yakındır. pat eklentisi fizyolojik olarak anormal seyreden hastalık bulgusu anlamında...
Sosyapat kelimesi açılımında psikopat tanımına yakındır. pat eklentisi fizyolojik olarak anormal seyreden hastalık bulgusu anlamındadır.
Toplumun temel kuralları ile uyuşamazlık sertlik kanalıyla çözme şeklinde kendisini gösteren kişilik bozukluğu, ruhsal bir hastalıktır. olarak tanımlanabileceği şeklinde temel dürtülerine nazaran hareket eden. tanımadığı birisi ile dahi bir tek zevk için cinsel ilişkiye girmekten tutunda cemiyet içince hoş karşılanmayacak dahası toplumsal antipatiyi sağlayacakgiyim seçimi giyim , vücudun fiziki görselliğini bozacak şekilde çok fazla abartılı dövme ya da deriye takılı piyersing benzeri. alışılagelmişin ötesine çıkmaktan ziyade anormalite ile pozitif yönde ya da negatif ilgi çekmeye çabalama düşüncesi
Ferdin başkalarına ait haklarına ve kurallarına devamlı olarak saygısızlık etmesi, saldırıda bulunması ve buna bağlı olarak gelişen davranışlara verilen isimdir. Genel anlamda erkekler içinde daha çok görülür. Araştırmalar bu hastalığın temelinde genetik etkenler bulunduğunu göstermektedir. Fakat bununla beraber devamlı uyuşturucu kullanımı ve fena aile ortamı (karışık, savsak, sert ve saldırgan aileler) bu hastalığın oluşması riskini arttırmaktadır. Sosyopat kişiler genel anlamda hastalıkları olduğuna inanmaz ve probleminin ya başka insanların kendisini kabul etmeyi becerememelerinde ya da başkalarına ait özgürlüğünü kıstılamayı istiyor olmalarında arar. Bir tek kendilerine inanırlar ve çevrelerinde küçümseyecek insanoğlu olduğunda, kendilerini en rahat hissederler. Dünyayı çekince ve hayal kırıklığı ile dolu bir yer olarak görürler. Bundan ötürü devamlı fena niyetli insanların kendisini kullanmasına ve istismar etmesine karşı korunmak zorunda hissederler. Sosyopat insanoğlu başka insanların elindeki gücü alması gerektiğine inanır, böylelikle asla kimse bu gücü kendisine zarar vermek için kullanamaz. Diğer yandan kendi şeklinde olmayan ve çevresini denetim etmeyen insanları kullanılmaya açık, zayıf ve savunmasız olarak düşünürler.
Yaşamak için başkalarını manipüle etmek, aldatmak ve başarmak için ihtiyaç duyulan her şeyi yapmak onlar için çok normaldir. Netice olarak sosyopat kişiler şüpheli, gizli saklı kapaklı ve hatta kanunlara aykırı davranışlarda bulunurlar, çünkü kuralların kendileri için geçerli olmadığına inanırlar. Sosyopat kişiler genel anlamda başka insanları tehditlerle ya da saldırgan yaklaşımlarla korkuturlar. Her hangi bir baskı, otorite karşısında, ya da finansal problemler karşısında fazlaca öfkelenirler. Genel anlamda başkalarına verdikleri zarar karşısında duygusuz ve umursamazdırlar. Bu acımasızlık, insanlarla ve hatta sevdiklerini söyledikleri kişilerle olan ilişkilerinde dahi esası oluşturur. Çevrelerindeki kişilere devamlı ve tertipli olarak üstünlük ispatlama ihtiyacı duyarlar. Her insanın kendilerini kullandığını düşünürler, bu gerekçeyle sömürüldüklerine inanırlar. İlişkilerine sadık kalmak, başkalarına karşı hassas olmak ve dürüst olmak mevzusunda güçlük yaşarlar.
Sosyopatlar, vicdan ve ahlakı yüzeysel olarak tanımaktadırlar. Gelişkin toplumsal zekayla beraber, kendisi ve etrafını tahrip edici sonuçlar üretebilmektedirler. Ahlaki davranmayı dahi kendisine ve etrafına karşı bir saygı-güç nesnesi haline getirmek için lüzumlu bir performans olarak görmektedirler ve kendisinden hiç bir zaman beklenmeyecek anlarda bu performansa son verebilmektedirler. Kendini ve davranışlarını, etrafına toplamış olduğu insanları da inandıracak şekilde rasyonalize etme kabiliyetleri vardır. Düstürları; egoist hayatlarında hayatta kalma, kuvvetli olma, kendini iyi hissetme refleksleri olduğundan, kendisi için dahi doğru ve iyi olan eylemlerin faili olamazlar.
Emareler
1. Değerlendirmeden birdenbire hareketler ve doğabilecek sonuçlara karşı umursamazlık 2. Şahsi çıkar ya da zevk için yalan söyleme, aldatma ve kanunsuz işler yapmak 3. Başkalarına ait duygularını umursamamak, empati yapmamak 4. Sinirlilik ve saldırganlık 5. Güvenlik ya da mesuliyet üstüne almak şeklinde mevzulara tamamiyle kayıtsız kalmak 6. Merhamet duygusunun olmaması
Tedavisi;
Sosyopat kişiler genel anlamda çevrelerindeki kişilerin zoru ile psikologa ya da psikiyatriste gelirler. Eğer şahıs sorunlarının nedenini başkalarında görmeye devam ederse ve mesuliyet almayı reddederse tedavinin süresi uzayabilir. Söz konusu hastalıklarının erken yaşlarda gelişiyor ve insanların kendilerini bu hastalık ile tanımlıyor olmaları, tedavinin çözümünü zorlaştırmaktadır. Tedavinin başarı göstermiş olabilmesi için kökleşmiş davranış şekillerine, yaklaşımlara, nazar açılarına, ilişki yapılarına ve kişinin kapasitesine bakılması gerekir. Bu hastalarda dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim etken uyuşturucu ya da alkol kullanımıdır. Bir takım durumlarda madde bağımlılığı ve kullanımı kişilerin antisosyal davranışlar geliştirmelerinde temel etken olabilir. Bu durumda kişinin madde bağımlılığını bırakması kişinin iyileşmesinde mühim bir aşama olabilir. Antisosyal davranış bozukluğunda kullanılabilecek her hangi bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat bir takım semptomlar ve davranışlar için hekim nezaretinde ilaç kullanımı önerilebilir. Mesela saldırgan davranışlar için antidepresan kullanımı şeklinde. Fakat hatırlatmak gerek, sosyopat kişiler ilaç kullanımına sıcak bakmayabilir ve ilaç almayı reddedebilirler.
ilk olarak sosyoloji başlığı altında "sosyopat" teriminin kullanılması bir sorundur. ikinci olarakta "sosyopat"ın bir hastalık olarak gösterilmesi ve bu hastalıklığın da araştırmalarda nazaran genetik sebeplerinin bulunduğunu söylenmektedir. ve anormal davranış şekli olarak tanımlanmaktadır. sosyopat bir hastalık bulunduğunu hangi larda geçmektedir. bir öbürü eğer genetik sebepleri var ise niçin sosyolaji başlığı altında verilmekte. bir diğeride toplumda düzgüsel ile anormal ayrımını neye nazaran yapabiliriz. hangi davranışları düzgüsel hangilerini anormal olarak gösterebiliriz. bu bizi sosyolojiye ihanet ederek gelenekçiliğe götürmezmi.
Psikopat ve sosyopat arasındaki fark nedir?
Tie Westie - Sosyopat
Sosyopat - Game Over
Kaynak:msxlabs.org
YORUMLAR